Ultima oră

Agricultorii vrinceni au plantat mustar si sorg

Doina Ganea
11 iun 2009 1411 vizualizări
Fermierii vrinceni au depasit fazele culturilor clasice, trecind anul acesta la culturile de mustar, coriandru si sorg pentru maturi

Agricultorii vrinceni si-au diversificat si in acest an culturile. Pe linga cele traditionale, de griu si porumb sau floarea soarelui, au aparut culturi de coriandru, sorg si mustar. Fermierii vrinceni au semanat in acesta primavara pe o suprafata totala de 90.979 de hectare. Din aceasta suprafata, 4.584 ha au fost semanate cu orzoaica, 2.304 ha cu ovaz, 6.784 ha floarea-soarelui, porumb de consum pe 58.472 ha, iar cel de saminta pe doar 95 ha. O suprafata de 5.052 ha a fost insamintata cu legume, ceea ce inseamna 91% din suprafata propusa. Agricultorii au semanat anul acesta 621 ha de coriandru si 70 ha de mustar, desi isi propusesera doar 25 de hectare de mustar. Alte 15 ha au fost insamintate cu mazariche pentru saminta, pepeni pe 123 ha, soia pe 102 ha, fasole pe 102 ha si sorg pentru maturi pe 4 ha. 1.870 ha sint cultivate cu cartofi, in timp ce griul de primavara a fost semanat pe o suprafata de doar 120 ha. In aceasta perioada, fermierii desfasoara o serie de munci agricole specifice. Potrivit oficialilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, s-a realizat fertilizare cu ingrasaminte chimice pe o suprafata de 26.410 ha de porumb si 3.890 ha de floarea soarelui. Totodata, s-a efectuat erbicidarea pentru 29.300 ha de griu, 1.492 ha orz, 28.600 ha porumb si 3.188 ha de floarea soarelui. Potrivi unei situatii a stadiului lucrarilor agricole intocmita de DADR, araturile la vie si primul stropit in Vrancea s-au realizat pina ieri pe o suprafata de 24.517 ha. Stropitul la vie s-a realizat pe 13.100 ha. Tot pina acum s-a realizat si prima prasila mecanica la porumb pentru o suprafata de 58.567 ha si prima prasila manuala la aceeasi cultura pentru 48.636 ha, adica pe 83% din suprafata semanata. Cea de a doua prasila mecanica la porumb s-a realizat pe o suprafata de 27.550 ha, iar cel de-al doilea prasit pe 13.125 ha. Prasitul mecanic la floarea soarelui s-a realizat pina pe 10 iunie pe o suprafata totala de 6.195 ha, iar cel manual pe 2.625 ha, ceea ce inseamna 39% din suprafata cultivata. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.