Ultima oră

Trei copii si un adult pierduti in muntii Vrancei

Doina Ganea
13 iul 2009 2197 vizualizări
Patru turiste din Tulcea s-au pierdut simbata seara in rezervatia Cheile Tisitei dupa ce au ales sa se intoarca in Lepsa pe un alt traseu u cele patru, printre care si o fetita de sapte ani, au petrecut intreaga noapte, in frig si ploaie, sub un fag u si un copil de 10 ani din Vrincioaia a ratacit zeci de kilometri, timp de doua zile, prin padure, dupa ce a fugit de la o stina din munti, unde fusese dat argat u baiatul, care era imbracat doar in maieu si chiloti, era plin de rani si nu putea vorbi u pentru ca starea lui era grava, medicii focsaneni au decis sa-l transfere ieri la o clinica din Iasi

Patru turisti au petrecut o noapte de cosmar, simbata spre duminica, in mijlocul padurii, sub un copac, dupa ce, pe o ploaie torentiala, s-au ratacit si nu au mai stiut pe unde sa se intoarca in satul Lepsa. Simbata seara, in jurul orei 23.00, autoritatile au fost alarmate asupra faptului ca turistii cu pricina, toti din Tulcea, cu virste cuprinse intre 7 si 35 de ani, au disparut pe cararile intortocheate ale padurii. Tot in munti, si-a petrecut, fara tehnici speciale de supravietuire, doua zile si doua nopti un pusti din Nistoresti. Ion Lepadat, de 10 ani, a decis sa fuga de la stina la care fusese dat argat si sa meraga la bunicii aflati la 40 de kilometri distanta, in Nistoresti. Dupa aventura nefericita, copilasul a ajuns in stare foarte grava la Spital. Povestea celor patru a avut totusi un final bun, comparativ cu pericolele care pindesc la orice pas intr-o padure putin umblata.

Patru turiste din orasul Tulcea, venite in vacanta la Lepsa, isi vor aminti toata viata excursia facuta dupa ce au petrecut o noapte intreaga in padure, pe o ploaie torentiala, presarata cu tunete si fulgere. Politistii din comuna Tulnici au fost alarmati simbata, in jurul orei 23,58, despre faptul ca patru turisti, dintre cei noua cazati la o pensiune din satul Lepsa, au disparut fara urma de la ora 13.00 dupa ce au plecat intr-o drumetie in inima muntilor Vrancei, in rezervatia naturala "Cheile Tisitei". Adriana Nascu, de 34 ani, si fetita ei de 7 ani, Madalina Anciuc, de 18 ani, si o alta fetita de 15 ani, s-au ratacit dupa ce s-au lasat convinse de alti turisti sa mearga pe un alt traseu, spre Saua Geamana, desi nu il cunosteau foarte bine. Astfel, dupa ce au ajuns in Virful Coza, cel mai inalt pisc din zona, care urca pina la inaltimea de 1.629 de metri, acestea au decis sa se intoarca pe alt traseu pentru a ajunge in comuna Paulesti, despartindu-se de restul grupului. "Cele patru turiste au fost cautate intreaga noapte in rezervatia naturala Cheile Tisitei, in satul Coza si in comuna Paulesti de catre politisti, jandarmi, pompieri, personal din cadrul Parcului National Putna si voluntari de pe raza ambelor localitati, insa nu au fost gasite", ne-a detaliat comisarul sef Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al IPJ Vrancea. Turistele au fost gasite abia ieri dimineata, in jurul orei 10,45 in rezervatie, la circa 7 km distanta de satul Lepsa. Femeile erau infrigurate si foarte speriate, dar se pare ca nu au avut nevoie de tratament medical. Acestea le-au declarat oamenilor legii ca s-au ratacit si au stat toata noaptea sub un fag. Pentru a nu fi atacate de ursi, animale obisnuite in zona, au facut zgomote din cind in cind. Viceprimarul comunei Tulnici, Ion Buture, spune ca nu au mai fost inregistrate astfel de situatii pina acum in zona si ca in localitate nu exista un serviciu de tip salvamont. "Turistii nu ar trebui sa se aventureze fara un insotitor din zona. Cind pleaca in drumetie ar trebuie sa fie echipati in mod corespunzator", atentioneaza Ion Buture. Cu un peisaj spectaculos, rezervatia feorestiera si geologica Cheile Tisitei se afla la 2,5 km aval de satul Lepsa, in defileul piriului Tisita, in aria protejata cu acelasi nume. Aici vin in fiecare week-end sute de oameni pentru drumetii, dat fiind ca traseele sint usor accesibile si privelistea magnifica.

