Ultima oră

Muzica militara focsaneana, in sarbatoare

Raluca Manolache
30 iun 2009 991 vizualizări
Astazi se implinesc 178 de ani de la infiintarea primelor formatiuni de muzica militara u ostasii muzicanti din Vrancea au facut schimb de experienta cu militarii din Italia, Anglia si Scotia

Muzica militara implineste pe 1 iulie 178 de ani de la infiintare. "Ostasii muzicanti" au aparut in 1831, la un an dupa infiintarea Armatei Romane moderne, iar in Vrancea au luat fiinta in 1850, in cadrul Regimentului 10 Putna, unitate in care isi desfasoara si in prezent activitatea, sub sigla Brigazii 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor". De-a lungul anilor, fanfara militara a reusit sa ii atraga pe vrinceni prin frumusetea ei. Astfel, pe linga preocuparile stricte de cazarma, militarii artisti au desfasurat si alte activitati prin care au reusit sa ii farmece pe vrinceni. "Multitudinea activitatilor, diversitatea paletei coloristice a repertoriului ales, actualizarea acestuia la cerintele auditoriului, introducerea programelor show cerute de noul trend, participarea la misiuni nationale si internationale ne-au intarit si ne intaresc convingerea limbajului muzical universal. Ca slujitori ai Euterpei, atentia noastra este indreptata catre publicul larg, auditoriul de la sate si orase, care a primit si primeste gestul nostru artistic cu atita consideratie si caldura", spune seful muzicii militare, plutonier adjutant sef Ion Diaconu. Militarii vrinceni au reusit sa se remarce si peste hotare. Acestia au facut schimb de experienta cu militarii din Anglia, Scotia sau Italia si au participat la festivaluri de gen nationale si internationale precum Festivalul international al Muzicilor militare Bayreuth- Germania 2005, Misiunea Enduring Fredoom V Kandahar- Afganistan 2005, Festivalul international al Muzicilor militare Regensburg- Germania 2003. "Muzica Militara a Brigazii 282 Infanterie Mecanizata are o importanta deosebita in desfasurarea activitatilor la care participa, deoarece impactul, prin tinuta deosebita, unitatea miscarilor, ritmul si solemnitatea melodiilor, fascineaza publicul auditoriu indiferent de locul de desfasurare. Muzicienii militari ce incadreaza microstructura sint foarte buni profesionisti, atit ca artisti cit si ca militari. La nivelul garnizoanei Focsani nu-mi pot imagina ceremoniile militare fara muzica militara, iar prin participarea constanta prin concertele ce le sustin, cu diferite ocazii pe intreg judetul Vrancea, sint cei mai de seama promotori ai brigazii si nu in ultimul rind ai Armatei Romaniei", ne-a declarat colonel Nicolae Ciuca, loctiitorul comandantului Brigazii 282 Infanterie Mecanizata. (Raluca MANOLACHE)


Big Band-ul Cercului Militar, reunit dupa 20 de ani


Premiera nationala la Cercul Militar Focsani. Astazi, de la ora 18.00, sala de spectacole a Casei Armatei va gazdui un concert jazz de exceptie, sustinut de Big Band-ul Cercului Militar, reunit dupa o pauza de nu mai putin de 20 de ani. Concertul este dedicat Zilei de 1 Iulie "" Ziua Muzicilor Militare, la 178 de ani de la infiintarea primelor formatiuni de muzica militara. "Este o premiera nationala, intrucit Big Band-ul Cercului Militar revine cu un concert dupa 20 de ani", ne-a spus Mircea Grosu, care asigura conducerea muzicala a evenimentului. La manifestare au fost invitate sa participe personalitati ale peisajului muzical romanesc, precum compozitorii Horia Moculescu, Titus Andrei, dirijorii Ionel Tudor si Marin Petrache Pechea. (M. B., R. M.)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.