Ultima oră

Economistul Aurel Iancu, uitat de vrinceni, omagiat de Academie

Iulia Nicolaie
13 iun 2009 1680 vizualizări
La discursul de receptie din Aula Academiei Romane, Aurel Iancu si-a prezentat lucrarea Nicholas Georgescu-Roegen- intemeietor de scoala economica u academicianul a absolvit Colegiul Economic din Focsani, care pe atunci se chema Scoala Medie Mixta de Administratie Economica u vrinceanului Aurel Iancu, in virsta de 81 de ani, ii este dor de livada din satul natal, Racoasa

Vrancea se poate mindri in lume cu oameni de valoare originari de pe aceste plaiuri, care si-au facut un nume atit in tara, cit si in afara ei. Din pacate insa, persoanele de o asemenea valoare nu inseamna mai nimic in ochii oamenilor obisnuiti sa se hraneasca doar cu ipocrizie, mediocritate si scandaluri. Putina lume de pe plaiurile mioritice a auzit de academicianul vrincean Aurel Iancu, nascut in 1928 in comuna Racoasa si membru titular al Academiei Romane inca din 2001. La inceputul acestei luni, vrinceanul care locuieste in Bucuresti a sustinut un discurs de receptie in Aula Academiei Romane, care a durat in jur de 60 de minute. Evenimentul a fost mai mult o formalitate mostenita din vechime, care este considerata o reatestare festiva a activitatii academice. "Prezentarea discursului de receptie in sedinta publica a celui mai inalt for stiintific si cultural al tarii constituie unul dintre momentele cele mai importante, emotionante si onorante din viata mea. Cu modestia de rigoare, ma gindesc ca, de la aceasta inalta tribuna, si-au rostit discursurile atitea personalitati marcante, cu merite deosebite in domeniile stiintei, artei, literaturii, in lupta pentru libertate si progres, pentru afirmarea Romaniei in lume. Nu ma indoiesc ca multe personalitati in viata ar merita inaintea mea aceasta onoare", si-a inceput academicianul discursul. Subiectul ales de acesta a fost prezentarea lui Nicholas Georgescu-Roegen, o personalitate reprezentativa a economiei romanesti. Nicholas Georgescu-Roegen a fost martorul celor doua razboaie mondiale, martorul cresterii economice in lumea moderna, dar si a unor transformari insemnate in stiinta si tehnologie. Devenit cunoscut prin lucrarea sa asupra fenomenului ciclurilor, Georgescu-Roegen a fost invitat in Statele Unite ale Americii, prin Fundatia Rockefeller, sa lucreze cu economistii de la Barometrul Economic din Harvard. Volumul coordonat de Aurel Iancu poarta numele "Nicholas Georgescu-Roegen- intemeietor de scoala economica".


"Este un moment deosebit in viata culturala a Vrancei"


Prietenii si cunoscutii i-au fost alaturi vrinceanului care a absolvit Colegiul Economic din Focsani, care la acea vreme se numea Scoala "Medie Mixta de Administratie Economica". "L-am abordat si felicitat pe noul uns al Academiei Romane, cu gindul la scoala noastra din Focsani. In cercul nostru s-a inclus si mostenitorul marelui inventator Ion St. Basgan, Dr. Ing. Ion I. Basgan, care manifesta interes pentru locurile de bastina ale bunicului si ale tatalui sau care a invatat la scoala primara nr. 2. Sper ca volumul respectiv sa fie un reper pentru colegii mei tineri, profesori si elevi pe drumul spinos al stiintei", a detaliat Dr. Ing. Stefan M. Tudor. "Tin sa subliniez ca acest eveniment este un moment deosebit in viata culturala a Vrancei, dar si pentru invatamintul economic si accederea in economie", a apreciat directorul Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu" Focsani, Radu Stefan.


De la livada din Racoasa la Harvard


Parcursul profesional al economistului a cunoscut un trend ascendent inca de pe bancile scolii, acesta finalizind, in timpul liceului, doua clase intr-un singur an, pentru ca mai apoi sa se inscrie la Institutul de Economie si Planificare, cunoscut astazi ca Academia de Studii Economice Bucuresti. In 1970, acesta a plecat in Statele Unite, unde a participat la cursuri ale renumitelor unitati de invatamint superior Harvard si MIT. "Am avut norocul sa ii am alaturi pe cei mai buni profesori economisti din lume in aceasta perioada. Pentru mine nu a fost greu sa ma adaptez pentru ca stapineam limba engleza si matematica. De asemenea, am publicat 13 carti si am coordonat sapte sau mai multe volume de specialitate", a precizat academicianul. Aurel Iancu isi aduce aminte cu placere si de perioada pe care a petrecut-o in Anglia, la London School of Economics, dar si de rezultatul acesteia, volumul "Bazele politicii economice". Acesta ne-a mai spus ca inca mai are rude in comuna vrinceana Racoasa si ca de cele mai multe ori ii este dor de livada de acolo, dar si ca printre neamurile sale se numara medicul cardiolog Viorel Iancu. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.