Ultima oră

Tentativa de evadare se lasa cu ancheta la penitenciar

Nicoleta Cristea
10 iul 2009 937 vizualizări
Se va discuta si o posibila recompensare a celor care au prins fugarul

Disparitia lui Ionel Lupu, detinutul care se afla marti la munca in zona Ocolului Silvic Dumbravita, a pus pe jar Penitenciarul Focsani. Oficialii unitatii de detentie au semnalat ca va fi demarata o ancheta, pentru a se stabili o eventuala vinovatie a persoanelor care supravegheau detinutii. Se pare ca ultimul incident de acest gen a avut loc in toamna anului 2003, cind un detinut care executa pedeapsa in regim deschis si-a luat talpasita de la GAZ. Chiar daca de aceasta data detinutul care a vrut sa profite de mai multa libertate a fost gasit relativ repede, in penitenciar se discuta deja despre masuri de sanctionare. "Ce le reprosez este ca nu au observat momentul in care a fugit detinutul. Conform legii, va fi sesizata comisia de disciplina si se poate merge de la mustrare, si chiar pina la destituirea din functie. In ceea ce priveste detinutul exista o gama larga de sanctiuni. Pe linie administrativa va fi analizat in comisie si se va trece intr-un regim mai sever. Sanctiunea disciplinara poate consta in pina la 10 zile de izolare. Va fi sesizat si parchetul cu privire la savirsirea infractiunii de evadare. Va trebui sa manifestam o grija mai mare in selectionarea celor care desfasoara activitati in afara unitatii de detentie, insa nu putem impune inchiderea usilor. Fapta unuia nu trebuie sa afecteze soarta celorlalti", a precizat comisarul sef Ion Dita, directorul Penitenciarului Focsani. Acesta a mai apreciat faptul ca vor fi analizate si motivele care l-au facut pe detinut sa fuga, dar se va discuta si o posibila recompensare a celor care au prins fugarul. Chiar daca penitenciarul a apelat la ajutorul lucratorilor de politie si al jandarmilor pentru a da de urma detinutului, cei care l-au capturat au fost tot doi angajati ai unitatii de detentie, care faceau parte din patrulele de cautare. Fugarul se pare ca este recidivist insa nu a creat niciodata probleme in penitenciar, el fiind angrenat deseori in activitati in afara unitatii. Tocmai datorita comportamentului sau, Lupu beneficia de un regim de detentie semideschis, in cadrul caruia masurile de siguranta sint foarte permisive. In cazul acestui regim, chiar si atunci cind sint desfasurate activitati in afara penitenciarului, personalul unitatii nu asigura paza cu arme, ci doar vizual. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739389 zile, 23 ore, 49 minute, 29 secunde
sa fim seriosi
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.