Ultima oră

Locuinte pentru tineri, nu cavouri!

Doina Ganea
30 iul 2009 1049 vizualizări
Terenul de 3,5 ha alocat pina mai ieri amenajarii unui cimitir in municipiul Focsani va fi transformat in teren pentru constructia a 104 locuinte ANL, dupa cum a propus primarul u noul cimitir al Focsaniului va fi amenajat pe o suprafata de 4 hectare in prelungirea actualului Cimitir Sudic u proiectul a stirnit discutii aprinse in Consiliul Local

Primaria Focsani a gasit solutia in privinta crizei locurilor de veci din municipiul Focsani. Gaselnita: un teren de peste 4 hectare situat in apropiere de linia ferata, in continuarea actualului Cimitir Sudic, va fi transformat in adapost pentru cei plecati de pe aceasta lume. Aceasta propunere a fost adoptata de alesii locali saptamina aceasta, dar ea vine dupa ce municipalitatea a promis focsanenilor un alt cimitir, situat insa pe linia de centura a orasului. Intre timp, dupa ce au realizat investitii si au asigurat utilitati, crescind astfel valoarea terenului de pe soseaua E 85, edilii locali s-au razgindit aducind ca argument calitatea improprie pentru un cimitir a celor 3,5 ha de teren situat in apropierea unui supermarket din cartierul Sud. Lipsa avizelor necesare, pinza freatica la suprafata, deseurile din demolari si dificultatea traversarii soselei de centura a Focsaniului de catre cortegiile funerare, au fost citeva dintre motivele invocate pe rind de consilierii social-democrati incercind sa-i determine pe colegii din Consiliul Local Focsani sa fie de acord ca in acea zona sa nu mai fie amenajat un cimitir.


Motivatia pinzei freatice


Primele intrebari legate de dorinta de incheiere a investitiei au fost adresate de consilierul liberal Doina Fodoreanu. "Daca motivati in raport ca avizele de la Directia de Sanatate Publica, Directia de Drumuri si Poduri si Agentia de Protectia Mediului au fost negative de ce nu le-ati anexat la proiectul de hotarire? Nici o institutie nu da un aviz negativ. Da un aviz in care impune anumite conditii. Haideti sa vedem care sint motivele. In plus, pinza freatica"¦ de ce anul trecut nu mai era la suprafata, cind s-a dorit investitia, iar acum este?", a intrebat liberala Doina Fodoreanu. In plus, consilierul liberal a cerut ca oficialii municipalitatii sa explice in scris care este valoarea investitiilor realizate pina acum la terenul din Sud, cit ar mai fi necesar pentru continuarea acestora si daca avizele sint negative de la alte institutii, acestea sa fie anexate la proiect. Consilierul liberal Vasile Dobre a precizat ca, potrivit fostului primar al Focsaniului, Nicolae Latcan, in urma cu aproximativ 10 ani, cind s-a discutat pentru prima data despre amenajarea unui cimitir in cartierul Sud s-au obtinut avizele, iar Drumurile Nationale au largit special benzile de circulatie. "Cit priveste pinza freatica, nici vorba de asa ceva. Oamenii din zona, care au subsoluri adinci, spun ca nu sint probleme", a completat Dobre. Argumentul existentei unei pinze freatice la suprafata pe cele 3,5 ha de teren a fost aruncat din 1994 si pina in prezent ori de cite ori s-a pus problema amenajarii cimitirului, dar nu si cind a fost vorba construirea de locuinte. Aceasta deoarece municipalitatea s-a decis cam o data la patru ani ca in zona sa amenajeze cimitir, dupa care sa se renunte la idee.


Glumite cu defuncti


In cele din urma, primarul Decebal Bacinschi a incercat sa-si convinga consilierii ironizind usor situatia. Colegii sai social "" democratii nu s-au lasat mai prejos si au continuat si ei insiruirea argumentelor pentru care nu ar mai trebui amenajat la Sud un cimitir. "Pentru a accede in cimitir, coloana mortuara ar trebui sa traverseze centura de ocolire a Focsaniului care este clasificat ca drum european, E 85. In acest fel se influenteaza in mod negativ circulatia in zona care este clasificata ca punct negru pentru ca in aceasta zona s-au produs multe accidente rutiere cu consecinte foarte grave. Ca sa traversam strada ce facem oprim circulatia?", a intrebat social "" democratul Bogdan Matisan. "Eu zic sa luam un mort si sa vedem daca putem sa trecem cu el strada. Acolo traficul este mare, se circula bara la bara", a afirmat amuzat primarul Decebal Bacinschi.

Edilul a precizat ca in Focsani cele doua cimitire cunoscute ar putea fi extinse, cel Sudic chiar cu 4 hectare, iar pe terenul din Sud sa fie construit un cartier de locuinte, sustinind ca deja a discutat cu cei de la Agentia Nationala pentru Locuinte si sint dispusi sa inceapa construirea a 104 apartamente. In cazul construirii de locuinte, se pare ca nu vor mai fi probleme cu pinza featica, consilierul social-democrat Vasile Pintilie sustinind ca sint posibilitati tehnice de construire. Dupa aproape o ora de dezbateri, proiectul de hotarire privind inchiderea lucrarilor la cimitirul din Sud nu a obtinut majoritatea, el urmind a fi rediscutat de catre alesii locali intr-o sedinta viitoare. Terenul de 3,5 ha din Sud a facut anul trecut obiectul unei propuneri ca o parte din el sa fie dat la schimb proprietarilor care au terenuri in Focsani, dar nu le pot folosi. Consilierul liberal Gheorghe Stan a fost primul care si-a exprimat optiunea ca sa dea la schimb terenul pe care il detine in vecinatatea cimitirului Nordic pe o suprafata in zona de centura a orasului. Tot in cadrul sedintei de saptamina acesta consilierul liberal Doina Fodoreanu a spus ca nu va fi de acord cu achizitionarea de terenuri de la particulari pentru extinderea cimitirului Nordic. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.