Ultima oră

Seceta, luata in discutie de Colegiul Prefectural

Ciprian Fânaru
12 iun 2009 901 vizualizări
Prognoza pentru lunile iunie, iulie si august este ingrijoratoare u in loc de ploi, agricultorii s-ar putea confrunta cu vijelii si grindina

Sefii institutiilor deconcentrate au fost prezenti ieri in Sedinta Colegiului Prefectural, in cadrul careia au fost discutate modalitatile de combatere a secetei care s-a abatut asupra Vrancei, pentru al treilea an consecutiv. Pentru ca in fruntea multor institutii se gasesc sefi noi, prefectul Raluca Dan a convocat atit directorii coordonatori cit si adjunctii acestora. Flancat de adjunctii Viorica Ghionea, Violeta Chiriac si Constantin Udrea, directorul DADR, Costica Neata, a prezentat un raport privind situatia sistemului de irigatii si a insamintarilor. Acesta a precizat ca face demersuri din septembrie 2008 pentru declararea starii de calamitate si despagubirea agricultorilor, a amintit si de inghetul tirziu de primavara si a propus ca modelul de reconversie/restructurare de la vita de vie sa fie copiat si pentru pomicultura. Cit priveste situatia sistemelor de irigatii, doar 4.190 ha au asigurata apa, din totalul de 147.000 ha de arabil. A mai fost de asemenea semnalata aparitia in judet a 17 noi organizatii de udatori, dar scuza pentru nefunctionarea statiilor de pompare e faptul ca statia de la Biliesti nu mai merge din 2005. "Ne plingem ca nu primim subventii si ca nu sint identificate suprafetele calamitate. Eu am informatii ca doar 400 ha din 8.000 sint irigate. Va fi seceta, avem cum sa o combatem", i-a atras atentia directorului Neata prefectul Raluca Dan.

35 de grade in loc de 21 in luna iunie

Reprezentantul I.N.M.H a atras atentia ca prognoza pentru luna iunie, dar si pentru iulie si august, e una ingrijoratoare. La suprafata solului se inregistreaza momentan 46 de grade Celsius, neexistind asadar nici o sansa ca precipitatiile sa atinga normalul specific acestei perioade, de 79 l/mp. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Mircea Diaconu, a propus efectuarea unei analize speciale privind sistemul de irigatii, aminitind totodata de nefunctionalitatea canalului Sturdza si de faptul ca in unele localitati au secat fintinile. In acest context, seful DADR a propus impaduririle cu banii europeni, care din pacate intirzie sa vina. Subprefectul Ion Oprea, aprobat de unii directori din sala, a fost de parere insa ca ar trebui alocate fonduri pentru finalizarea canalului Siret - Baragan. Prefectul i-a cerut in cele din urma directorului Neata ca institutia pe care o conduce, impreuna cu comisia de agricultura, sa puna la punct un set de propuneri cu masuri concrete si cu termene, pentru combaterea secetei pedologice. Din nefericire, se pare ca aceasta va dura pina la toamna, existind si posibilitatea nu foarte imbucuratoare ca instabilitatea sa aduca vijelii si grindina in locul mult asteptatei ploi. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.