Ultima oră

Mocanii vor retrocedarea padurilor doar pe baza de martori

Doina Ganea
27 iun 2009 988 vizualizări
Taranii de la Mera s-au plins ieri ca nici acum nu au fost pusi in posesie, desi au hotariri judecatoresti de mai bine de un an u merenii sint hotariti sa mearga la toate instantele de judecata, din tara si din Uniunea Europeana, pentru a li se face dreptate u sindicalistii din Propact si-au propus sa organizeze luni un miting, aprobat de primarie in Parcul Balcescu

Sindicatul Taranilor Propact solicita modificarea Legii nr. 247/2005, pentru a se permite retrocedarea de terenuri doar pe baza declaratiilor de martor, fara ca acestea sa fie insotite de acte de proprietate. Presedintele Propact Vrancea, Costel Ichim, a aratat care sint propunerile taranilor vrinceni de modificare a legii, ce vor fi comunicate reprezentantilor partidelor politice si Prefecturii Vrancea pentru a fi transmise institutiilor abilitate. Practic, sindicalistii Propact cer modificarea articolului 6, alin 1, indice 3 din Legea 1/2000, asa cum a fost modificata prin Legea 247/2005, unde se arata ca martorii trebuie sa aduca acte de proprietate. "Sint vechile razasii ale batrinilor, care nu mai pot fi dovedite acum. Terenurile sint zestrea data de la parintii nostri. Ne cer noua sa aducem acte, insa ce acte au cei de la Ocolul Silvic pentru paduri? Martorii nostri sint fintinile sapate de parintii nostri, bordeiele construite si copacii altoiti pe care ii taie acum padurarii", s-a plins Gheorghe Munteanu, din Paunesti.


La Mera retrocedarile intirzie in continuare


Retrocedarea celor 600 de hectare de padure a fost din nou aminata pentru mereni si saptamina aceasta la sedinta Comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar. Oamenii spun ca firma de proiectare a adus cu "chiu cu vai" schitele, insa reprezentantii Ocolului Silvic au refuzat sa semneze procesele verbale de punere in posesie, pina cind nu vor face o suprapunere a tuturor schitelor existente peste plansele mari. Ba mai mult, potrivit liderului Propact, Costel Ichim, administratorul firmei de proiectare a cerut oamenilor inca un miliard de lei vechi pentru punerea in posesie, in teren. Aceasta deoarece conform legii, proiectantul schitelor, cel care a facut identificarea in teren este si cel care face retrocedarea efectiva. Pe de alta parte, primarul comunei, Ion Sticlaru l-a delegat pe viceprimarul Trifan Aurel sa faca parte, in locul sau, din comisia locala, in acest fel incercind sa se detaseze de toate problemele aparute in ultima vreme cu retrocedarile de la Mera. "Este un abuz din partea primarului Sticlaru. Arata astfel ca se opune acestor retrocedari. El nu poate delega pe cineva in locul sau decit daca este bolnav sau suspendat. Dupa cite am vazut noi nu era bolnav deoarece a participat tot joi la o sedinta de Consiliu Local. Poate o fi suspendat si noi nu stim", a fost de parere Costel Ichim. Liderul Propact s-a declarat in schimb foarte multumit de actuala activitate a Comisiei judetene de aplicare a fondului funciar condusa de prefectul Raluca Dan. "Am stat si am observat timp de trei luni activitatea acestei comisii si sint multumit. Sint alte metode aplicate, dar este mai bine si lucrurile se misca. Singura problema este ca nu sint luate in discutie si dosarele aflate pe rolul instantelor de judecata", a mai spus Ichim. Oamenii de la Mera au fost foarte revoltati joi, supararea lor, ajungind pina acolo incit oficialii Primariei au fost nevoiti sa cheme politia pentru a calma spiritele, iar un membru al comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar a fost chemat sa dea declaratii la postul de politie. O noua sedinta a comisiei de la Mera a fost progamata pentru joi, saptamina aceasta.


Protestul taranilor a ajuns pe banca, in parc


Pentru sensibilizarea actorilor politici in vederea modificarii legii, sindicalistii din Propact si-au propus sa organizeze un miting pentru luni dimineata, insa nu au primit acceptul Primariei Focsani pentru traseul pe care doreau sa il parcurga. Protestatarii isi stabilisera plecarea din fata sediului Electrica dupa care ar fi trecut pe la PNL, PDL si PSD pentru ca in final sa se opreasca in fata Prefecturii. Sindicalistii doreau sa inmineze partidelor politice parlamentare cite un act prin care solicita modificarea Legii 247 / 2005. Primaria Focsani le-a aprobat protestul, insa nu pe traseul solicitat, ci in Parcul Balcescu. "Voi discuta si cu ceilalti membri Propact sa vedem daca ei sint de acord sa protesteze in parc, alaturi de pensionari si copii. Daca da, vom fi luni in parc, daca nu, ne vom bate cu Primaria Focsani prin instante pentru ca ne-a restrictionat dreptul de a protesta. Consideram ca este un abuz. Ce sa facem in parc, sa ne spunem pasurile copiilor?" , a spus consternat Costel Ichim, liderul Propact Vrancea. La sediul Propact au fost ieri prezenti tarani din comunele Mera, Bolotesti, Paunesti si Vidra. Toti s-au aratat insa nemultumiti de faptul ca in timp ce legea le interzice retrocedarile fara acte si nu isi mai pot lua inapoi padurile stramosesti, ele dispar sub topoarele si drujbele unor angajati ai Ocoalelor Silvice sau cu complicitatea acestora, fiind taiate la ras. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.