Ultima oră

Dascal bisericesc, Don Juan al plaiurilor pancene

Daniel Garleanu
27 iun 2009 2971 vizualizări
Demiterea dascalului Nicu Ghenuche a iscat controverse la parohia din Panciu u picatura care a umplut paharul a fost dezertarea dascalului din postul de cintaret de Paste, tocmai cind Biserica avea cea mai mare nevoie de muzica live, tropare sau raspunsuri la binecuvintari u ex-dj-ul de strana Nicu Ghenuche este sustinut de Vasile Rusu, unul din consilierii bisericii din Satu Nou, care il apara pe fostul dascal si spune ca acesta a fost demis abuziv

In sinul parohiei din Satu Nou "" Panciu s-a cuibarit un mic scandal. Protagonistii sint, in odinea importantei, preotul paroh Razvan Mihai Buca, fostul dascal al parohiei Nicusor Ghenuche si unul din cei noua consilieri pe care ii are biserica, Vasile Rusu. Pe linga faptul ca a adresat catre Episcopia Buzaului memorii, adrese si sesizari la care nu a primit un raspuns concludent, este nemultumit si de faptul ca "prietenul de pahar", dascalul Nicusor Ghenuche a fost inlaturat de la sefia corului bisericesc.


Dascalul cu sase pacate


Ghenuche, invinuit de sase abateri, a fost destituit din functia de cintaret al Bisericii Sf. Ion si Sf. Maria din cartierul Satu Nou, Panciu. Divort si recasatorie, curvie, frecventarea localurilor publice de petrecere cu caracter nepotrivit cu calitatea de cintaret bisericesc si betia, cautarea de certuri si provocarea de neintelegeri in sinul Bisericii si fapte savirsite contra ordinei si bunei cuviinte sint citeva din capete de acuzare pentru care dascalul a incetat activitatea in biserica parintelui Razvan Mihai Buca. Pentru aceste "pacate", Ghenunche a avut in 2008 infatisare inaintea Consistoriului Protopopesc, la Protoieria Buzau. Dosarul dascalului are toate componentele unui proces instrumentat de Judecatorie sau Tribunal, rechizitoriu, martori, audieri, declaratii si chiar hotariri "in unanimitate, in numele legii si de acord cu onorata acuzare". "Referitor la capetele de acuzare ale cintaretului, o buna parte din acestea sint recunoscute si de el personal. Este divortat de prima sotie din anul 2002 si este recasatorit fara cununie civila cu Aneta Isac. Actuala concubina refuza cununia civila si religioasa cu el, motivind ca pierde pensia de urmas de pe urma sotului decedat", se arata in ancheta Consistoriului preotesc.


Marul discordiei in Saptamina Mare


Neintelegerile din parohia preotului Buca dateaza din Saptamina Mare a sarbatorilor pascale din anul 2008. "Anul trecut, in miercurea mare, la denie, a plecat din Biserica lasindu-ma fara cintaret si m-a amenintat ca nu mai vine (n.r. dascalul Ghenuche)", spune cel ce a fost hirotonit in urma cu 8 ani si numit in urma cu doi ani paroh la Satu Nou "" Panciu. Preotul Buca spune ca la venirea sa in parohie ca indrumator al enoriasilor a preluat "mandatul" dascalului si ca l-a cunoscut pe acesta ca fiind un "Don Juan" al plaiurilor pancene. Mai mult de atit, duhovnicul spune ca dascalul Ghenughe este cunoscut prin imprejurimi ca fiind "amorezat" de licorile alcoolice si ca nu de putine ori l-a surprins "aghesmuit". Picatura care a umplut paharul a fost dezertarea dascalului din postul de cintaret tocmai cind Biserica avea cea mai mare nevoie de muzica live, tropare, axioane sau raspunsuri la binecuvintari. Preotul a facut pecete cu semnaturile tuturor enoriasilor prezenti in lacasul sfint si a prezentat situatia Episcopiei din Buzau. "Este un caz incheiat din punctul nostru de vedere pentru ca la 1 noiembrie 2008 Episcopia a hotarit", sustine alesul Domnului si indrumatorul de la Satu Nou. Consistoriul Protopopesc din cadrul Protoieriei Buzaului a hotarit destituirea dascalului petrecaret dupa ce a luat in calcul si abaterile mentionate de diaconul Mugurel Rotareci, la cursurile de la Manastirea Ciolanu, Buzau.


"Preotul imi cauta nod in papura si imi calcula si pomenile"


Cum politica este prezenta si in "gaura de sarpe", nici Sfinta Biserica nu a fost ocolita de plocoanele si mita electorala. Nea Vasile, fost postas, sustine ca dascalul a plecat de la conducerea corului bisericesc pe motiv politic. "Consiliul Local mi-a adus 20 de pungi cu ulei, faina si"¦ ce mai era in sacose. Imediat dupa predica le-am dat celor nevoiasi aflati in Biserica alaturi de consilierii bisericii spunind ca aceste pungi sint un ajutor de la CL Panciu", recunoaste preotul Buca episodul "sacoselor buclucase". "Pungile erau de culoare portocalie, neinscriptionate", a mai adaugat parintele. De cealalta parte, fostul dascal sustine ca pungile erau de coloare rosie, pe care erau inscriptionate insemnele PSD. Nemultumirile au rasarit imediat si avalansa de acuze a cuprins toate colturile implicate. "Preotul imi cauta nod in papura si imi calcula si pomenile", spune "ex-dj-ul de strana" Nicu Ghenuche, caruia i-a fost sistata indemnizatia la inceputul lunii noiembrie anul trecut.


"A tacut ca porcul in papusoi"


Cum criza s-a pornit odata cu destituirea din functie a cintaretului, banii neincasati pe perioada in care a servit Biserica ar fi o mana cereasca. "Eu vreau sa-mi recuperez bugetul cuvenit din noiembrie si pina in martie. Am si eu ca orice om rate de platit, datorii"¦", se plinge dascalul care nu de putin timp a fost alungat de concubina in casa caruia locuia, Aneta Isac. "Traiam cu o femeie dar nu eram casatorit cu acte, numai la preot", motiveaza Ghenuche in virsta de 55 de ani, in prezent fara locuinta. De asemenea, "dj-ul de strana" este nemultumit si de felul cum a fost judecat inaintea mai marilor Bisericii. "Trebuia sa tina cu mine, el (n.r. pr. Razvan Buca) a tacut ca porcul in papusoi si a acceptat demiterea", spune cu naduf cintaretul cu o vechime de 21 de ani in ale cintatului. Vasile Rusu, membru in "sfatul batrinilor" la biserica din Satu Nou sustine ca pseudo-dascalul este nevinovat si ca este indreptatit sa isi recistige statutul de "sef de strana". "La un bar s-au luat doi la bataie si dascalul a intervenit si unu din cei doi i-a dat cu sticla-n cap", motiveaza batrinul. De asemenea, acesta se plinge si de anumite probleme care s-au ivit de un an de zile si care nu se pot rezolva la nivelul Sfintei Episcopii a Buzaului si Vrancei, cum ar fi intirzierea sau lipsa raspunsurilor la sesizarile si reclamatiile sale. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.