Ultima oră

Alo, fiscul la telefon!

Doina Ganea
30 iul 2009 1196 vizualizări
Inspectorii fiscali aduna ban pe ban dupa ce ii suna pe contribuabili inainte de scadenta termenelor de plata u unii interpreteaza diligentele ca pe o forma de presiune pe timpul crizei financiare u in alte judete, din cauza lispei de fonduri, inspectorii dau bipuri patronilor pentru a fi sunati inapoi

La finele primului semestru al acestui an finantistii vrinceni au anuntat depasiri importante la colectarea taxelor si impozitelor pentru stat de la contribuabilii persoane fizice si juridice. Cu depasiri de plan se lauda si fosta conducere a Directiei Generale a Finantelor Publice din Vrancea. Potrivit actualului director coordonator Marian Lungu, la bugetul de stat in primele sase luni ale acestui an s-au incasat 360,78 de milioane de lei, programul incasarilor transmis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) fiind astfel depasit cu 5 procente. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, veniturile realizate la bugetul de stat au crescut cu 9,87%. Cifrele sint mai mult decit optimiste in conditiile in care mediul de afaceri din judet traverseaza cu greu perioada de recesiune economica. Potrivit declaratiilor mai multor angajati din sistem, sustinute si de contribuabili vrinceni, printre metodele folosite de inspectorii fiscali pentru anuntarea termenelor de plata si implicit depasirea de plan se numara si contactarea telefonica a agentilor economici cu citeva zile inainte de termenul scadent. Uneori, inspectorii devin chiar insistenti, dat fiind ca incasarile inseamna si siguranta salariului la sfirsit de luna. In plus, daca nu isi indeplinesc indicatorii de performanta, directorii coordonatori trebuie sa dea explicatii la Bucuresti. Asa ca pare mai sigur sa bati patronii la cap. "Nu este o forma de presiune a contribuabililor pentru plata datoriilor, ci este una de anuntare a termenelor limita privind achitarea datoriilor catre bugetul de stat. Facem acelasi lucru si prin anunturi publice la sediul institutiei sau prin presa. In plus, pe linga faptul ca anuntam aceste termene limita, mai trebuie sa facem niste estimari si atunci luam legatura cu agentii economici si aflam cind si cit poate sa achite din aceste impozite", ne-a declarat directorul coordonator Marian Lungu. Din cauza austeritatii bugetare, telefoanele fixe ale Directiei Finantelor Publice Prahova au fost restrictionate, astfel incit inspectorii nu mai pot pot contacta contribuabilii decit in reteaua Romtelecom, iar daca rau-platnicii si-au dat drept contact doar telefoanele mobile, atunci angajatii fiscului sint obligati sa dea bipuri de pe telefoanele personale. Directorul Marian Lungu a sustinut ca la DGFP Vrancea nu este cazul unei astfel de restrictii. "Nu este nici o problema cu telefoanele, noi sunam pe fix pentru ca majoritatea firmelor de la noi si-au lasat datele de contact in acest fel si nu este nevoie sa le apelam pe mobil", a precizat directorul DGFP Vrancea, Marian Lungu. Metoda anuntarii datornicilor cu privirile la platile restante, prin sms ""uri si pe telefoanele mobile nu este una noua. Ea a fost initiata de bancile care isi anunta astfel clientii cu privire la termenele de plata ale ratelor scadente. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 8 ore, 29 minute, 57 secunde
Minte dl. Lungu. Inspectorii pot suna numai pe fix, iar 90% dintre contribuabili au numai telefon mobil.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.