Ultima oră

Ce averi au procurorii vrinceni?

Nicoleta Cristea
16 iun 2009 5493 vizualizări
Criza economica musca si din averile magistratilor u majoritatea acestora au preferat sa se limiteze la cheltuieli, astfel incit, conform declaratiilor de avere, procurorii nu si-au achizitionat prea multe bunuri u multi dintre acestia au ramas cam cu aceleasi datorii la banci, in timp ce altii au facut alte credite u averea prim procurorului Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, s-a modificat in ceea ce priveste depozitele bancare, care au crescut u procurorul Florin Tirlea are, potrivit declaratiei, o simpla Dacie, care dateaza din 1997 u cei mai saraci sint procurorii stagiari u chiar daca au existat zvonuri privind minciunile din declaratiile de avere, Agentia Nationala de Integritate nu a avut piine de mincat in ceea ce ii priveste pe magistratii vrinceni

Numarul magistratilor care si-au publicat averile pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii a crescut considerabil fata de luna martie, cind primii dintre ei au completat formularele tip. De departe, procurorii conduc in topul magistratilor care au scapat de aceasta grija, cel putin pina cind vor interveni modificari in averile cumulate. Multi dintre acestia au ramas cu aceleasi datorii la banci. Cel mult magistratii au contractat alte imprumuturi, insa averea acestora nu a crescut, cel putin conform declaratiilor completate. Unii dintre cei care solutioneaza dosarele infractorilor din judet au in declaratiile pe anul trecut anumite cresteri in ceea ce priveste salariul, modificare care s-ar putea explica prin acordarea efectiva a unor drepturi salariale restante. In timp ce unii si-au permis sa isi achizitioneze terenuri sau si-au achitat datoriile la banci, altii conduc aceeasi masina de ani buni. Ieri, site-ul CSM-ului inca nu facuse publice eventualele declaratii ale celor mai multi dintre judecatorii vrinceni. In schimb, aproape toate declaratiile procurorilor vrinceni au fost date in acelasi timp, la mijlocul lunii mai. Exceptia de la regula au constituit-o procurorii care au iesit la pensie, fiecare dintre acestia completind ultima declaratie in calitate de magistrati pe masura ce le-a fost emis decretul de eliberare din functie. "Am avut un interval de timp, 1 mai -16 iunie. Am hotarit sa le depunem toti odata", a explicat prim procurorul Ion Lefter sincronizarea magistratilor pe care ii conduce.


Credite la banci, masini si case


Averea prim procurorului Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, s-a modificat in ceea ce priveste depozitele bancare, care au crescut, dar si la capitolul "salariul", modificat in mod pozitiv, 105.447 lei, plus 20.429 lei, restante salariale. In cazul prim procurorului adjunct, Victoria Birsan, au intervenit schimbari in ceea ce priveste un depozit bancar, reprezentind un credit necheltuit, care fata de 2008 a scazut considerabil, de la 40.000 de euro la 15.000 euro. Fostul prim procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Focsani, acum magistrat la judet, Nicolae Ghihanis, are in plus fata de cele declarate in aceeasi perioada a anului trecut doua depozite bancare, unul de 7.000 euro, iar cel de-al doilea de 36.000 lei. Ghihanis si-a lichidat si unul dintre cele doua imprumuturi facute la banci, care figurau pe declaratia de avere completata anul trecut. Procurorul sef al sectiei judiciare, Gheorghe Mihaila, conform declaratiei de avere, a reusit anul trecut sa isi achite doar o mica parte din imprumutul in valoare de 22.000 de euro, contractat in 2007.

Noul procuror criminalist al Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Paul Mihaila, si-a completat averea cu un teren agricol in Golesti, de 1.440 de mp. Magistratul si-a lichidat trei imprumuturi la banci, insa a contractat alte doua, ultimul scadent in 2033. "Am lichidat creditele vechi, cu banii din noul credit. Din acesta am cumparat si un teren in Golesti, pe care am dat aproximativ 38.000 de euro, cu tot cu acte", ne-a explicat procurorul Mihaila tranzactiile bancare efectuate anul trecut. In cazul acestuia, o data cu functia, a crescut si salariul, care a ajuns in 2008 la 71.000 lei. Procurorul Constantin Rusu, din cadrul aceleiasi unitati, a cumparat anul trecut un WV Golf, "nascut" in 1996. Magistratul a facut insa si datorii, respectiv un credit de 175.000 de lei, scadent in anul 2033.

