Ultima oră

Fermierii vrinceni ameninta cu procesele

Doina Ganea
22 iun 2009 921 vizualizări
Intirzierile la plata subventiilor pot duce la faliment, spun producatorii agricoli

Fermierii au amenintat la recenta intilnire de la Directia Agricola si Dezvoltare Rurala Vrancea cu procese daca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura nu le achita, pina la 30 iunie, sumele reprezentind subventia europeana de aproape 100 euro la hectar. Fermierii sustin ca sint intirzieri la plata subventiilor, iar acest lucru pune in pericol functionarea societatilor, deoarece au credite la banci cu scrisori de garantie valabile pina la 30 iunie. Dupa acest termen, firmele pot fi executate oricind de institutiile bancare, iar agricultorii pot intra in faliment. Directorul Comcereal, Gelu Scutaru, a aratat ca aceasta solutie este singura viabila daca banii nu sint achitati la timp. Doar in cazul acestei societati este vorba de aproximativ 450.000 de euro pe care trebuie sa-i achite APIA. "Daca nu vom primi la timp sumele restante de la APIA, atunci ne gindim sa actionam in judecata statul. Este o problema pentru ca trebuie platita taxa de timbru si suma este destul de mare insa este singura solutie pe care o avem", a afirmat Gelu Scutaru. Directorul DADR Vrancea, Costica Neata, a explicat ca intirzierile la plata se datoreaza teledetectiei facute pentru verificarea suprafetelor declarate de agricultori la APIA. "Problema este la teledetectie, care nu s-a facut in timp util. Pentru anul urmator stiu ca se va lua o decizie pentru a fi facuta de catre trei firme, astfel incit sa fie realizata mai repede", a spus Costica Neata. Prezent la intilnirea marilor femieri vrinceni, subprefectul Sorin Hornea i-a invitat pe fermieri sa discute aceste probleme la sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, unde va fi discutata si problema secetei, care afecteaza culturile agricole din Vrancea. Vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Constantin Bazon a spus ca o solutie in cazul de fata ar fi ca banii sa fie distribuiti prin agentiile judetene APIA si nu sa se mai astepte totul de la Bucuresti. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.