Ultima oră

Scafandrii pompieri din Vrancea

Raluca Manolache
10 iun 2009 1717 vizualizări
Trei pompieri sint brevetati in specialitatea scafandru autonom u scafandrii coboara in apa cu un echipament de 40 de kilograme

Apele nu ar trebui sa mai aiba secrete pentru scafandrii pompieri din Vrancea. Acolo trebuie sa isi faca meseria cei trei pompieri care sint brevetati in specialitatea "scafandru autonom". Plutonierii Lucian Trofin si Cristinel Stancu, dar si sergentul major Ionut Ciungu din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au participat recent la un program special in urma caruia au dobindit competente privind salvarea sau gasirea persoanelor inecate. Astfel, pompierii vrinceni nu vor mai apela la "serviciile" colegilor din celelalte judete in caz de nevoie, mai ales ca recent au primit si o salupa performanta, alaturi de sase barci pneumatice. "Am absolvit cursurile in 2007 si am stat in doua saptamini de pregatire teoretica la Centrul de Pregatire al Pompierilor. Au urmat alte doua saptamini de pauza si mai apoi am trecut la partea practica. Am facut doua saptamini de scufundari, timp in care am deprins notiuni de scufundare, am luat contact cu tot echipamentul", ne-a povestit plutonierul Lucian Trofin. Acesta este primul pompier scafandru din Vrancea si ne-a dezvaluit ca ii place sa coboare in lumea adincurilor. "Am ales acest drum din pasiune pentru apa. Am crescut pe malul apei in judetul Botosani si am avut mereu o afinitate pentru apa. Daca stapinesti toate tehnicile si stii sa folosesti echipamentul, scufundarea este o placere. Bine, ce facem noi nu se poate numi placere, pentru ca intervenim in situatii mai deosebite, salvari si deseori pentru scoaterea inecatilor", ne-a mai spus plutonierul Lucian Trofin.


15.000 de lei un costum de scafandru


Scafandrii pompieri din Vrancea nu s-au putut scufunda pina acum pentru salvarea oamenilor aflati in pericol. Motivul principal a fost lipsa echipamentului de specialitate care a ajuns in dotarea lor abia la sfirsitul anului trecut. Echipamentul "scuba diving" care contine butelii, costum de scafandru, ochelari, labe si alte accesorii costa in jur de 15.000 lei. Unitatea dispune de doua costume, unul uscat, pentru ape mai reci, si un altul umed, pentru ape de peste 10 grade Celsius. "Programul de dotare cu echipament a fost demarat in 2008. S-a facut o echipare foarte buna si speram ca de acum inainte vom putea interveni in astfel de situatii nedorite", spun sefii pompierilor. Militarii stiu foarte bine ca in timp ce ei isi arunca in mare viteza in masinile de serviciu echipamentele de scufundare, un om are nevoie de ajutor. Scafandrii pompieri sint nevoiti sa coboare in apa cu un echipament greu, care cintareste aproximativ 40 de kilograme. "Scufundarea presupune un stres foarte mare pentru ca sub apa esti tu si coechipierul tau. Sint ape tulburi, nu stii peste ce dai, sint o gramada de factori care ne pot pune viata in pericol. Trebuie sa lucram cu mare atentie. Tu esti cel care ia decizii, tu esti cel care poate sa o sfirseasca daca ai gresit. Acolo ai gresit si gata", a concluzionat scafandrul Lucian Trofin. La Inspectorarul pentru Situatii de Urgenta urmeaza sa intre in echipa scafandrilor alti doi tineri pompieri. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 12 ore, 20 minute, 56 secunde
nu e primu din cate stiu eu,au facut cursuri toti 3 in acelasi timp
, acum 739397 zile, 12 ore, 20 minute, 56 secunde
decat o viata in genunchi/ mai bine o ora in picioare. cine stie ce inseamna scafandreria sa vorbeasca /cine nu sa taca
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.