Ultima oră

Mosierul Gica Duta a pus mina pe o padure de 1,5 milioane de euro

Nicoleta Cristea
17 iul 2009 3730 vizualizări
Subsecretarul de stat Gica Duta a omis sa completeze in declaratia de avere ca este administrator la o firma cu profil silvic, care lucreaza cu statul u din declaratie nu reies nici cele trei firme unde detine actiuni fiul sau, avocatul Catalin Duta u nici declaratiile de avere ale lui Gica si Silva Duta nu corespund, fiind completate «ca sa fie» u in timp ce sotul isi aminteste ca detine patru terenuri, sotia declara numai trei si uita remorca din curte u nici la salarii rubricile completate nu corespund u vinerea trecuta, Gica Duta a fost facut om, fiind improprietarit cu sprijinul netarmurit al Prefecturii, cu un deal intins pe doua comune din Vrancea

Meteahna descoperita de jurnalisti la noul ministru al Tineretului si Sportului, democrat-liberala Sorina Placinta, aceea de a "omite" sa-si treaca toate firmele in declaratia de avere se transmite si la subsecretarul de stat al PSD de la Paduri, Gica Duta. Numit la Ministerul Agriculturii, acesta, pe linga faptul ca nu s-a coordonat la completarea declaratiei de avere cu sotia sa, judecatoarea Silva Gabriela Duta, uita de faptul ca ocupa functia de administrator la o firma de silvicultura si exploatare forestiera, Ecosilva, potrivit datelor de pe Registrul Comertului. In plus, din declaratiile de avere ale sotilor Silva si Gica Duta lipsesc si actiunile fiului lor, avocatul Catalin Constantin Duta, la cele trei firme pe care le detine: Eda-Com SRL, infiintata in 1991, Global Proiect SRL, creata in 2004, si Pro Design, infiintata in 2003. Contactat telefonic de reporterii Ziarului de Vrancea, subsecretarul a declarat ca va reface cu sotia linga el declaratiile si ca se va supune rigorii legilor. Pentru noua declaratie de avere, Gica Duta va consuma mai mult pix, urmind a nota si dealul impadurit intins pe raza a doua comune, de 1.422,50 ha, pe care l-a primit pe 10 iulie in urma unei hotariri date de Judecatoria Adjud intr-un dosar de "fond funciar", in care a fost implicata si Prefectura Vrancea condusa de fosta colega de partid, Raluca Dan. Valoarea minima a padurii lui Duta este de 1.422.500 euro.


Cu toate ca "justitia" doarme in pat cu subsecretarul de stat al lui Marian Oprisan, nu intotdeauna stie ce-i trece prin cap sau prin declaratia de avere. Se pare ca actul de comunicare intre cei doi soti Gica si Silva Duta nu este foarte bun. Declaratiile de avere ale celor doi, desi completate la date diferite, deci ar fi putut sa se inspire unul de la celalalt, nu corespund. "E din cauza neglijentei, a unei nepuneri de acord intre noi", ne-a explicat "greseala" cu iz penal subsecretarul din cadrul Ministerului Agriculturii, Departamentul Paduri, candidat al PSD pentru Senat in toamna anului trecut. Nu numai ca sotii nu stiu exact cit de mare le este averea si ce bani le intra in buzunar anual, dar subsecretarul de stat Duta omite sa completeze in declaratia de avere ca detine functia de administrator la firma Ecosilva, care are 11 actionari si numai 2 salariati, potrivit datelor oferite de Registrul Comertului. Obiectul de activitate al firmei lui Gica Duta face trimitere la comportamentul anti-padure de care a fost acuzat in guvernarea PSD, cind conducea Directia Silvica: silvicultura si exploatare forestiera. De altfel, firma a cistigat si unele licitatii cu institutia unde Gica Duta a fost sef. "Uitarea" din familia Silva si Gica Duta se intinde si in privinta activitatilor fiului celor doi, avocatul Catalin Constantin Duta. Pe linga faptul ca parintii declara venituri diferite din Barou pentru Catalin, acestia omit ca baiatul are trei firme: Eda-Com SRL, firma pe care avocatul o detine de la o virsta precoce, de 10 ani, din 1991, Global Proiect SRL si Pro Design. Gica Duta spune ca niciuna din declaratii nu e corecta, insa nu a putut preciza unde s-a gresit exact. Subsecretarul a completat ca va reface declaratia si ca este gata sa suporte rigorile legii, dar ca ieri nu a fost mustrat de nimeni pentru «bazaconiile» scrise de el si sotia sa in actele oficiale. "Nici una din declaratii nu e corecta. Ne vom pune de acord, ca am pus mai mult sau mai putin, vom vedea unde am gresit. Este neglijenta si sint gata sa mi-o asum. Nu e adevarat neaparat faptul ca am o avere mare si nu mai tin minte, pentru ca nu ma compar cu magnatii din Romania. Sotia, cel mai probabil, nu s-a uitat pe ce am declarat eu. E o problema personala pe care o voi repara", ne-a spus subsecretarul de la Paduri, Gica Duta.


