Ultima oră

Vrincenii au restante la banci de peste 45 de milioane lei

Doina Ganea
30 iun 2009 957 vizualizări
Statisticile arata o crestere alarmanta a restantelor la credite u valoarea acestora aproape ca s-a dublat de la inceputul anului si pina acum u vrincenii incep sa stringa cureaua si pun bani deoparte in conturi de economii

Consecintele crizei economice se vad si in conturile bancare. Acestea reflecta cel mai bine faptul ca din ce in ce mai multi vrinceni ajunsi in somaj nu-si mai pot onora ratele la banci si valoarea restantelor creste de la o luna la alta. Statistica oficiala a Bancii Nationale arata o crestere a restantelor la creditele contractate de persoanele fizice si agentii economici din Vrancea. La sfirsitul lunii mai a crescut valoarea restantelor la creditele contractate in lei si in valuta la 45,3 milioane lei, de la o valoare de peste 26,7 milioane lei in luna ianuarie si 23,5 milioane de lei in martie. Potrivit BNR, cele mai mari restante erau inregistrate la creditele in lei, cu o valoare totala de 30,3 milioane lei, iar cea a restantelor la creditele contractate in valuta era de 14,8 milioane lei. Astfel, se constata o crestere a restantelor cu aproape 90% fata de luna ianuarie, cind valoarea acestora era cu putin peste 17 milioane lei. Daca in decembrie 2008 valoarea totala a creditelor curente in lei era de 889,6 milioane lei, in luna martie aceasta a scazut la 881,9 milioane lei, urmind ca in luna mai valoarea acestora sa ajunga la 895 de milioane de lei. Cele mai mari sume sint datorate de agentii economici, cu o valoare de 468,03 milioane lei, in vreme ce populatia datoreaza bancilor 423,5 milioane lei, din care 404,5 milioane lei reprezinta creditele pentru credite de consum, iar 10,8 milioane cele pentru locuinte.


Aparent au crescut creditele in valuta


Diferenta de curs valutar a condus la cresterea, in primele 5 luni ale anului, cu 12 milioane lei a valorii creditelor care trebuie achitate bancilor de catre vrinceni. Potrivit datelor BNR, la sfirsitul lunii decembrie 2008, vrincenii aveau credite in valuta in suma de 747,2 milioane lei. La doar trei luni diferenta, adica in martie 2009, datoria era de 780,8 milioane lei la creditele contractate in valuta, iar la finele lunii trecute aceasta datorie era de 759,7 milioane de lei. Aici cele mai mari sume sint datorate de catre populatie, care are credite in valoare de 501,3 milioane lei, spre deosebire de agentii economici, care datoreaza bancilor 258,2 milioane de lei. Populatia are cele mai mari credite pentru consum, valoarea acestora fiind de 353,1 milioane lei, urmate de cele pentru locuinte, in suma de 132,9 milioane de lei.


Populatia stringe cureaua


Recesiunea economica arata pe de o parte ca vrincenii sint acum mai dispusi sa stringa cureaua si sa mai puna ceva bani la saltea, dar pe de alta parte prea putini reusesc sa faca acest lucru de la o luna la alta. Statisticele BNR arata ca, in decembrie anul trecut, vrincenii aveau la banci depozite in valoare de 729,11 milioane lei. Dupa o luna, valoarea lor a crescut la 782,3 milioane lei, iar in luna mai suma totala era de 797,8 milioane de lei. Situatia este oarecum la fel si la depozitele in valuta. Depozitele si conturile in valuta se ridicau la sfirsitul lunii mai la 278,9 milioane lei, fata de 263,18 milioane lei din decembrie 2008. Totusi aceasta valoare este mai mica in comparatie cu luna aprilie a acestui an, cind conturile vrincenilor in valuta erau de 285,6 milioane de lei. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.