Ultima oră

Salarii barosane de zeci de milioane de lei pe luna la Cadastru

Mihaela Beșleagă
27 iul 2009 8067 vizualizări
Criza nu a atins salariile de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Vrancea, unde sefii primesc intr-o luna peste 1.500 euro, cam cit un salariat mediu intr-un an u directorul Horia Frincu a cistigat anul trecut 121.097 lei, adica 10.000 lei lunar u urmatorii sefi in ierarhia salariilor bazate sint Mariana Namolosanu, registrator sef, care a incasat anul trecut 8.000 lei lunar si Angel Voda, inginer sef, care a declarat venituri salariale de peste 7.000 lei pe luna u Salariile sint peste media bugetarilor, dar nu sint de speriat , crede directorul OCPI Vrancea u la salariul de baza se adauga sporuri care dubleaza veniturile salariatilor de la Cadastru u si bunurile cumparate in ultimii doi ani, precum masini sau terenuri, fac cu ochiul din declaratiile de avere ale sefilor vrinceni de la OCPI u totusi, in perioada urmatoare se anunta o diminuare cu 20% a salariilor, ca urmare a unei adrese venite de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara

Nu pentru toti vrincenii criza a venit cu diminuarea salariilor sau chiar cu pierderea locului de munca. Unii bugetari sint mai norocosi si incaseaza lunar lefuri de zeci de milioane de lei vechi, cit altii intr-un an, pentru un program normal de 8 ore. Unde se prospera si pe vremuri de criza? La Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Vrancea, la fel ca in toate sucursalele din tara ale Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), agentie guvernamentala subordonata Ministerului Administratiei si Internelor. Persoanele cu functii de conducere au venituri care trec lejer de 6.000 lei pe luna, conform declaratiilor de avere afisate pe site-ul ANCPI. Cel mai mult cistiga directorul Horia Frincu, care incaseaza lunar 10.000 lei. Cam cit cistiga intr-un an de zile un salariat care primeste o leafa medie de 900 lei pe luna. Un calcul simplu arata ca un sef de Oficiu cistiga mai bine decit un ministru care are aproximativ 7.000 de lei/luna sau decit un parlamentar, care ridica mina pentru circa 5.000 de lei lunar. Salariile celor din OCPI reprezinta insa doar jumatate din veniturile totale ale angajatilor de la Cadastru, restul de 50% insemnind diverse sporuri, astfel incit se ajunge la aceste sume frumusele pe statul de plata. Oficialii OCPI afirma totusi ca efectele crizei au trecut si pragul institutiei, veniturile la vistieria institutiei au scazut, la fel si cheltuielile materiale. Singurul capitol la care nu s-a umblat pina acum sint salariile, care "sint peste media bugetarilor, dar nu sint de speriat", dupa cum a specificat directorul Horia Frincu. Agentia Nationala a comunicat ca trebuie operate reduceri cu 20% a salariilor, dupa dezvaluirile din presa centrala privind veniturile astronomice ale specialistilor de la Cadastru.


Venituri neatinse de criza la Cadastru. Seful institutiei a cistigat anul trecut, conform declaratiei sale de avere, 121.097 lei, adica aproape 30.000 de euro. Prin comparatie, directorul Horia Frincu a cistigat in 2008 dublu cit presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, care a incasat anul trecut din salariu 53.000 lei. Lunar, veniturile sefului de la Cadastru s-au ridicat la 10.000 lei, adica cam cit ar cistiga un salariat mediu intr-un an de zile. Pe linga aceste cistiguri in bani, directorul OCPI mai detine doua terenuri intravilane la Cimpineanca si la Odobesti, fiecare de cite 500 mp, cel din Odobesti fiind dobindit anul trecut. Horia Frincu are trecute in declaratia de avere si o casa in Cimpineanca, un apartament de doua camere in Focsani si o masina WV Passat. Si sotia, Constanta, completeaza veniturile familiei cu 26.400 lei pe an. Frincu si-a completat declaratia de avere pe 2 iunie 2009. Directorul de la Cadastru afirma ca media veniturilor in institutie este de 3.300 lei pe luna. "Salariile sint peste media bugetarilor, dar nu sint de speriat. Majoritatea angajatilor au salarii de 1.000-2.000 lei, sefii de servicii ajung la 3.000 lei", afirma directorul Horia Frincu. Ceea ce se spune cu jumatate de gura este faptul ca la salariul de baza se adauga sporuri care insumeaza valoarea a inca unui salariu, deci veniturile practic, se dubleaza. Astfel, venitul total lunar al unui sef de serviciu depaseste 6.000 lei lunar. Sporurile luate in considerare care rotunjesc veniturile sint date de: vechime, relatii cu publicul, arhiva, norma de hrana, al 13-lea salariu si prima de concediu.


