Ultima oră

Stop! Pe aici nu trec ambulantele si pompierii

Raluca Manolache
4 iul 2009 4520 vizualizări
Din cauza drumurilor impracticabile, afectate si de ploile din ultima saptamina, satenii din mai multe localitati vrincene nu pot fi ajutati in cazul unor incendii sau probleme medicale urgente u medicii si ambulantierii au fost nevoiti de-a lungul anilor sa mearga prin noroaie sau sa care pacientii pe brate chiar si un kilometru, pentru a le salva viata u catunele cele mai izolate de lume, la care accesul este extrem de greu, sint la Dumitresti si Reghiu u si autospecialele de pompieri pot ajunge in locurile fierbinti doar daca sint tractate cu tractorul

Pacienti dusi cu caruta sau trasi cu sania si cadre medicale pline de noroi. Aceste imagini pot fi vazute in Vrancea cind unele asa zise drumuri comunale sint transformate de vremea rea in adevarate capcane, chiar si pentru masinile 4x4. De suferit au locuitorii din mai multe localitati deoarece drumurile, care arata ca dupa razboi atunci cind ploua, ii impiedica pe medici sa ajunga la bolnavii care au nevoie urgent de ajutor. Cadrele de la Serviciul de Ambulanta Judetean fac uneori eforturi supraomenesti pentru a trece de acest obstacol, numit drum satesc.



Localitatile greu accesibile deservite de medicii de la substatia Dumitresti sint la Lupoaia, Neculele, Bahnele, Lastuni, Tinoasa, iar in zona substatiei Reghiu probleme sint in localitatile Raiuti, Andreiasu de Sus, Fetig, Tiritu, Botu Calului, Petreanu si Mahriu. "Sint cazuri in care nu putem sa ajungem cu ambulanta in anumite sate. Pe ulitele laterale sintem nevoiti sa mergem cu targa pe jos chiar un kilometru. Probleme avem mai ales atunci cind ploua", a precizat inginerul Alexandru Gurgu, directorul tehnic al SAJ Vrancea. Cadrele medicale pot ajunge la destinatie doar cu ajutorul autosanitarelor de tip 4x4. In Vrancea sint doar cinci ambulante de acest tip, cite una la Focsani, Reghiu, Dumitresti, Naruja si Vidra. "Ne descurcam foarte greu avind in vedere dotarea si specificul zonei. Au fost cazuri in care pacientii au trebuit sa vina singuri pina la ambulante. Gravidele din aceste localitati, in momentul in care stiu ca se apropie sorocul, ar trebui sa incerce sa coboare intr-o zona accesibila", a spus dr. Danut Ceamburu, managerul SAJ Vrancea.


Prin noroaie pentru salvarea unui om


In acest an in judet ar trebui sa mai ajunga ambulante cu tractiune 4x4 de la Ministerul Sanatatii. Populatia judetului Vrancea este deservita de 47 de masini ramase in "serviciu" deoarece anul trecut 18 autosanitare au fost trase pe dreapta. Au fost scoase din uz masinile tip Dacia Break si Dacia cu suprastructura, dar si ambulantele mai vechi de opt ani. De multe ori insa nici ambulantele de tip 4x4 nu reusesc sa treaca pentru ca risca sa se impotmoleasca in noroi. Nu de putine ori, medicii, ambulantierii si asistentele au trebuit sa isi suflece pantalonii si sa o ia pe jos pentru a ajunge la domiciliul bolnavilor. "Am fost solicitati in satul Palanca, comuna Urechesti pentru o pacienta de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral. Trebuia sa trecem un piriu si nu am putut pentru ca afara plouase. Am luat targa mobila, defibrilatorul, trusa cu medicamente si am mers pe jos un kilometru pina la persoana respectiva. Am transportat-o inapoi la ambulanta printr-un noroi care trecea de glezne. A fost destul de dificil pentru ca nu ne-a ajutat nimeni. Urgenta a durat cam 4 ore", isi aminteste asistenta Violeta Scripcaru, despre un caz petrecut anul trecut.


"M-am inhamat la sanie si am dus batrina la ambulanta"


Nu de putine ori cadrele de la substatia Reghiu s-au luptat cu drumurile impracticabile pentru a salva viata bolnavilor. Unde "papamobilul", ambulanta pe care o folosesc, nu a reusit sa intre, s-a ajuns pe jos, pacientul fiind transportat cu ajutorul unei carute sau a unei sanii. "Fiind o zona de munte intimpinam greutati mai ales iarna sau cind este vreme rea. Ajungem cu mare dificultate la persoanele care stau in zonele izolate. Am dus bolnavii cu caruta si chiar pe brate. A fost un caz la Tiritu cind a trebuit sa intervenim dupa ce un barbat a cazut dupa o claie cu fin. Era noaptea tirziu si pentru ca drumul nu era accesibil a trebuit sa cautam o caruta in sat ca sa il ducem pe barbat la ambulanta. A mai fost caz cind am fost solicitati pentru o batrina care a facut accident vascular cerebral. Am gasit o sanie mare, m-am inhamat la ea si am dus-o la ambulanta. Trebuie cautata o solutie si folosim orice mijloace posibile ca sa ne facem datoria", povesteste Maftei Serbanel, ambulantier.


