Ultima oră

Boala diareica acuta, pericolul verii!

Raluca Manolache
10 iul 2009 818 vizualizări
Saptaminal, 50 de persoane sint diagnosticate cu boala diareica acuta (BDA) u medicii atrag atentia ca aceasta afectiune poate fi evitata daca sint respectate normele de igiena sanitara, precum si spalarea fructelor si legumelor sub jet de apa

Cazurile de boala diareica acuta (BDA), o boala de sezon, se afla in atentia Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea. In acest sens, institutia desfasoara pina in luna noiembrie o campanie de monitorizare a bolii, care urmareste in principal surprinderea in timp a unor eventuale focare sau epidemii. Astfel, medicii din spitale trebuie sa raporteze in fiecare saptamina cazurile noi aparute pe mai multe grupe de virsta: sub un an, 1 - 4 ani, 5 - 9 ani, 10 - 14 ani, 15 - 64 de ani, 65 de ani si peste aceasta virsta. La nivelul judetului nu au existat pina la aceasta data probleme, in conditiile in care saptaminal aproximativ 50 de persoane ajung pe mina medicilor dupa ce sint diagnosticati cu aceasta afectiune de sezon. Dr. Marina Maiorov, sefa serviciului de supraveghere si control al bolilor transmisibile, spune ca laboratoarele de analize medicale, inclusiv cele private, transmit numarul de examene coprobacteriologice si coproparazitologice efectuate. Medicii atrag atentia ca aceasta afectiune poate fi evitata daca sint respectate normele de igiena sanitara, spalarea pe miini cu apa si sapun ori de cite ori este nevoie, precum si spalarea fructelor si legumelor sub jet de apa potabila. Alte alimente, in special cele perisabile, trebuie pastrate corespunzator, la temperaturile indicate, acoperite si ferite de vectori biologici (muste, tintari). "Sa nu se utilizeze oua de gisca sau rata pentru ca foarte frecvent acestea sint infectate cu salmonela. Ouale de gaina trebuie spalate foarte bine inainte de a fi consumate", mai spune dr. Marina Maiorov. De asemenea, apa trebuie consumata doar din surse sigure, autorizate sanitar, si nu din riuri, lacuri sau alte asemenea locuri, iar scaldatul in ape statatoare trebuie si el evitat. BDA se manifesta prin febra, dureri de cap, dureri abdominale, varsaturi, scaune diareice, slabiciune musculara sau sensibilitate la lumina. Persoanele care prezinta aceste simptome sint sfatuite sa se prezinte urgent la medicul de familie sau la cel mai apropiat spital. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.