Ultima oră

Oprisan va fi judecat pentru coruptie la Judecatoria Cluj-Napoca

Nicoleta Cristea
2 iul 2009 2758 vizualizări
Tribunalul Cluj a decis ca Marian Oprisan, impreuna cu cei cinci functionari ai Consiliului Judetean Vrancea, va fi judecat in baza rechizitoriului intocmit de DNA u procesul la Judecatoria Cluj-Napoca va demara, cel mai devreme, peste o luna u cei sase angajati ai CJ vor fi judecati pentru infractiuni de coruptie u procurorii DNA au stabilit ca acestia ar fi adus prejudicii de peste 70 de miliarde lei vechi, atit bugetului CJ, cit si celui al Guvernului u una dintre invinuri este cea privind 41 de drumuri comunale, pe care nu s-a executat nici un fel de lucrare, sau a fost de proasta calitate, însa banii au fost încasati u procurorii mai spun ca din banii destinati pietruirii drumurilor, Comisia de licitatie condusa de vicele Diaconu si din care faceau parte Valeria Teodorescu, Ion Costeanu si Liviu Rusu, si-a însusit suma de 3,2 miliarde de lei u Oprisan s-a limitat sa precizeze, din nou, ca dosarul DNA este o facatura , dar si ca judecatorii Tribunalului Cluj au constatat ca ar fi vicii de procedura in dosar

Dosarul inceput in urma cu mai bine de trei ani la Judecatoria Focsani, care ii are in prim plan pe Marian Oprisan, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, Ion Costeanu, Liviu Rusu si Valeriu Iacob, va continua la Judecatoria Cluj-Napoca, o instanta cu doar patru judecatori. Aceasta, conform deciziei Tribunalului Cluj, care a solutionat ieri, definitiv si irevocabil, recursul declarat de DNA impotriva hotaririi Judecatoriei Focsani de a retrimite cauza la Parchet pentru refacerea cercetarilor. De trei ani dosarul s-a plimbat de la o instanta la alta, ajungind chiar si la Curtea Constitutionala, pentru solutionarea unei exceptii. Chiar daca dosarul a fost tergiversat in acest fel, judecatorii clujeni au decis in final ca cei cinci pot fi judecati pentru infractiunile retinute de procurorii anticoruptie.



Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, si cei cinci functionari din institutie trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie vor fi judecati sub aceste acuzatii la Judecatoria Cluj-Napoca. Ieri, Tribunalul Cluj a decis ca actul de sesizare al instantei, facut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, ramine valabil. "La termenul de azi (n. r. ieri) s-a admis recursul parchetului, s-a casat sentinta instantei de fond si s-a trimis cauza spre judecare la Judecatoria Cluj-Napoca. Decizia nu este supusa nici unei cai de atac", ne-a declarat judecatorul Petru Urs, purtatorul de cuvint al Tribunalului Cluj. Aceasta inseamna ca decizia Judecatoriei Focsani de a trimite dosarul la DNA pentru a fi refacuta urmarirea penala a fost desfiintata, iar Oprisan si co-inculpatii din dosar vor raspunde pentru infractiunile pentru care au fost trimisi in judecata initial. Procesul celor sase a demarat pe 5 iunie 2006, cind DNA i-a trimis in judecata pe vicepresedintele CJ Vrancea, Mircea Diaconu, directorul Directiei Economice, Valeria Teodorescu, directorul Directiei Tehnice, Ion Costeanu, seful Serviciului Drumuri si Poduri din Directia Tehnica, Liviu Rusu, si pe dirigintele de santier Valeriu Iacob, pentru complicitate la abuz in serviciu si la folosirea creditelor in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate, precum si fals intelectual. Principalul inculpat in acest dosar este insa Marian Oprisan, trimis in judecata pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate, fals si uz de fals. Procesul de fond la Judecatoria Cluj-Napoca va debuta cel mai devreme peste o luna, avind in vedere ca dosarul va fi trimis aici de la Tribunalul Cluj abia dupa ce decizia de ieri a judecatorilor va fi motivata. Marian Oprisan a fost destul de rezervat in a face comentarii vizavi de cele petrecute ieri in sala de judecata. Acesta s-a limitat sa precizeze, din nou, ca dosarul DNA este "o facatura", dar si ca judecatorii Tribunalului Cluj au constatat ca ar fi vicii de procedura in dosar. Aceste lucruri vor fi insa lamurite in motivarea solutiei date de catre instanta de judecata. "Judecata va fi reluata de la stadiul in care au fost formulate exceptiile de nulitate a actului de urmarire penala la Judecatoria Focsani", ne-a spus presedintele CJ Vrancea.


