Ultima oră

Primii 15 sateni de la Mera au primit actele de punere in posesie

Doina Ganea
19 iun 2009 1207 vizualizări
Taranii de la Mera au incercat ieri sa se puna singuri in proprietate u 15 mereni, care fac parte din lotul celor 162 de persoane care au hotarire judecatoreasca, au intrat in posesia unor procese verbale eliberate de Comisia locala u Este o continuare a falsurilor care se petrec la Mera , ne-a spus primarul Ion Sticlaru, care a declarat ca, in calitate de presedinte al Comisiei locale, nu va semna aceste procese verbale

La Mera a avut loc ieri intocmirea primelor 15 procese verbale de punere in posesie intr-o sedinta mai putin obisnuita. Conform declaratiilor membrilor Comisiei Locale de aplicare a fondului funciar, pentru ieri fusese stabilita initial sa aiba loc o sedinta, insa pentru ca SC Zenit, firma care a intocmit planurile cadastrale, nu le-a pus inca la dispozitia Comisiei locale, sedinta a fost aminata de catre presedintele acesteia, primarul Ion Sticlaru. Cu toate ca au fost anuntati ca nu mai are loc intilnirea, localnicii, care au fost numiti de curind in comisie, au fost ieri la Primaria Mera, unde au cerut sa se tina sedinta si au urgentat inscrierea proceselor verbale de punere in posesie. Alaturi de ei, pentru sedinta au mai venit liderul Propact Vrancea, Costel Ichim, inginerul Petrica Ichim de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara si inginerul Constantin Drimba de la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola. Reprezentantii Primariei Mera in Comisia Locala, respectiv primarul, cei ai Prefecturii si ai Directiei Silvice au lipsit, fiind anuntati ca sedinta s-a aminat. "Reprezentantul Prefecturii, domnul Edi Balanescu, nu a fost prezent la sedinta pentru ca de dimineata a fost anuntat de secretara primariei Mera ca nu va mai avea loc intilnirea", a declarat Traian Negulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii Vrancea. Cum ieri au fost prezenti totusi 8 membri din cei 12 ai Comisiei locale, sedinta a fost considerata statutara si ea a avut loc.


Un proprietar si-a luat opt procese verbale


Reprezentantul OCPI, Petrica Ichim a fost cel care a intocmit procesele verbale de punere in posesie pentru primele 15 persoane aflate in lista anexelor. "Eu am fost trimis aici sa fac treaba. Comisia a stabilit pentru azi eliberarea de procese verbale, asta facem. Eu am intocmit procesele verbale asa cum am stabilit in cadrul Comisiei, in trei exemplare, din care doua le pastram noi si unul il inminam proprietarului, chiar daca e semnat doar de catre el. Asa, ca sa-l aiba. El nu poate intra efectiv in posesia padurii decit dupa ce aceste procese verbale vor fi semnate de toti cei pe care ii prevede legea", a spus Petrica Ichim. Primii 15 dintre taranii care revendica paduri au fost chemati ieri la Primarie cu buletinul si o copie a schitelor de proprietate, ei facind parte din lotul celor 162 de persoane care au hotarire judecatoreasca de punere in posesie. Cum Primaria nu avea harti cadastrale, citiva dintre proprietari s-au oferit sa aduca ei, de acasa, hartile mari pe care le detineau, pentru a se face cit de cit o confruntare intre schita prezentata de proprietar si suprafata aflata pe harta. Oamenii au fost apoi invitati sa semneze procesele verbale de punere in posesie. Punerea a 15 oameni in posesie este totusi o forma de exprimare, pentru ca in realitate, fiecare proprietar era trecut cu mai multe suprafete de teren care figurau la diferite pozitii, pe diferite harti si anexe. O singura persoana, de exemplu, a primit 5 procese, iar o alta 8 procese verbale de punere in posesie, pentru o suprafata totala de peste 30 ha de padure.


Primarul Sticlaru contesta intocmirea proceselor


Surse din rindul merenilor sustin ca, de fapt, aceasta miscare a fost realizata cu scopul de a creste credibilitatea punerii in posesie doar pe baza de martori fara acte, deoarece, se pare ca, fiind cercetati de Parchet , "martorii suveica" de la Mera au inceput sa se retraga din aceasta calitate. Oamenii au intrat astfel ieri in posesia unei copii nesemnate a procesului verbal cu promisiunea ca actele vor fi semnate de toti ceilalti membri ai comisiei si de catre primarul Ion Sticlaru. "Este o continuare a falsurilor care se petrec la Mera. Eu, in calitate de presedinte al Comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar, nu voi semna aceste hirtii facute dupa parerea mea ilegal. Nu poti sa fii improprietarit pe vorbe, in baza unui proces verbal nesemnat, nestampilat, fara acordul celor de la Ocolul Silvic, adica al celor care au acum in administrare padurea", ne-a declarat primarul comunei, Ion Sticlaru. Pe de alta parte, reprezentantul Sindicatului Taranilor, presedintele Propact, Costel Ichim, a fost destul de multumit ca lucrurile incep sa se miste la Mera. "E un inceput. Poate ca de acum incolo lucrurile se vor aseza. Noi nu vrem decit ca toti oamenii sa-si primeasca padurile si terenurile inapoi. Sindicatul este al taranilor si este doar alaturi de ei. Impreuna am reusit sa scoatem in afara legii bauturile fermentate, impreuna vom reusi sa reconstituim oamenilor si drepturile de proprietate", s-a entuziasmat liderul Propact. Cei 15, posesori ai acestor procese verbale, considera ca in baza acestora, mai trebuie doar ca Prefectura sa le legalizeze si suprafetele de padure devin ale lor, insa se pare ca procesul nu va fi atit de simplu. Mera este de ani buni un punct fierbinte pe harta retrocedarilor de paduri din Vrancea. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.