Ultima oră

Bolnavii dau bani grei pe medicamente

Raluca Manolache
22 iun 2009 1119 vizualizări
Pacientii internati la Spitalul Judetean Sf. Pantelimon merg la farmaciile din oras pentru a-si cumpara pilulele pe care ar trebui sa le primeasca gratuit u nu de putine ori, bolnavii au trebuit sa-si procure branule, fese si chiar solutii perfuzabile u daca cel mai mare spital din Vrancea sta prost la capitolul medicamente pentru bolnavi, la spitalele mici pacientii sint tratati ca la carte

A cotiza in fiecare luna la fondul de sanatate nu mai reprezinta nici un avantaj, mai ales daca ajungi sa te internezi la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Focsani. Asa cum se intimpla mai la toate spitalele din Romania, bolnavii care ar trebui sa primeasca medicamente in mod gratuit pentru a pleca pe propriile picioare din unitate sint nevoiti sa le plateasca. In fiecare zi pacientii, dar si apartinatorii acestora trebuie sa colinde farmaciile din oras pentru a cumpara pilulele sau materialele sanitare prescrise de medicii din spital. Apartinatorii bolnavilor pot fi vazuti cum intra pe poarta spitalului cu pungile pline cu medicamente, unguente, solutii perfuzabile, vitamine si chiar branule sau fese. "S-a observat o crestere a vinzarii de medicamente cu administrare parenterala, vorbim de fiolaje, B-uri, anginina, in general injectabile. Lucram cu multe depozite dar s-a intimplat ca la nici unul din ele sa nu gasim anumite medicamente si oamenii au trebuit sa vina de mai multe ori. Este mai greu in primul rind pentru bolnavii care vor sa isi procure medicamentele", a precizat Monica Momanu, farmacist diriginte la Monafarm, una dintre unitatile care se afla vizavi de Spitalul din Focsani.

"A trebuit sa vin cu medicamentele cumparate de mine!"

Unitatile farmaceutice au inceput sa se aprovizioneze astfel cu pilule care ar trebui sa se gaseasca doar in farmaciile de spital. Asa se face ca acum citeva zile la o farmacie din Focsani s-a adresat o persoana care avea nevoie de un medicament injectabil necesar pentru o interventie chirurgicala. Bolnavii nu stiu ce sa mai faca, in conditiile in care trebuie sa vina cu punga de medicamente de acasa. "Am fost luata de urgenta cu ambulanta de acasa pentru ca am facut o alergie. A trebuit sa vin cu medicamentele cumparate de mine ca la spital nu aveau nimic. Nu se mai poate asa ceva!", a spus o pacienta a spitalului. Mai grav este ca bolnavii trebuie sa scoata bani din buzunar imediat ce trec pragul unitatii. "Sotia mea a fost internata si acum umblu dupa medicamente. Am venit de doua ori la farmacie si pina acum am cheltuit 1,2 milioane de lei vechi. Ar fi mai bine sa nu mai dau bani la Casa de Asigurari de Sanatate pentru ca statul nu plateste nimic", a remarcat si Ion Dobrin, din Suraia.

Spitalele mici spun ca nu au probleme

Cu toate ca lipsa banilor a afectat si Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, reprezentantii incearca sa ascunda problemele. "Deocamdata nu sint probleme cu medicamentele", spune Alina Pelin, purtatorul de cuvint al Spitalului din Focsani. Daca bolnavii care ajung la Focsani se trateaza pe banii lor, la spitalele mici pacientii primesc in mod gratuit tratamentele. De exemplu, la Spitalul din Odobesti urmeaza sa se faca o licitatie pentru completarea stocului de pilule. "Deocamdata nu avem probleme cu medicamentele. Pacientii nu le-au platit pentru ca ne-am descurcat. Vrem sa demaram o licitatie pentru achizitionarea de medicamente", a precizat dr. Ilie Manole, managerul unitatii. Nici la Spitalul din Panciu nu sint probleme la acest capitol. Dr. Valentina Popa, managerul unitatii, spune ca pacientii nu au fost trimisi la farmacie sa-si cumpere medicamente. Pilulele ajung pentru tratarea tuturor bolnavilor, deoarece Spitalul din Panciu merge pe stocuri mici si comenzi repetate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.