Salariu de 7.000 lei pe luna, case, terenuri si masini


Contul unui sef de la Cadastru creste intr-o luna cit la alti angajati intr-un an. Si bunurile cumparate in ultimii doi ani, precum masini sau terenuri, fac cu ochiul din declaratiile de avere ale acestora. Angel Voda, inginerul sef, a declarat venituri salariale de 85.909 lei anul trecut, ceea ce inseamna, la un calcul simplu, peste 7.000 lei pe luna, la care se adauga veniturile anuale ale sotiei, Gherghina, de 53.303 lei. Voda detine si un apartament in Focsani, doua masini Skoda Fabia, ultima achizitionata in leasing in anul 2007. Un alt sef, Mariana Namolosanu, registrator sef la OCPI Vrancea, a cistigat anul trecut 96.848 lei, respectiv 8.070 lei lunar, de trei ori mai mult decit sotul sau, Victor, care a incasat din salariu in 2008 doar 30.720 lei. Namolosanu se poate lauda si cu trei terenuri la Popesti, Cotesti si Focsani, achizitionate in ultimii doi ani, plus o casa in Popesti. Ana Codreanu, contabil sef la Cadastru, a primit pe card in 2008 un salariu de 75.350 lei, adica 6.279 lei pe luna. Doua terenuri, unul intravilan in Mera, de 7.500 mp si unul extravilan in Odobesti de 1.300 mp, cumparat in 2008, o casa de locuit la Mera, si un apartament in Focsani sint alte bunuri detinute de contabilul sef de la OCPI. Ana Codreanu are insa si datorii, doua credite la Unicredit Tiriac Bank, insumind 27.000 euro, cu scadenta in 2015 si 2016. Si Cleopatra Andrei, sef serviciu arhiva si informatica, are un salariu de peste 6.000 lei lunar, echivalentul a 74.571 lei pe an. Andrei mai detine trei terenuri in Cimpineanca si Tulnici, un apartament in Focsani si o casa de vacanta la Tulnici, dar si un autoturism Skoda luat in leasing. Seful serviciului arhiva are si datorii, doua credite, unul contractat la Porche Leasing de 14.000 euro, scadent in 2010 si celalalt la Piraeus Bank, in valoare de 22.000 euro, cu scadenta in 2018. La OCPI Vrancea, din cele 78 de posturi din organigrama sint ocupate 74.


"Vom opera reduceri la salarii cu 20%"


La Cadastru s-au conservat salariile si pe timp de criza, recunoaste directorul Horia Frincu, insa nu pentru mult timp. "Din primavara am preevaluat bugetul cu o economie la cheltuielile materiale cu peste 20%, dar nu am umblat la cheltuielile salariale. Totusi, in aceste conditii, cert este ca se impune ca in perioada urmatoare sa diminuam cheltuielile cu salariile. Agentia Nationala ne-a comunicat ca trebuie sa operam reduceri cu 20%, vom opera asupra sporurilor", a declarat Frincu. Acesta a adaugat faptul ca efectele crizei se resimt si la nivelul institutiei pe care o conduce, prin diminuarea incasarilor. "Criza se resimte si la nivelul nostru. Comparativ cu anul trecut, inregistram o scadere a cererilor din partea populatiei, cu un numar de 4.000. Noi mergem pe autofinantare totala, nu vedem nici un leut de la bugetul statului. Avind in vedere ca pentru aceste cereri se percepe o taxa, scazind cererile au scazut si incasarile. Momentan inregistram un deficit incasari-cheltuieli de 340.000 lei. Totusi, n-ar fi o problema foarte mare, pentru ca Agentia ne acopera aceste cheltuieli", ne-a declarat directorul Horia Frincu. La aceasta data, la OCPI se inregistreaza 22.518 cereri pentru intabulare, deschideri de carte funciara, extrase de carte funciara sau pentru alte avize necesare pentru lucrari tehnice. Bugetul anual al OCPI Vrancea este de 5.700.000 lei (57 miliarde lei vechi), bani distribuiti in proportie de 50% pentru cheltuieli materiale si 50% pentru salarii, sustine Horia Frincu.


