Ultima oră

Parchetele din Vrancea, la un pas de executare silita

Nicoleta Cristea
17 iul 2009 743 vizualizări
Unitatile de parchet din judet sint in pragul insolventei u facturile nu au mai fost platite de citeva luni, iar cireasa de pe tort ar putea fi taierea energiei electrice, capitol la care parchetul are aproximativ 10.000 lei datorie : Au venit dactilografele sa ma intrebe daca pot cumpara hirtie de scris , a marturisit seful procurorilor vrinceni, Ion Lefter

Criza financiara loveste si in unitatile de parchet din judet. Parchetele ar putea fi puse in imposibilitatea de a mai putea functiona, din cauza datoriilor acumulate la furnizori de citeva luni. La cele doua parchete din municipiu deja a fost sistata furnizarea gazelor naturale, intrucit nu s-a acceptat o reesalonare a platilor. In curind, acest lucru se poate intimpla si cu energia electrica, din cauza ca facturile nu au mai fost platite de citeva luni. "Daca se pune problema sa ne taie si curentul electric putem sa inchidem unitatea. Daca nu mai functioneaza calculatoarele sau serverele nu se mai poate lucra", atentioneaza prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Ion Lefter. "Speram ca aceste conditii vitrege sa nu se inrautateasca si mai tare", spune si prim procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Focsani, Luminita Dogaru.

Parchetul judetean, ca ordonator tertiar de credite, este pus in imposibilitatea de a-si achita datoriile restante catre furnizorii de utilitati. In acest moment a fost oprita furnizarea gazelor, din cauza datoriilor restante, insa cea mai mare problema o constituie factura de peste 10.000 de lei acumulata in timp la Electrica, bani care nu pot fi varsati in contul societatii, deoarece parchetul nu dispune de aceasta suma. La un moment dat chiar, parchetele din judet nu au mai putut trimite corespondenta timp de doua saptamini, din cauza datoriilor restante catre Posta Romana. In total, datoriile parchetelor catre furnizori se ridica la aproximativ 30.000 lei, aici fiind incluse si costurile la telefonia fixa, sector in care facturile nu au fost achitate de aproximativ 3 luni, ca de altfel la mai toate utilitatile. "Am facut economie la toate capitolele, dar neavind bani, facturile sint neachitate. Am consumat carburanti de doua treimi mai putin fata de anul trecut, iar convorbirile telefonice au fost cu mult mai putine fata de 2008. La energie electrica nu se poate face economie. Avem serverele, care trebuie sa stea in functiune tot timpul", explica prim procurorul Lefter. Parchetul Judetean nu a mai reusit sa achite contravaloarea asigurarilor obligatorii la masini, iar verificarile tehnice au devenit deja un vis. Nici la capitolul carburanti parchetele nu stau mai bine, iar pentru o mai mare economie, soferii parchetului judetean au fost trimisi in concediu de odihna. Rezervoarele masinilor care duc sau aduc dosarele de la instante sau de la politie sint aproape goale, iar solutii pentru remedierea crizei inca nu se intrevad. "Conducatorii auto sint in concediu de doua saptamini, in speranta ca vom primi resurse pentru a cumpara carburanti. Folosim masinile doar pentru a duce dosarele la instanta sau la politie, pentru a nu le duce cu plasa, sau pentru o interventie pe timp de noapte la o fapta grava", a detaliat prim procurorul.

Hirtia pentru rechizitorii, pe sponci

In acest moment nu exista furnizori la care parchetele sa nu aiba datorii, si nu poate fi achitat nimic, decit daca intra bani la fiecare capitol in parte. "Noi trebuie sa ne facem treaba cu atit, cu cit avem. Pina cind, nu stiu", a adaugat Ion Lefter, ingrijorat. Nici la capitolul consumabile procurorii nu rasufla usurati. Fiecare foaie pentru rechizitorii sau diferite acte reprezinta o problema. "Au venit dactilografele sa ma intrebe daca pot cumpara hirtie de scris", a adaugt seful procurorilor vrinceni. Pe linga problemele financiare cu care se confrunta la capitolul cheltuieli, reducerile bugetare au afectat procurorii si la salarii. Sporul de 50% pe care s-a tot batut moneda in ceea ce priveste magistratii a fost taiat si la procurori. Dreptul conferit prin lege nu le-a fost acordat acestora decit doua luni, dupa care a fost sistat. In acest moment, un procuror cu 10 ani vechime cistiga, fara sporuri, un salariu de pina la 1.200 de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.