Ultima oră

Lucrarile la Piata Unirii se fac in ritmul melcului

Doina Ganea
20 iun 2009 3556 vizualizări
Arhitectul Pietei Unirii, Andrei Multescu, a rupt contractul cu antreprenorul general u primarul Decebal Bacinschi recunoaste ca lucrarile sint intirziate si ca la aceasta data se putea realiza aproape 70% din lucrarea de refacere a Pietei Unirii u chiar si mina de lucru lipseste momentan de pe santier u intirzierea poate fi cauzata si de faptul ca finantarea lucrarilor se face din fonduri europene, iar decontarea are loc in functie de stadiul de realizare a proiectului u valoarea totala a lucrarilor de reabilitare a Pietei Unirii se ridica la 7,9 milioane de euro, din care 15% este contributia Primariei Focsani

Problemele cu lucrarile la Piata Unirii par sa nu se mai termine. Aceasta dupa ce lucrarile au fost suspendate o perioada anul trecut din cauza unor descoperiri arheologice, atunci cind muncitorii au dat peste ruinele vechii manastiri de la 1600, care trebuie puse in valoare ca sit arheologic. Nici acum nu se poate lucra in zona respectiva, dar mai nou, nici mina de lucru nu prea este, iar colac peste pupaza, arhitectul lucrarii a rupt contractul cu antreprenorul. Saptamina aceasta, arhitectul Andrei Multescu a reziliat contractul cu Unicom - Dedal Bahamat- Galati, antreprenorul general al lucrarilor de reabilitare a Pietei Unirii, reprezentat de inginerul Doru Pirlatescu. Desi firma sa a renuntat la contract pentru ca nu si-a primit banii, arhitectul Multescu ramine seful proiectului tehnic. Potrivit primarului Decebal Bacinschi, lucrarile se deconteaza pe masura ce sint realizate, din fonduri europene. In contextul aceasta inseamna ca daca antreprenorul general a tergiversat lucrul, nici ceilalti subcontractori, inclusiv arhitectul nu-si mai primesc banii. Desi bani sint si a trecut mai bine de un an de la demararea lucrarilor la Piata Unirii, nici un sfert din acestea nu au fost realizate.



Nemultumit, arhitectul a renuntat la contract


Arhitectul Pietei Unirii, Andrei Multescu, ne-a declarat ca lipsa banilor a condus la aceasta decizie a sa. "Da, este adevarat, eu am reziliat contractul din cauza neplatii unor facturi de proiectare de catre Unicom Galati, antreprenorul general. Eu ramint doar seful proiectului tehnic. Pentru proiectele de detalii vor trebui sa angajeze alt arhitect. Restul sint probleme interne ce tin de clauzele contractului despre care nu vreau sa vorbesc", ne-a declarat sec arhitectul. Primarul municipiului Focsani a incercat sa evite o discutie pe aceasta tema spunind ca nu stie de rezilierea niciunui contract, dar recunoaste ca la ultima sedinta de lucru, intre inginerul Doru Pirlatescu de la Unicom Galati si ceilalti subcontractori au iesit ceva "scintei", pe tema intirzierii lucrarilor. "Contractul nu a fost semnat cu Primaria, deci nu noi putem sa il reziliem. La noi daca nu se inscriu in termenele prevazute vor plati penalitati. Antreprenorul general Unicom si firma de consultanta INOCSA au semnat contractul cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei. In functie de cum merg lucrarile atit se deconteaza. Din partea noastra inginerul Cristina Costin verifica lunar stadiul lucrarilor, dar noi nu avem nicio putere sa reziliem contractul. Eu am inteles ca saptamina trecuta a avut loc o sedinta de lucru care a iesit cu scintei. Este o relatie intre antreprenor si arhitect si noi nu ne putem baga", a spus Decebal Bacinschi. Arhitectul Andrei Multescu a declarat anul trecut ca a lucrat la proiectul de "recalificare urbana" a Pietei Unirii din Focsani nu mai putin de 6 ani, acest proiect facind parte din teza sa de doctorat.


Piata Unirii trebuia sa se apropie de finalizare


Pina la aceasta data, trei sferturi din Piata Unirii trebuia sa fie gata. Saptamina aceasta insa la Piata Unirii singura mina de lucru prezenta era cea necalificata, oferita de detinutii de la Penitenciarul Mindresti. Primaria Focsani asteapta de la constructori sa respecte termenele din contract si spera ca acestia pot recupera intirzierile de pina acum. Primul gospodar al orasului ne-a spus ca nu este ingrijorat ca antreprenorului general ii cam lipseste forta de munca, deoarece in stadiul actual de executare de santuri si sapaturi pentru tevi nici n-ar fi nevoie de mina de lucru calificata. Edilul sef s-a aratat insa nemultumit de faptul ca lucrarile in general sint intirziate. Decebal Bacinschi a acceptat ideea ca lucrarile la Ateneu si la Cinematograful Balada mai pot fi intriziate, in conditiile in care in perioada de toamna acolo se va lucra la interioare, insa sustine ca la Piata Unirii lucrarile ar fi trebuit sa fie urgentate pentru ca la toamna, cind vor veni ploile, se va putea lucra mai greu. "Ma nemultumeste, ca asa sint eu tot timpul nemultumit, ritmul lucrarilor. Este o perioada de vara, de seceta, o perioada buna de a executa aceste lucrari, sa pregateasca fundatia sau stratul suport pentru a incepe placajele finale. Totusi a trecut un an si o luna de la inceperea lucrarilor, mai sunt 7 "" 8 luni pina la terminare si puteau fi intr-un stadiu mai avansat cu aceasta lucrare. Parerea mea este ca trebuia sa fim cu 65-70% din stadiul lucrarilor. Tinind cont de criza asta si ca tot mai multi constructori isi cauta de lucru, ar fi trebui sa-si dea mai mult interesul. Asta este totusi o mana cereasca "¦ in plina criza lucrare de 320 de miliarde de lei vechi "¦ ar fi putut sa fie mai multa forta de munca. Nu le iau apararea, nu pot sa ma bag peste ei, deoarece contractul nu este semnat de noi", a mai precizat Bacinschi. Potrivit edilului la ora actuala nici nu se desfasoara lucrari de valoare in Piata Unirii la care sa poata fi decontate sume importante de bani. "Eu stiu ca ei au achizitionat deja, si au platit din banii lor, placajele de ciment care costa 3,7 milioane de euro. Este o valoare importanta din lucrare care practic, daca ar fi adaugata la cele 20% deja decontate, s-ar ajunge la 70%. Dar Ministerul nu le poate deconta banii, deoarece fizic nu au ajuns la acel stadiu de finisaje ale lucrarii", a mai spus edilul sef. Valoarea totala a lucrarilor de reabilitare a Pietei Unirii se ridica la 7,9 milioane de euro, din care 15% este contributia Primariei Focsani. Ministerul Culturii supervizeaza la rindul lui acest proiect, pentru respectarea identitatii centrului istoric al Focsaniului. Piata Unirii a fost construita in anul 1974.Termenul de finalizare a lucrarilor este sfirsitul lunii noiembrie, insa mai mult ca sigur el va fi decalat. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.