Sefi cu "banu"â„¢ gros" la ANCPI


Presa centrala a dezvaluit in urma cu o saptamina ce salarii astronomice ascund sefii din Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), unde peste 40 de directori cistiga peste 10.000 lei pe luna. Conform declaratiilor de avere, din 53 de sefi, doar 13 au salarii sub 10.000 de lei pe luna. Actualul sef al Agentiei, Mihai Busuioc, cistiga la inceputul anului trecut 14.900 de lei pe luna ca director adjunct. în a doua parte a lui 2008 a fost avansat si a ajuns director general. Salariul: peste 18.000 de lei. La capitolul directori de directii, Gheorghe Dumitrascu, de exemplu, cistiga anual 251.522 de lei, adica lunar aproape 21.000 de lei. Nici Doina Palangean, tot director de directie nu se poate plinge. A cistigat anul trecut, doar din salarii, 209.538 de lei. Celelalte salarii sint ceva mai mici, insa nu cu mult. Vasile Grigore de exemplu, director general adjunct, a cistigat anul trecut din munca pe care o face la Cadastru aproape 200.000 de lei. în total, Agentia de Cadastru a cheltuit anul trecut peste un miliard de lei, adica mai bine de 272 de milioane de euro. ANCPI, agentie guvernamentala, este subordonata Ministerului Administratiei si Internelor. Premierul Emil Boc a anuntat recent ca intentioneaza sa desfiinteze jumatate din agentiile guvernamentale, iar o parte din celelalte sa le treaca in subordinea Guvernului. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 8 ore, 34 minute, 51 secunde
As putea comenta la nesfarsit nedreptatile ce se fac in Romania, dar nu sunt in masura sa o fac ..... sau poate ca da.....discrepanta dintre oameni este foarte mare, pe cand un sef de la Cadastru ea citeste integral
, acum 739392 zile, 8 ore, 34 minute, 51 secunde
Diana , suna la nr 0237 233698 int 12
, acum 739392 zile, 8 ore, 34 minute, 51 secunde
Sunt convins ca salariile angajatilor OCPI Vn, sunt cel mai probabil in directa proportionalitate cu sporul de dificultate si complexitate al muncii ce o depun, astfel incat nu mi se pare nimic iesit citeste integral
, acum 739392 zile, 8 ore, 34 minute, 51 secunde
stiam......interesa-ti-va si pe la prefectura, APIA......
, acum 739392 zile, 8 ore, 34 minute, 51 secunde
imi vine rau cand vad ce salarii au altii...... eu sunt inca la facultate de atatea luni de zile incerc sa ma angajez sau baremi sa pot sa fiu initiata la o firma ce tine de Facultatea financiar citeste integral
, acum 739392 zile, 8 ore, 34 minute, 51 secunde
Da , asa e cum zice si Vasilica , ati putea gasi in fiecare zi cate o institutie , agentie , oficiu in care salariile sunt NESIMTITE. Dar , de altfel toata Romania se vaita, chiar citeste integral
, acum 739392 zile, 8 ore, 34 minute, 51 secunde
da. cunosc situatia..., de fapt...oficiul de cadastru a mai avut un hop de aceeasi maniera, mai precis in 2001, cand, la fel... a diminuat salarii, a..."dat afara", ...pe incompetenti, ca sa ramana citeste integral
, acum 739392 zile, 8 ore, 34 minute, 51 secunde
Halal institutie de rasul lumii cu ce a ramas in ea cu seful lor cu tot.Au ramas numai fufele de la publicitate cu facultate la petre andrei mai precis petre ispirescu si cele cu contabilitati facute citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.