Ultima oră

Grindina a facut prapad la Paulesti

Ziarul de Vrancea
12 iun 2009 1792 vizualizări
Culturile de porumb, viile si pomii fructiferi au fost distruse de grindina de marimea oului de porumbel, care s-a abatut ieri in comuna u judetul a intrat sub cod galben de vijelii si grindina u la primarii s-a instituit permanenta

Locuitorii din comuna Paulesti au vazut ieri potopul cu ochii. Vijelia, insotita de grindina, dar si de ploaie puternica, le-a distrus aproape toate culturile agricole si pomii fructiferi. Si casele acoperite cu sindrila si tigla au fost gaurite de piatra. "In jur de ora 15.30, s-a intunecat deodata, apoi, timp de 10 minute a venit o furtuna si a inceput grindina, de marimea oului de porumbel. Totul s-a facut alb, ca iarna, si acum, dupa patru ore, tot se mai vede alb. La inceput a fost piatra curata, apoi a venit o ploaie mare. Cam 30 de minute a durat totul", relateaza potopul primarul Vasile Bratosin. Ce a ramas in urma vijeliei: 80% din terenurile agricole cultivate, vii, pomi fructiferi, toate distruse de grindina sau inundate, peste 50 de case cu acoperisurile afectate de piatra. Aseara, ploaia reincepuse la Paulesti.

Vijelii si astazi in Vrancea

Judetul va fi "scuturat" astazi, pina pe seara, de vijelii, averse si grindina. Administratia Nationala de Meteorologie a emis ieri o atentionare meteorologica de cod galben de ploi si vijelii pentru intevalul 11 iunie, ora 15.00 "" 12 iunie, ora 18.00, pentru majoritatea judetelor din tara, inclusiv Vrancea. Potrivit meteorologilor, in acest interval de timp se asteapta intensificari de scurta durata ale vintului, izolat chiar vijelii, frecvente descarcari electrice, ploi cu caracter torential si pe suprafete restrinse caderi de grindina. "Ploile vor avea si caracter torential si, mai ales in nord si centru, cantitatile de apa vor depasi local 25 - 30 l/mp, iar la munte izolat 40 - 50 l/mp", se arata in atentionarea ANM. Data fiind aceasta situatie, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) intrunit ieri in sedinta a hotarit sa instituie permanenta la toate primariile din judet. "Au fost atentionate Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta (CLSU) care vor lua urmatoarele masuri: monitorizarea permanenta si cu maxima atentie a situatiei existente, pentru a putea lua masurile preventive, in scopul limitarii efectelor negative si a avertizarii operative a populatiei in eventualitatea aparitiei unor situatii de urgenta, instituirea serviciului de permanenta la sediul primariei, verificarea si asigurarea starii de functionalitate a sistemelor de avertizare si alarmare, alertarea institutiilor publice sau private locale care asigura interventia in caz de necesitate, asigurarea fluxului informational", informeaza Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU). De asemenea, CJSU a decis verificarea masurilor pe care le-au luat autoritatile locale in cazul atentionarii de Cod Galben. Doua echipe ale ISU au fost in judet pentru a vedea daca autoritatile isi fac treaba. (M. BESLEAGA, R. MANOLACHE)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.