Autospeciale trase de tractor


Drumurile prafuite le ridica probleme si pompierilor care trebuie sa ajunga intr-un timp foarte limitat in cazul producerii unor incendii. In cele mai multe cazuri, autospecialele trebuie tractate de utilaje speciale de tip TAF (tractor articulat forestier) din cauza noroaielor sau drumurilor in panta. "în cazul producerii unor situatii de urgenta la localitatile de pe raza judetului Vrancea interventia este asigurata in etapa I de catre SVSU de pe linga Consiliul Local al localitatii respective sub indrumarea presedintelui CLSU (primarul localitatii respective), cu mijloacele din dotarea SVSU. în etapa a II-a intervin fortele si mijloacele din cadrul ISU Vrancea in sprijinul SVSU pentru limitarea si inlaturarea efectelor situatiei de urgenta produse", a afirmat slt. Cristina Duta, purtatorul de cuvint al Pompierilor. Conform evidentelor realizate de reprezentantii ISU zonele cu probleme sint: drumul comunal - 149, sector de drum comuna Poiana Cristei - sat Tiritu deoarece este facut din pamint, drumul comunal - 114, sector de drum comuna Andreiasu de Sus - sat Hotaru pentru ca este drum de carute, drumul comunal - 100, sector de drum comuna Paltin - sat Sahastru si sectorul Paltin "" sat Vilcani fiindca acestea sint foarte greu accesibile. De asemenea, pe drumul comunal - 108, sector de drum comuna Paltin - sat Tipau, drumul comunal - 100, sector de drum comuna Paltin - sat Tepa si drum comunal - 100, sector de drum comuna Paltin - sat Chiricari accesul autospecialelor se face foarte greu, fiind de cele mai multe ori tractate cu TAF-ul, pus la dispozitie de primarii. (Raluca MANOLACHE)


CASETA I


Revizia ambulantelor costa 150.000 lei pe an


Autosanitarele sint duse in service pentru revizie de trei, patru ori pe an din cauza drumurilor improprii din judet. In aceste conditii, Serviciul de Ambulanta Judetean trebuie sa scoata din buget nu mai putin de 150.000 de lei pe an pentru verificarea celor 47 de ambulante care transporta zi de zi bolnavii judetului. Inginerul Alexandru Gurgu, directorul tehnic al Ambulantei, spune ca revizia se face in functie de numarul de kilometri adunati de o ambulanta la bord, la 15.000 de kilometri. "Daca revizia nu se face la timp ambulanta se poate defecta si atunci nu o mai putem folosi, pentru ca nu mai este sigura in trafic. Fara revizie nu se poate circula", a precizat Alexandru Gurgu. Autosanitarele sint tot mai solicitate in ultima perioada de timp. De exemplu, in luna martie acestea au parcurs aproape 190.000 de km, cele mai multe solicitari venind de la pacientii din mediul rural. Au existat peste 4.000 de cereri, din care 1.400 au fost urgente de gradul 0-1, peste 1.600 au fost urgente de gradul 2 si in 1.200 de cazuri a fost vorba de transportul bolnavilor. (R. M.)



Strazile de la tara, personalizate


Medicii mai au de trecut un "obstacol" in momentul in care sint chemati la cazurile de la tara si anume strazile fara nume. Astfel, cadrele medicale devin detectivi in conditiile in care trebuie sa se ghideze dupa anumite indicii pentru a ajunge la bolnavi. Cele mai dese puncte de reper date de catre bolnavi sint bisericile, troitele, postul de politie, dispensarul. Au existat insa si cazuri in care medicii au primit drept reper gardul verde de pe soseaua principala. Din aceasta cauza consilierul judetean PD-L Florin Micu Iliescu este de parere ca aceste ulite ar trebui sa poarte un numar, daca nu un nume. "Sa presupunem ca un cetatean din comuna Ciorasti sau Nereju cheama Salvarea pentru a da primul ajutor medical specializat intr-un caz destul de grav. Ne putem pune intrebarea cum ajunge Salvarea la persoana care are nevoie de asistenta medicala cit timp nu stie unde locuieste. Este o problema foarte serioasa deoarece o secunda poate salva o viata. De aceea as propune o organizare si o etichetare a strazilor sau ulitelor din mediul rural astfel incit identificarea locuintelor sa se realieze cit mai rapid si civilizat. Fie ca folosim sistemul numerelor (care exista, dar lipseste cu desavirsire) fie as propune o personalizare a strazilor, identificate prin numele unor personalitati din comunitate sau din judet", a afirmat consilierul judetean Florin Micu Iliescu. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739389 zile, 22 ore, 58 minute, 36 secunde
In mod economic si practic actionam intr-un anumit fel cand beneficiile prognozate in urma acelei actiuni depasesc resursele alocate. Luand ca exemplu de actiune constructia unui drum taxele si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.