Ultima oră

Lipsa banilor intirzie expertizele cerute de procurori

Nicoleta Cristea
17 iul 2009 765 vizualizări
Procurorii vrinceni au solutionat in acest an 4.516 cauze nou intrate u cea mai mare crestere se inregistreaza la infractiunile privind circulatia pe drumuri u activitatea parchetelor a fost apreciata ca foarte buna



Cu toate ca procurorii vrinceni au lucrat contracronometru, in acest semestru nu a fost restituita nici o cauza la procuror pentru refacerea sau completarea urmaririi penale. Si numarul celor achitati sau sanctionati cu amenda administrativa de instanta, in urma rechizitoriilor intocmite de procurori, a fost mai mic fata de anii trecuti. Spre exemplu, in 2008 au fost achitati la fond 13 inculpati, in timp ce anul acesta doar 8. Parchetele din judet au inregistrat din nou un numar mai mare de cauze fata de anii trecuti. In prima jumatate a acestui an, cei 23 de procurori vrinceni au avut in lucru 10.560 de cauze, fiind solutionate pina in acest moment 4.516. Si numarul de rechizitorii prin care inculpatii au fost trimisi in judecata este unul mai ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv 617. "La analiza activitatii pe primul semestru a acestui an a participat si prim procurorul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, care a apreciat activitatea ca fiind "foarte buna". Cel mai important semn al aprecierii este insa faptul ca parchetul nostru a fost desemnat pentru evaluarea activitatii Romaniei privind infractionalitatea economico-financiara", a declarat prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Ion Lefter. Cea mai mare crestere a fost inregistrata anul acesta la infractiunile privind circulatia pe drumurile publice, cum ar fi alcoolemia la volan, conducerea fara permis, sau sustragerea de la recoltarea probelor biologice. Procurorii spun ca numarul acestor infractiuni este in crestere. "Inca este nevoie de mai multa fermitate, pentru ca numarul cauzelor creste luna de luna. Noi nu putem face activitate de preventie, ci sa dispunem trimiterea in judecata", a aratat seful procurorilor. In ceea ce priveste alte infractiuni contabilizate in bilantul pe primul semestru, au scazut infractiunile de omor sau de tilharie, insa au crescut cele de furt sau de inselaciune.

"Noi nu stam cu dosarele in fiset"

Pina acum, din toate dosarele aflate in lucru, au ramas nesolutionate 2.104 de cauze, insa la Parchetul Judetean rata de solutionare a dosarelor in termenul de sase luni este de 95%. "Noi nu stam cu dosarele in fiset. La urmarire proprie nu avem nici o cauza mai veche de sase luni. La politie avem 74 de dosare in tot judetul, insa si aici se inregistreaza o scadere, fata de 123 in aceeasi perioada a anului 2008", a detaliat procurorul Lefter. Se pare ca intirzierile de solutionare tin de cele mai multe ori de cauze obiective. Astfel, un sfert din aceste dosare nesolutionate in termenul de sase luni sint intirziate de lipsa rapoartelor de autopsie, de expertize medico-legale, sau de cele tehnice criminalistice. Aceste acte intirzie din cauza ca nu au fost platite, si pina nu se achita contravaloarea lor, nu sint trimise la unitatile de parchet. Achitarea expertizelor din afara judetului se face de catre unitatea de parchet care a dispus-o, astfel incit datoriile nu apartin parchetelor din Vrancea. "La serviciul medico-legal din Focsani avem datorii de aproximativ o luna, dar nu este o problema. Am avut expertize dispuse in Bucuresti care au ajuns dupa citeva luni. Am avut chiar si una care a venit dupa un an si opt luni. Exista parti vatamate care nu au nici o vina. Este inuman sa nu primesti un raspuns timp de citeva luni", este de parere prim procurorul sef. Alte cauze care duc la intirzieri sint cele in care invinuitii dispar de la domiciliu si nu pot fi audiati. Parchetele din judet au in continuare citeva dosare ramase in sertar din cauza ca autorii faptelor sint inca necunoscuti. Ultima fapta care da batai de cap anchetatorilor este jaful bancomatului de la Maicanesti, unde nici acum nu s-au stabilit posibilii faptasi. Fapta a fost comisa in martie anul acesta, iar hotii au plecat cu 100.000 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.