Declaratii completate in dorul lelii


Una dintre explicatiile pentru care ce are Gica Duta nu are si Silva Duta ar putea fi ca sotii au completat declaratiile de avere numai pentru a fi completate, crezind ca nu sint verificate punct cu punct de nimeni. Pentru neglijenta lor, despre care a scris si un cotidian central, Gardianul, cei doi pot fi acuzati de fals in declaratii, fapta prevazuta si pedepsita de art. 192 Cod penal. "Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cind, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda", se arata in lege. Gica Duta si-a completat declaratia in luna ianuarie a acestui an, dupa numirea sa la Ministerul Agriculturii, in timp ce sotia sa, judecatorul Silva Gabriela Duta, a completat-o in luna mai. Sotii par sa nu mai stie ce terenuri detin si unde. In timp ce subsecretarul declara patru parcele la Corbita, Tanasoaia, Focsani si Gura Calitei, sotia stie de Cimpineanca, Gura Calitei si Tanasoaia. Difera nu doar numarul lor, dar si anii achizitiilor sau categoria, fie intravilan, agricol sau forestier. In privinta cladirilor detinute, familia Duta are cite un apartament in Focsani si Bucuresti, o casa in municipiu si o viluta la Gura Calitei. Sotia declara alti ani de cumparare a imobilelor. Inadvertentele continua si la mijloacele de transport detinute. Gica Duta completeaza ca are o Dacie si o remorca, sotia, judecatorul Silva Duta, stie numai de Dacie, dar, din nou, fabricata intr-un alt an decit cel declarat de sot. Familia subsecretarului de stat PSD recunoaste un imprumut de 70 mii euro la Banca Transilvania, luat in 2006. Insa, in timp ce Gica Duta sustine ca-i scadent in 2036, sotia declara ca-l ramburseaza in 2031. Cei doi soti nu numai ca nu mai tin minte ce terenuri au, dar nu stiu nici cit cistiga celalalt partener sau copilul. Potrivit declaratiei de avere a lui Gica Duta, acesta a cistigat de la Directia Silvica 21.000 lei anul trecut, in timp ce sotia a luat de la Tribunal 60.000 lei, iar Catalin Duta, 40.000 lei, de la Baroul Focsani. In declaratia de avere a sotiei, Silva Duta sustine ca in 2008 a cistigat 125.167 lei, in timp ce sotul ar fi luat 51.430 lei, iar fiul numai 30.000 lei. "Cea mai buna minciuna e adevarul", ne-a mai spus Gica Duta. Cum adevarul nu e la niciunul din cei doi, ne intrebam care minciuna e mai gogonata? (Iulia CRETU)


Gica Duta: mosier peste un deal de padure


Averea subsecretarului social democrat a crescut substantial de saptamina trecuta cu un deal impadurit de 1.422,50 hectare, intins pe raza a doua comune, Corbita si Tanasoaia. Aici, de altfel, Duta mai are doua parcele si ar putea sa o ia si pe a treia daca solutia justitiei va ramine definitiva. Pe 10 iulie 2009, potrivit unei hotariri data de Judecatoria Adjud intr-un dosar de Fond Funciar, in care a fost implicata si Prefectura Vrancea, Gica Duta a fost improprietarit, dupa un proces inceput in 2006-2007, dupa cum ne-a spus omul de la Paduri. Valoarea minima a dealului administrat de Duta este de 1,5 milioane de euro, la un pret de o mie de euro hectarul de padure. "Terenul l-a mostenit proprietara, Denisa Cristofil, de 40 de ani, cu care am o conventie de exploatare a padurii. Ea m-a cautat pentru intelegere si nici nu cere prea multi bani. Am convenit pentru a-i oferi o suma anual si, in functie de ce venituri scot din padure, un anumit procent pe care il stabilim dupa ce se termina cu actele. Eu voi realiza lucrari in amenajari silvice, in functie de virsta si componenta arboretelui. Terenul compact este pe raza comunelor Tanasoaia si Corbita. De doi ani nu am fost acolo, insa Ocolul Silvic Adjud a taiat ce era bun, se pot vedea cioatele. Eu am platit paza terenului", ne-a declarat Gica Duta, un social democrat cu preocupari de boier. Acesta a promis ca nu va taia pe mosie decit ceea ce este inaintat in virsta pentru ca, la nivel de Departament de Paduri, are in derulare programe de impadurire a Romaniei de 22,9 milioane de euro.