Un copil a ratacit doua zile prin padure

Un adevarat cosmar a trait si un copilas de 10 ani, care a ajuns in stare foarte grava la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani dupa ce a ratacit si el doua zile prin padure, in incercarea de a ajunge acasa, la bunici. Ion Lepadatu a ajuns pe patul de spital dupa ce a parcurs peste 40 de kilometri pentru a ajunge la bunicii care locuiesc in comuna Nistoresti. Pustiul a ajuns acasa dupa doua zile de mers prin padure, timp in care a depus eforturi supraomenesti. Pentru ca baietelul se simtea rau, fratele sau a solicitat ajutorul medicului de familie. Dr. Nicoleta Hriscu, medicul de familie din Nistoresti, i-a acordat primul ajutor baiatului, dar pentru ca se simtea foarte rau a decis sa il trimita la Spitalul din Focsani. "A venit fratele lui de 16 ani si mi-a spus ca este intr-o stare precara si nu se poate tine pe picioare. Am mers si l-am vazut si era umflat la fata, epuizat. I-am acordat primul ajutor dupa care am chemat ambulanta. Raspundea la comenzi, dar nu putea vorbi", ne-a povestit dr. Nicoleta Hriscu. Baiatul a fost diagnosticat la spital cu "contuzie cranio faciala, cu echimoza lob ureche dreapta si escoriatii latero-cervicale drepte, contuzie toracica cu echimoza toracica anterioara si multiple echimoze toracice posterioare". Pe fir au intrat si politistii care au aflat ca baiatul a plecat pe data de 7 iulie de la stina pentru a ajunge acasa la bunici. "în urma primelor verificari efectuate de politisti a rezultat ca minorul locuieste impreuna cu bunicii sai, in comuna Nistoresti. în ziua de 07.07.2009 a plecat pe jos, singur si imbracat sumar de la o stina situata la aproximativ 35-40 km de Nistoresti, cu intentia de a ajunge la bunici. A ajuns acasa exact doua zile mai tirziu, iar la 10 iulie a.c., intrucit se simtea rau si acuza dureri, medicul de familie i-a acordat primul ajutor si a hotarit sa fie transportat la spital", a precizat comisarul sef Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al Politiei. Oamenii legii cred ca este posibil ca baiatul sa se fi ranit dupa ce a mers prin padure. Ion a fost transportat la Spitalul de Neurochirurgie Iasi pentru efectuarea unor investigatii medicale. Pustiul locuieste impreuna cu bunicii din Nistoresti, pentru ca mama lor este bolnava, fiind in evidentele medicilor cu afectiuni psihice si nu se poate ocupa de ei. Tatal sau locuieste la Vrincioaia. (Raluca MANOLACHE)


Trusa de supravietuire


Specialistii in excursii montane ne sfatuiesc ca inca de la prima iesire "enduro" sa avem in rucsac si citeva accesorii care sa ne ajute daca raminem in padure. Cel mai important lucru pe linga o lanterna este o folie impermeabila impachetata frumos, ca sa ocupe spatiu putin. La nevoie se poate transforma in cort sau husa de ploaie. Foarte important, spun montaniarzii, este sa mai ai niste sosete si un tricou de rezerva, un cutit cu parte zimtata si cu miner solid care poate fi folosit pe post de unealta si bineinteles o bricheta de furtuna (care impinge flacara in sus cu presiune), o folie de supravietuire din aluminiu (cea care conserva caldura), o rola de fir de pescuit somn (foarte groasa) si nu in ultimul rind un fluier (cind esti in vreo vagauna sau accidentat si nu mai ai putere sa strigi, fluierul e cel care iti salveaza viata). Aceasta trebuie sa contina trusa minimala fara de care iubitorii muntelui nu ar trebui sa plece de acasa. La care se adauga evident mincare si apa plus citeva batoane de ciocolata cu care se poate supravietui citeva zile. Toata trusa nu cintareste mai mult de 1,5-2 kg si ca dimensiuni este cit o husa de camera video. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.