Ultima oră

Un vrincean de 17 ani va fi pomenit in rugaciunile mai multor familii

Amalia Dascalu
29 iun 2009 2105 vizualizări
Baiatul din Soveja este cel mai tinar donator de organe de la Iasi u "Parintii lui au fost cei care si-au exprimat dorinta de a dona organele fiului pentru a salva alte vieti", explica dr. Raluca Neagu, coordonatoarea programului de prelevare si transplant de la Iasi u aflat pe patul de moarte, medicii i-au prelevat ficatul, cei doi rinichi, corneea si cordul, care au salvat viata altor cinci persoane u adolescentul, singur la parinti, a suferit un grav accident pe motoscuter, care i-a curmat viata, dar care a readus speranta altor cinci

O tragedie petrecuta intr-o familie din Soveja, judetul Vrancea, a dat posibilitatea de a schimba in bine vietile altor oameni din tara. Singurul copil al unei tinere familii a fost implicat intr-un grav accident de motoscuter la sfirsitul saptaminii trecute. Baiatul de 17 ani a fost transportat atunci in stare critica la un spital din Focsani, insa din cauza gravitatii traumatismelor s-a luat decizia de a-l transfera la Iasi. Tinindu-se cont de eventualitatea unei prelevari de organe, a fost aleasa solutia de a-l trimite la Iasi, pentru ca de la Bucuresti, unde ar fi fost mai aproape, s-a precizat ca nu sint locuri in spital, fiind foarte aglomerat. Aici a ajuns luni la Spitalul de Neurochirurgie "N. Oblu", unde a fost internat in coma de gradul IV cu un traumatism cranio-cerebral sever, medicii dindu-i foarte putine sanse de supravietuire.


"Parintii se gindesc sa infieze un copil"


Inevitabilul s-a produs spre sfirsitul saptaminii, medicii fiind nevoiti sa declare moartea cerebrala in cursul zilei de joi. Au fost demarate in acelasi timp si procedurile de obtinere a acordului familiei pentru prelevarea de organe. Tatal baiatului s-a aflat in Iasi pe toata perioada spitalizarii fiului sau. Pentru a putea demara procedurile de prelevare de organe, medicii au asteptat ca mama baiatului sa se intoarca din Italia, unde era plecata la munca. In acest caz, fiind vorba despre un minor, era nevoie de acordul ambilor parinti inainte de orice procedura. Nu a fost insa nevoie de munca de convingere, si baiatul a devenit astfel cel mai tinar donator de organe operat la Iasi. "Nu au fost deloc probleme cu familia donatorului. Dimpotriva, ei au fost cei care si-au exprimat dorinta de a dona organele fiului pentru a salva alte vieti, initiativa le-a apartinut. Este cel mai tinar donator de la noi. Printre donatorii de pina acum am mai avut doar un tinar de 19 ani. Baiatul de la care s-au prelevat organele acum era singurul copil la parinti. Acestia se gindesc acum sa infieze un copil", a declarat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea programului de prelevare si transplant de la Iasi. In dimineata zilei de vineri au sosit la Iasi echipe de medici de la Bucuresti si Tirgu Mures. Impreuna cu medici de la Spitalul "Sf. Spiridon", acestia au efectuat interventia chirurgicala de prelevare de organe in Clinica de Chirurgie III a spitalului. "S-au prelevat ficatul, cei doi rinichi, corneea si cordul. Ficatul si un rinichi vor merge la Bucuresti, cordul la Tirgu Mures la un pacient de 17 ani, iar celelalte organe vor ramine spre transplantare la Iasi", a declarat dr. Radu Zanfir, medic specialist de chirurgie generala de la Spitalul Fundeni din Bucuresti. Acesta era insotit de dr. Bogdan Serbanescu, sef lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davilla" din Capitala. Organele au fost transportate la Bucuresti cu un avion special, iar la Tirgu Mures cu un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.


"Vreau sa-i cunosc pe parintii baiatului care imi reda vederea"


Un rinichi a fost transplantat la Spitalul "Parhon". "Primitoarea este o femeie de 43 de ani din Suceava care suferea de insuficienta renala si se afla in predializa. Operatia a decurs cum era de asteptat, iar evolutia pacientei este foarte buna", ne-a declarat prof.dr. Costica Novac, seful echipei de chirurgi care a efectuat transplantul.

Alti doi pacienti asteptau ieri la Spitalul "Sf. Spiridon" sa intre in operatia care le-ar putea reda vederea. "M-am imbolnavit de prin anii "â„¢70, dar, cu toate tratamentele, boala a continuat sa recidiveze. Nu am emotii inainte de operatie, mi s-au explicat toate riscurile si intru in sala cu speranta. Vreau, daca se poate, sa-i cunosc pe parintii baiatului care imi reda vederea. Au facut un gest extraordinar. Am si eu copil si imi imaginez ca e groaznic sa-l vezi ca se duce. Lumea trebuie sa inteleaga ce lucru deosebit e sa faci un astfel de gest. Nu am cuvinte sa le multumesc", a spus Mihai Pohodnicaru, unul dintre pacientii care au primit o cornee. Barbatul are 59 de ani, se afla pe lista de asteptare pentru un transplant de citeva luni si este padurar la Dobrovat. Celalalt pacient care primeste o cornee este un cadru medical de 28 de ani din Iasi care a fost diagnosticat din clasa a patra cu o afectiune foarte grava oculara. "Tinarul are keratocronos, o afectiune in care corneea se subtiaza spre virf si exista risc de perforare si de pierdere a globului ocular. Transplantul e foarte important pentru el, mai ales ca este o persoana foarte tinara si in putere", a declarat conf.dr. Camelia Bogdanici, directorul medical al spitalului. "Ma bucur ca acest proiect cu prelevarea si transplantul la Iasi incepe sa functioneze. E important ca populatia sa inteleaga beneficiile acestor proceduri, mai ales ca pentru noi deja e o chirurgie de rutina", a adaugat si prof.dr. Dorin Chiselita, seful echipei de transplant. Operatiile se incheiasera vineri, in jurul orei 15.00, si au decurs bine. Aproximativ 70 de persoane mai asteapta un transplant de cornee la Iasi. Este a treia prelevare de organe de la donator aflat in moarte cerebrala din acest an. (Amalia DASCALU "" preluare Ziarul de Iasi)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 7 ore, 5 minute, 37 secunde
Condoleante familiei dar si mult respect pt gestul pe care l-au facut.Asemenea persoane sunt putine si demne de multe multumirii pt ceea ce au facut!!!!!
, acum 739398 zile, 7 ore, 5 minute, 37 secunde
Sa va ajute dumnezeu ati facut un gest prin care va-ti apropiat cinci vieti, veti avea posibilitatea de a va mai alina durerea.
, acum 739398 zile, 7 ore, 5 minute, 37 secunde
"Dumnezeu sa dea putere parintior care si-au pierdut copilul sa mearga mai departe si sa se gandeasca la copilul lor care nu a murit de fapt,ci traieste prin ceilalti".
, acum 739398 zile, 7 ore, 5 minute, 37 secunde
Buna ziua ma numesc Moise Bogdan sunt fretele copilului de 17 ani din mangalia a carei viata a fost salvata de acest tanar donandu-i cordu si as avea o rugaminte daca ma poate ajuta cineva cu numele citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.