Ultima oră

Bilantul inundatiilor in Vrancea creste de la o zi la alta

Ziarul de Vrancea
3 iul 2009 1243 vizualizări
Furia apelor revarsate a produs pagube insemnate la Homocea, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca si Poiana Cristei, unde zeci de drumuri au fost distruse, gospodarii inundate si culturi agricole compromise u Primaria Homocea solicita ajutor financiar din Rezerva Bugetara a Guvernului Romăniei, întrucit refacerea drumurilor comunale va costa 60.000 - 70.000 lei u DN 2N, care face legatura cu Jitia si Vintileasca se surpa pe zi ce trece u 20 de localitati vrincene au ramas ieri fara curent electric din cauza furtunilor

Ploile din ultimele zile au produs pagube in mai multe localitati din judet. Pe zi ce trece creste numarul gospodariilor inundate, a terenurilor agricole afectate de ploile abundente si a drumurilor surpate din cauza alunecarilor de teren. La Homocea, in urma ploilor torentiale din 25, 29 si 30 iunie, s-au produs scurgeri de pe versanti, care au cauzat pagube importante. Au fost inundate cinci gospodarii, care din cauza infiltrarii apei prezinta fisuri si chiar lasari ale acoperisurilor, dar si 30 de gradini cultivate in mare parte cu legume, porumb si vita de vie. Au fost afectate in proportie de 30 - 75% mai multe drumuri de interes local pe o lungime de aproape 3 km, acestea fiind in prezent practicabile (strazile Moldovei, Miron Costin, Corpacesti, I. C. Bratianu, Chetris si Casa Parohiala). In satul Costisa drumul ce leaga centrul satului de biserica a fost afectat in proportie de 50 "" 60 %, santul betonat aferent caii de acces fiind distrus pe o lungime de circa 100 metri. Afectate au fost drumurile DJ 252 si DC 16 si inundate opt fintini, care au fost decolmatate cu ajutorul motopompelor. Primaria comunei Homocea solicita ajutor financiar din Rezerva Bugetara a Guvernului Romaniei, intrucit refacerea acestor drumuri va costa bugetul comunei 60.000 "" 70.000 lei, suma de care aceasta nu dispune. De asemena, autoritatile din comuna au solicitat deplasarea unei comisii mixte in vederea analizarii situatiei la fata locului si a dispunerii unor masuri. Si la Chiojdeni au fost probleme. Conform unui raport operativ primit la dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Vrancea de la Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta (CLSU) al comunei Chiojdeni, in urma ploilor abundente din seara zilei de 1 iulie au fost afectate mai multe drumuri de interes local, dar si DJ 204 L Chiojdeni "" Catauti "" limita Buzau. In urma ploilor abundente care au cazut miercuri seara, debitele riului Rimna si piriului Brezoi au crescut considerabil, ducind la producerea mai multor pagube in Poiana Cristei. Astfel, drumul judetean R la km 23,5 "" 28,7 (punct Neicu "" punct Oreavu) a fost afectat prin formarea de cratere si santuri, drumul fiind impracticabil circulatiei, acelasi lucru intimplindu-se si cu drumul comunal 149 A la km 1,2 "" 3,8. Conform datelor transmise de CLSU Poiana Cristei, in urma acestor fenomene nu au fost inregistrate pagube la nivelul gospodariilor populatiei si nici nu au fost inregistrate victime.


Jitia si Vintilesca pot fi oricind izolate de lume


Drumul spre Jitia s-a surpat din cauza ploilor din ultima perioada si el se subtiaza pe masura ce ploile devin tot mai intense. Traficul rutier in zona se desfasoara in prezent doar pe un singur sens de mers. Alunecarea de teren este la citeva sute de metri de centrul comunei. Localnicii spun ca nu este prima data cind aceasta portiune de drum se surpa din cauza alunecarilor de teren. Primarul comunei Jitia, Neculai Noaptes ne-a spus ca daca nu se iau masuri, drumul se va surpa de tot si legatura cu cele doua comune de pe Valea Rimnicului se va rupe. "Drumul devine din ce in ce mai ingust. Am anuntat Comitetul pentru Situatii de Urgenta insa nu am primit niciun raspuns concret vizavi de o eventuala reparatie a drumului. Am sesizat si pe cei de la Drumuri Nationale si pe cei de a Iasi. Doar de se va gindi cineva si la noi pentru ca aproape 4000 de oameni din Jitia si Vintileasca vor fi izolati daca nu se incepe consolidarea si repararea acestui drum", ne-a declarat Neculai Noaptes. Ploile din ultimile zile au mai afectat si alte sase drumuri din comuna Vintileasca.


Localitati in pana de curent electric, din cauza furtunilor


Ploile torentiale de scurta durata, insotite de rafale de vint, au lasat fara energie electrica sute de locuitori din mai multe zone ale judetului. Astfel, ieri, la ora 9.30, s-au inregistrat 22 deranjamente individuale in localitatile: Suraia, Hingulesti, Vulturu, Garoafa, Milcovul, Cotesti, Rimniceni, Vinatori, Jorasti, Lespezi, Viisoara, Ruginesti, Golesti, Focsani. De asemenea, au fost semnalate alte 8 deranjamente colective la Garoafa, Golesti, Tataranu, Tulburea-Chiojdeni, Piriul Chiliei-Valea Sarii, Petresti, Focsani pe Str. Bistrita. "Instalatiile electrice afectate sint linii electrice aeriene de 0.4KV si bransamente individuale, datorita furtunii si a vegetatiei din apropierea acestora", a precizat ing. Dumitru Danila, directorul Electrica Muntenia Nord Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Focsani . Ieri, la ora 12.30, deranjamentele colective au fost rezolvate, in urma interventiei pe teren a celor patru echipe de la Electrica. Dupa aceasta ora, mai ramasesera de remediat alte 16 deranjamentele individule. (D. GANEA, R. MANOLACHE, M. BESLEAGA, C. FANARU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.