Prejudiciul, impartit pe trei categorii


Procurorii anticoruptie au stabilit ca cei sase ar fi adus mai multe prejudicii, de peste 70 de miliarde lei vechi. Astfel, DNA a retinut un prejudiciu adus Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in valoare de 55 miliarde lei, respectiv lucrari neexecutate sau de proasta calitate. Potrivit rechizitoriului, in cursul anului 2004, CJ Vrancea a primit suma de 1,9 milioane USD din partea MTCT pentru pietruirea drumurilor comunale din judetul Vrancea, insa Comisia de licitatie numita de Oprisan a selectionat si a atribuit lucrarile unor firme neeligibile, conduse de apropiati ai presedintelui CJ, printre care SC Aispa Stars 95 SA, aflata in administrarea omului de afaceri Corneliu Prunache, SC Top Media SRL, apartinind lui Vasile Graur, fratele Valeriei Teodorescu si SC Utilaj Construct SA, al carei patron este Vasile Mihaiuc. Procurorii mai spun ca cele trei firme nu dispuneau de utilajele necesare efectuarii acestor lucrari, iar SC Top Media SRL ar fi o firma fara sediu si fara angajati. Cele trei societati au contractat in acest fel lucrari pentru 41 de drumuri comunale, dintre care o parte erau refacute anterior, iar pe altele nu s-a executat nici un fel de lucrare, insa banii au fost incasati. "Pe cele citeva drumuri pe care au fost executate, lucrarile s-au dovedit a fi de proasta calitate si efectuate fara proiecte tehnice. în cazul a numeroase lucrari nu au existat inspectori (diriginti de santier) autorizati de Inspectoratul de Stat in Constructii, cum impunea Legea 18. Drumurile comunale nu au fost supravegheate si verificate de nici o persoana autorizata. în plus, platile s-au facut integral in contul firmelor selectionate, la doua - trei zile dupa semnarea contractelor. Ordinele de plata au fost semnate de inculpatii Marian Oprisan si Mircea Diaconu", se arata in rechizitoriul DNA. Procurorii mai spun ca din banii destinati pietruirii drumurilor, Comisia de licitatie condusa de vicele Diaconu si din care faceau parte Valeria Teodorescu, Ion Costeanu si Liviu Rusu, si-a insusit suma de 3,2 miliarde de lei. Un alt prejudiciu retinut de anchetatori este cel adus CJ Vrancea, in suma de 22, 2 miliarde de lei, dar si 3 miliarde de lei, prejudiciu produs in dauna bugetului Guvernului.


Minarii cu "Caprioara" si vilele de protocol


Lui Oprisan i se mai imputa si faptul ca, in perioada 2004 - 2005, a negociat si achizitionat, fara hotarirea necesara a CJ si fara avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic "Caprioara", in jurul caruia detinea, impreuna cu membrii familiei, 8 hectare de teren. DNA spune ca in acest sens presedintele CJ ar fi alocat ilegal 17 miliarde lei din fondurile publice ale institutiei la a carei conducere inca este. "în plus, acesta a intocmit si inaintat Guvernului Romaniei o adresa falsa prin care a solicitat si obtinut suma de 3 miliarde de lei din fondul de rezerva al Guvernului. Pretextele invocate in adresa sint false, iar banii au fost utilizati tot pentru achizitia complexului", se mai specifica in actul de sesizare al instantei. Si utilizarea ca locatii de protocol a Hotelului "Rucar" din Soveja si a "Hanului dintre Vii" din Cimpineanca, imobile aflate in patrimoniul CJ Vrancea, este un punct fierbinte in rechizitoriul intocmit de DNA. Procurorii au retinut ca in perioada 2003 - 2005, acestea au fost utilizate de Marian Oprisan, care a alocat din bani publici, pentru actiuni de protocol, suma de 5,2 miliarde de lei. Anchetatorii spun insa ca locatiile nu puteau fi finantate decit dupa introducerea lor in circuitul public. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 5 ore, 10 minute, 22 secunde
Acest ,,pickpocket" trebuia sa fie in inchisoarere demult.poate va plati pentru magariile sale de dictator de doi bani.
, acum 739393 zile, 5 ore, 10 minute, 22 secunde
Poate vrea dumnezeu sa scapam de pacostea asta. Dobitocul asta a tras Vrancea cu doua secole in urma,
, acum 739393 zile, 5 ore, 10 minute, 22 secunde
A furat ce a vrut, a disrus casnicii, a omorat oameni, a instaurat teroare, dar cel mai grav e ca a promovat numai canalii, dobitoci, nulitati, fara caractere, fara scrupule si care au mancat si supt citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 10 minute, 22 secunde
si la marasesti in fruntea organizatiei a pus un pensionar cu 4 clase primare sai conduca pe aqdevarati pesedisti
, acum 739393 zile, 5 ore, 10 minute, 22 secunde
totusi, e vorba de Gheorghita Mateut, unul dintre cei mai buni (fara exegerare) avocati din tara, care il reprezinta pe Marian Oprisan. N-am sesizat acest aspect in articol. Cum, n-am sesizat, nici citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 10 minute, 22 secunde
Postarea de mai sus n-am scris-o eu. "Aqdevaratii" pesedisti ar putea sa-si gaseasca singuri un nick.
, acum 739393 zile, 5 ore, 10 minute, 22 secunde
Voi, nu mai aveti ce sa scrieti (de Oprisan), Vrancea ar fi mai saraca. A facut multe... La munca, nu la cersit...restul... Gura mare pe forum...zero in politica..
, acum 739393 zile, 5 ore, 10 minute, 22 secunde
Bai deocamdata cersiti voi gunoaiele pesediste si zero tot voi ati facut.
, acum 739393 zile, 5 ore, 10 minute, 22 secunde
Esti un mare ,,wanker".o sa-l pupi in fund pe Oprisan pt.inca putin timp,pe urma pe noi.... .....Sper sa se faca dreptate!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.