Florin Tirlea are, potrivit declaratiei, un apartament in Focsani, dar si o casa de locuit in Cotesti. Se pare ca "febra" automobilelor de lux nu i-a intunecat mintile procurorului, care, potrivit declaratiilor, are o simpla Dacie, care dateaza din 1997. De altfel, se pare ca procurorul umbla cu aceeasi masina de multi ani, cel putin in teorie.


Procurorii stagiari sint cei mai saraci


Si procurorii de la parchetele locale din judet au ramas cam pe aceeasi linie. Prim procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Focsani, Georgeta Luminita Dogaru, a ramas cu aceleasi datorii declarate si anul trecut, insa a inceput in 2008 sa isi construiasca o casa. Adjunctul unitatii, procurorul Cristinel Mihail Margel, a reusit anul trecut sa isi achite o parte din unul dintre cele trei imprumuturi contractate in anul 2007. Un alt magistrat in a carui declaratie au survenit citeva schimbari este Nicolae Pircalabescu, care a mai achizitionat un teren arabil, anul trecut, de 1.000 de mp, fata de celelalte doua (intravilan si agricol) detinute anterior. Procurorul are doua depozite in lei, la banci, in valoare totala de peste 66.000 de lei, si a reusit sa isi achite unul dintre creditele contractate in anii anteriori. Conform declaratiilor de avere, cum era de asteptat, cei doi procurori stagiari din cadrul Parchetului Local Focsani au cele mai albe declaratii. Procurorul stagiar Ana Maria Nedelcu detine doar bursa de auditor de justitie. Oana Andreea Jelea, cel de-al doilea procuror stagiar, este chiar sotia proaspatului judecator de la Judecatoria Focsani, Dinu Jelea. Cu toate acestea, proaspata doamna Jelea nu are completate aceleasi rubrici ca si ale sotului, care si-a facut publica averea cu o luna inainte de consoarta, ci doar darul de nunta, in valoare de 70.000 de lei. De altfel, nici sotul nu si-a trecut salariul sotiei pe propria declaratie de avere, astfel incit schimbul pare echitabil. Sotul are mentionate in declaratie cinci depozite bancare, unul singur fiind in euro, o casa de locuit construita anul trecut si terenul intravilan aferent in Focsani, donat in 2006. Cei doi si-au unit destinele in luna aprilie a anului acesta, cu citeva saptamini dupa ce Dinu Jelea isi completase declaratia de avere. La Adjud, singurul procuror care a mai ramas sa se lupte cu dosarele, Lucian Homoceanu, a ramas fara activele financiare declarate anul trecut, care, conform noilor modificari, au fost cheltuite, insa in 2009 apare pe declaratie o informatie conform careia procurorul a imprumutat o persoana fizica cu ceva mai mult decit ceea ce avea in cont. La Parchetul de pe linga Judecatoria Panciu doar doi magistrati au facut citeva modificari notabile in declaratii. Este vorba despre prim procurorul Tamara Soare, care anul trecut a achitat cele cinci imprumuturi bancare pe care le detinea, insa a mai facut alte doua, in valoare de peste 48.000 euro in total. Procurorul Costica Ciolan, desi si-a achitat un imprumut, a contractat altul mai mic.


ANI nu are de lucru in privinta procurorilor


Eventualele neconformitati privind averile reale si cele declarate pe formularele tip impuse prin lege ar trebui sa fie verificate de acelasi organ care se preocupa si de alti functionari publici. Agentia Nationala de Integritate se pare insa ca nu a avut "piine de mincat" in ceea ce priveste magistratii vrinceni, chiar daca zvonuri privind "minciunile" din declaratiile procurorilor au existat. In lipsa unor dovezi clare insa, se pare ca atentia ANI nu este indreptata catre procurorii din judet. "Eu nu stiu sa fi fost probleme, sa fi fost cercetat cineva", ne-a confirmat prim procurorul Ion Lefter. In cazul in care ANI ar fi sesizat privind anumite declaratii false sau inexacte, dosarul ar urma sa fie cercetat de procurorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, unitatea superioara ierarhic celor din Vrancea. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 55 minute, 33 secunde
cu o dama cu un bmv
, acum 739371 zile, 55 minute, 33 secunde
procurorul Tarlea Florin are un VOLVO jeep nicidecum o dacie!dacie are tatal lui pe care o mai conduce si sub influenta bauturilor alcoolice!
, acum 739371 zile, 55 minute, 33 secunde
Averile lor sunt dosite pe numele unor rude amarate.Merg pe fereala ca mafiotii politici si sunt mana-n mana cu lumea interlopa.Profesionalismul lor este reglat exclusiv pe criteriul "cine da mai mult citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.