Ultima oră

Spitalele la control!

Raluca Manolache
19 iun 2009 1258 vizualizări
Spitalul Judetean de Urgenta Sf. Pantelimon Focsani, dator vindut furnizorilor, ar putea primi vizita echipelor mixte de control de la Ministerul Sanatatii

Datoriile unitatilor spitalicesti catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare se lasa cu verificari. Ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, a anuntat ca in tara vor fi demarate o serie de controale la spitalele care inregistreaza datorii mari catre furnizori. Acesta a solicitat ca echipe mixte ale Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa faca verificari la unitatile care inregistreaza restante, considerind ca este necesara o mai mare implicare din partea managerilor in ceea ce priveste cheltuirea bugetului spitalelor. "Ministerul Sanatatii considera ca plata din bugetul de stat a datoriilor spitalelor nu constituie o solutie viabila pe termen mediu si lung, cu atit mai mult cu cit in unele cazuri aceste obligatii s-au constituit cu incalcarea prevederilor legale. Desi in anii 2006 si 2007 au fost achitate arieratele acumulate pina la 31 decembrie 2005, in anii 2008 si 2009 situatia se repeta", se arata intr-un comunicat al MS. Printre spitalele vizate s-ar putea afla si cea mai mare unitate sanitara cu paturi din judet, care este datoare vinduta furnizorilor. La Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, in luna martie suma datorata se ridica la 17,8 milioane de lei. Un posibil control in Vrancea nu este exclus nici de managerul unitatii, dr. Nicolae Moise, care se asteapta la vizita acestei comisii. "Conform prevederilor art. 188 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, spitalele publice sint institutii publice finantate integral din venituri proprii si functioneaza pe principiul autonomiei financiare care presupune organizarea activitatii pe baza bugetului propriu de venituri si cheltuieli. Veniturile proprii ale spitalelor provin, in principal, din sumele incasate pentru serviciile medicale si din alte surse, conform legii. în completare, spitalele primesc sume de la bugetul de stat (programe nationale de sanatate, dotarea cu echipamente medicale, investitii noi si in continuare, reparatii capitale) sau de la bugetele locale (cheltuieli de administrare si functionare, respectiv bunuri si servicii, investitii, reparatii capitale, consolidare, extindere si modernizare, dotari cu echipamente medicale)", se mai arata in comunicatul Ministerului. De mentionat este faptul ca dupa data de 5 iulie, toate unitatile publice cu paturi vor fi obligate sa afiseze pe portalul MS www. e-sanatate.ro toate cheltuielile publice, precum si executia bugetara. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.