Sotii Matache au declaratii "la indigo"


Presedinta Judecatoriei Focsani, Daniela Matache, si sotul acesteia, Iulian Matache, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, s-au pus de acord cu declaratiile afisate la vedere. Cei doi soti au declaratiile puse la punct, singura diferenta fiind cea referitoare la veniturile acumulate. Sotul, mai discret, noteaza in privinta salariilor ca sint "conform fisei fiscale", insa misterul este lamurit de judecatoarea Daniela Matache: veniturile acesteia in 2008 s-au ridicat la 103.788 lei, in vreme ce sotul ei a cistigat, la Consiliul Judetean Vrancea, 81.493 lei. Cei doi soti detin doua terenuri arabile la Vinatori, ambele de 1.000 mp, unul cumparat in 2007, in timp ce al doilea a fost concesionat in 2008. Bunurile imobile ale familiei Matache constau si in doua terenuri cu fineata, unul de 600 mp, in Gresu, cumparat in 2005, iar cel de-al doilea, situat in Naruja, a fost concesionat anul trecut si masoara 482 mp. Familia Matache mai are la Vinatori si o casa in constructie "la rosu", in suprafata de 159 mp. In declaratiile de avere este mentionat un singur autoturism, respectiv un WV Passat cumparat in 2007. Cei doi soti nu au, conform declaratiilor, bani pusi de-o parte, insa au trei credite neachitate la banci, toate la BCR, contractate anul trecut. In total, valoarea creditelor, dintre care doua reprezinta refinantari si unul fiind ipotecar, se ridica la 69.640 euro. (Nicoleta CRISTEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 12

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 5 ore, 47 minute, 30 secunde
Normal ca ne sfideaza acest fel de . In legatura cu accidentul de circulatie petrecut acum cativa ani, cand fiul lor, Catalin, a accidentat mortal o femeie pe trecerea de pietoni, dosarul a fost citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 47 minute, 30 secunde
In baza unei conventii de exploatare a padurii nu putea fi parte in acest proces!De ce a platit paza terenului daca nu era proprietar?!?
, acum 739393 zile, 5 ore, 47 minute, 30 secunde
Taierea padurilor provoaca seceta, desertificare si alunecari de teren. Desi parea imposibil ca bogatele paduri ale Vrancei sa nu reziste lacomiei oamenilor iata ca ce n-au reusit hunii, tatarii, citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 47 minute, 30 secunde
Da, am citit despre accident, se pare ca si sotul femeii respective a murit, stop cardiac la aflarea vestii. Fii lor pot povesti mai multe despre ancheta. Ideea e ca mai multe ziare, televiziuni sa se citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 47 minute, 30 secunde
Cine naiba sa-l condamne pe asta cand nevasta-sa e judecatoare ? Auzeam odata pe unul din asta cu rude judecatori ca nu are cum sa piarda niciodata vreun proces in Vrancea. Asta e originea raului in citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 47 minute, 30 secunde
Felicitari pentru material; si daca ati lua aleator, ati avea in fiecare zi cate un bizon de asta care isi trage foloase de pe pozitia din aparatul public, de stat. Nu-l lasati scapat doar cu un citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 47 minute, 30 secunde
Noroc de presa ca mai desoperim si noi astfel de informatii. Bravo
, acum 739393 zile, 5 ore, 47 minute, 30 secunde
Niste scarbe de oameni. Cu Duta asta am fost odata la campanie electorala si m-a scarbit asa de tare atitudinea lui ca m-a facut sa renunt la "actiunile mele". De ce nu e nimeni sa ii dea jos, sa ii citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 47 minute, 30 secunde
O varianta ar fi ca societatea civila, oameni simpli, neimplicati politic, profesori, ingineri, muncitori sa se coalizeze intr-un proiect care sa puna bazele unei televiziuni locale + site internet citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 47 minute, 30 secunde
Acesti oameni care incalca legea, ar trebui aspru pedepsiti, inlaturati din functiile pe care le ocupa si cu care ne sfideaza pe noi, oamenii de rand, platitorii de impozite si taxe. Mai are tupeul sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.