Ultima oră

Bani pentru acatiste, nu pentru antigrindina

Doina Ganea
12 iun 2009 1177 vizualizări
Lucrarile la Statia antigrindina din Focsani au fost blocate

Seceta urmata de ploi torentiale si caderi de grindina, acesta este tabloul meteo din aceasta vara pentru judetul Vrancea. Daca sistemul de irigatii este la pamint, lucrarile la Canalul Siret Baragan s-au sistat, nici cu prevenirea caderilor de grindina peste culturile vrincenilor nu stam mai bine. Anul acesta judetului nostru i-a fost alocat pentru Programul National de Dezvoltare a Sistemului Antigrindina prin Unitatea de combatere a caderilor de Grindina Moldova 2 Vrancea, un milion de lei. Adica o suma echivalenta cu plata acatistelor la biserica pentru ca Dumnezeu sa ne fereasca de calamitati. In 2007, Consiliul Local a aprobat la Mindresti amplasarea unei statii antigrindina, ca parte a Unitatii Moldova 2 Vrancea. Programul contine trei obiective formate din punctul de comanda, depozitul logistic si un punct de lansare a rachetelor pe izlazul de la Mindresti. Metoda de lucru se bazeaza pe raspindirea in anumite formatiuni noroase detectate de un radar meteorologic a unui aerosol special de prevenire a formarii ghetii de mari dimensiuni, cu ajutorul unei rachete usoare. Potrivit schemei de lucru, punctul de comanda de la Focsani va primi si analiza informatia radar (de la un radar meteo amplasat la Tecuci - Matca) si va elabora comenzi de lansare pentru 12 puncte din Vrancea si Galati. Aceste puncte de lansare sint dispuse in asa fel incit sa confere protectie suprafetelor agricole cultivate cu cele mai valoroase culturi (vii, livezi, legume etc). Proiectul a fost initiat de mai multi ani, insa lucrarile au fost trenate din cauza lipsei de fonduri. "Banii sint putini. Cu ei se mai poate lucra cite ceva, dar de finalizarea proiectului nu poate fi vorba acum", ne-a declarat purtatorul de cuvint al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, ing. Ion Marin. In toata tara mai exista patru astfel de unitati: in Prahova, Iasi, Mures si Timis. Fondurile alocate din bugetul pentru acest an al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au fost extrem de mici. Daca in anii anteriori, in aceste zone din tara s-au tras totusi citeva rachete antigrindina, anul acesta la Prahova nu s-a mai putut, deoarece hotii au inceput sa fure din instalatii. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.