Ultima oră

Fumul de la groapa de gunoi ineaca Focsaniul

Doina Ganea
9 iul 2009 1498 vizualizări
Propriile resturi menajere dau mereu batai de cap focsanenilor u deoarece ele iau foc in permanenta, fumul produs la groapa de gunoi ajunge aproape zilnic in unele cartiere din Focsani u oficialii spun ca numai dupa inchiderea gropii nu vor mai fi mirosuri grele in oras u din ianuarie 2010 gunoiul focsanenilor va fi transportat la Haret, la o groapa intermediara

Groapa de gunoi a Focsaniului este asemenea Vezuviului. Aflata in combustie permanenta din pricina degajarilor de biogaz, este practic imposibil de prevazut cind va mai izbucni un nou incendiu. Citiva focsaneni au sesizat redactia Ziarului de Vrancea cu privire la fumul gros care se inalta aseara din zona gropii de gunoi a municpiului. Directorul SC CUP SA Focsani, Gheorghe Vasilescu, ne-a explicat ca fenomenul nu este o noutate pentru salubritatea orasului si ca angajatii sai se confrunta in mod constat cu acesta combustie spontana a gunoaielor. "De fiecare data cind se intimpla, luam masuri de stingere a incendiului cu o autospeciala pe care o avem in zona Golesti. Mai mult de atit nu putem face, dar si asta nu face prea bine pentru ca desi se stinge focul, se degaja in continuare si mai mult fum. Acest fenomen de combustie spontana se produce periodic din cauza gazelor acumulate. Sa speram ca, dupa ce se va inchide aceasta groapa, sa nu mai avem probleme, dar mutarea de la Golesti este un proces de durata", ne-a spus Gheorghe Vasilescu, directorul CUP Focsani. Mai mult, directorul ne-a precizat ca de neplacerile gropii de gunoi nu vor scapa prea curind focsanenii, deoarece abia de la sfirsitul anului nu se vor mai depozita gunoaie, si chiar si asa numai dupa inchiderea ei definitiva nu vor mai avea loc aceste combustii spontane.


Groapa de gunoi de la Golesti se inchide la finele lui 2009


La 16 iulie se preconizeaza inchiderea in Vrancea a peste 200 de depozite de gunoi rurale, iar pina la finele anului a inca cinci depozite neconforme aflate in preajma celor cinci orase (Focsani, Panciu, Adjud, Odobesti si Marasesti). Toate acestea vor fi inchise din banii prevazuti in proiectul privind managementul integrat al deseurilor in judetul Vrancea, cu o valoare de 43 milioane euro, din care contributia financiara a Uniunii Europene va fi de peste 27 milioane euro. Investitiile prevazute prin acest proiect privesc realizarea de facilitati de colectare a deseurilor, construirea unor statii de transfer in localitatile Focsani, Adjud si Vidra, precum si realizarea unui depozit ecologic de deseuri la Haret. Directorul CUP SA, Gheorghe Vasilescu, afirma ca rampele de gunoi se vor inchide dupa niste norme europene "nu se vor acoperi pur si simplu cu pamint". Cit priveste groapa de gunoi a Focsaniului, situata la Golesti, ea va deveni nefunctionala de la finele acestui an. Din ianuarie, gunoiul focsanenilor va fi transportat la Haret, la o groapa intermediara, care se va inchide de asemenea odata cu inaugurarea rampei ecologice. "Potrivit proiectantilor, groapa de la Haret va avea capacitate de preluare pentru intreg judetul Vrancea pe urmatorii 20 de ani. Pina la definitivarea proiectului, gunoiul va fi depozitat la groapa existenta a Marasestiului de la Haret, aflata in vecinatatea celei care urmeaza sa se construiasca. Proiectul prevede si bani pentru inchiderea tuturor gropilor de gunoi din judet", a specificat Gheorghe Vasilescu. Odata cu intrarea in vigoare a prevederilor europene privind mutarea rampei de gunoi de la Golesti la Haret, Primaria si Consiliul Local Focsani ar putea propune si majorarea actualului tarif de 3,15 lei/mc de gunoi. Potrivit oficialilor, pretul va creste din cauza cheltuielilor suplimentare de transport. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.