Ultima oră

Cosmote, in pericol de a ramine fara autorizatia de construire

Iulia Nicolaie
10 iun 2009 1434 vizualizări
Autorizatia de construire emisa de catre Consiliul Judetean companiei Cosmote ar putea fi retrasa u solicitarea a fost facuta de comisarii Garzii de Mediu, in urma constatarii mai multor nereguli, atit in documentatie, cit si in executia lucrarilor din aria protejata Magura Odobesti u compania de telefonie a achitat deja 6.000 de lei din amenda u comisarii vrinceni le-au dat replica celor de la Cosmote, care au formulat mai multe obiectiuni la nota de constatare eliberata de Garda de Mediu

Operatorul de telefonie mobila Cosmote incepe sa plateasca pentru daunele pricinuite celui mai inalt deal din Subcarpatii de Curbura, intrucit o parte din amenda de 166.000 lei a fost achitata. Reprezentantii Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu au facut deja o adresa catre Consiliul Judetean pentru a retrage autorizatia de construire a investitiei "Turn radiorelee si Statie de baza GSM Magura Odobesti", cu motivatia, printre altele, ca lucrarile se realizeaza pe o alta cota si alte coordonate decit cele care rezulta din planurile puse la dispozitia comisarului de caz de catre reprezentantii oficiali ai beneficiarului, dar mai ales faptul ca Magura Odobesti are statut de Arie de protectie speciala avifaunistica de interes European, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania. Surse din cadrul CJ spun ca documentul a fost semnat de prefectul Raluca Dan, la acea vreme secretar al judetului, si de vicepresedintele Mircea Diaconu. Cererea comisarilor de mediu mai are la baza neconcordantele din acte, printre care se numara emiterea unor documente de catre Ocolul Silvic Vidra dupa ce a avut loc controlul celor de la Garda in zona, lipsa aprobarilor din partea autoritatilor publice centrale de protectie a mediului si cele pentru agricultura si silvicultura, dar si faptul ca padurea a fost defrisata inainte ca aprobarile necesare sa fie obtinute. "Pe parcursul executiei lucrarilor de defrisare a padurii si a lucrarilor de terasamente nu s-au respectat prevederile legislatiei de mediu si obligatiile investitorului privind protectia mediului, inscrise la punctul 5 al Autorizatiei de construire nr 86/11/12/2008, in sensul ca mai intii s-a defrisat padurea si ulterior s-au obtinut aprobarile, iar sterilul rezultat din sapaturile la platforma organizarii de santier, fundatia turnului si a statiei de baza a fost impins in josul pantei cu buldoexcavatorul peste vegetatia forestiera", au precizat comisarii de mediu.

Cosmote nu este de acord cu masurile impuse de Garda

Operatorul de telefonie mobila nu este intru totul de acord cu masurile luate de comisarii Garzii de Mediu, intrucit in raspunsul oficial remis redactiei noastre, reprezentantii companiei sustin ca documentatia este completa. "In legatura cu informatiile recente aparute despre site-ul Cosmote din zona Magura Odobesti, compania doreste sa reitereze faptul ca s-au respectat toate procedurile derivate din Certificatul de Urbanism si Autorizatia de Constructie. In acelasi timp, dorim sa precizam ca Certificatul de Urbanism a fost obtinut in luna august 2007, cind zona in discutie nu fusese incadrata in rindul ariilor protejate. Conform unei Hotariri de Guvern, aceasta modificare a fost facuta in luna octombrie 2007. In urma intilnirii din data de 1 iunie, Cosmote analizeaza toate punctele de vedere exprimate si va lua o decizie in timp util", spun oficialii companiei, fara a mentiona insa peste cit timp va fi luata o decizie finala in ceea ce priveste lucrarile demarate in zona Magura Odobesti.

Acordul de mediu era necesar, conform legii

Comisarii Garzii de Mediu au raspuns obiectiunilor lansate de oficialii Cosmote, majoritatea legate de faptul ca nu era nevoie de acord de mediu. "Motivatia nesolicitarii acordului de mediu si a neefectuarii studiului de evaluare a impactului pentru zona de amplasare a investitiei nu are temei legal", sustin cei la la Mediu. In adresa trimisa managerului general al companiei, Stefanos Theocharopoulos, acestia au mai adaugat: "Este adevarat ca la data eliberarii certificatului de urbanism, documentatia privind declararea si instituirea regimului de arie naturala protejata pentru Magura Odobesti se afla pe masa Guvernului, in stadiul proiectului de Hotarire dupa revenirea documentatiei de la Bruxelles, unde aria protejata a primit acceptul Comisiei Europene si a intrat in procesul de monitorizare. Dar, la data eliberarii Autorizatiei de construire nr. 86, HG 1284/2007 era in vigoare si producea efecte de un an, o luna si 11 zile". Deocamdata, conform comisarului Radu Minea, oficialii Cosmote au achitat deja o parte din amenda, in cuantum de 6.000 de lei, insa nu au precizat daca sint de acord cu toate masurile impuse de Garda de Mediu si anume cu sistarea investitiei.

Cosmote se lauda cu actiuni eco

Cosmote nu uita nici sa mentioneze interesul pentru un mediu inconjurator curat si nepoluat si faptul ca a facut investitii in Romania. "Protejarea mediului inconjurator este una dintre prioritatile Cosmote si vom continua sa aplicam si sa respectam toate procedurile necesare pentru a garanta protejarea mediului, populatiei si pentru a continua sa fim unul dintre investitorii pe termen lung in comunitatile locale. In momentul cind situatia va fi clarificata si investitia va fi finalizata, Cosmote, cu sustinerea autoritatilor locale competente, se va implica in mod activ in extinderea spatiilor verzi de la fata locului. Expansiunea rapida a Cosmote la nivel national nu ar fi fost posibila fara suportul comunitatilor locale, la a caror dezvoltare dorim sa contribuim. De la inceputul activitatilor sale in Romania, investitiile Cosmote in zona, atit directe, cit si din taxe, se ridica la nivelul citorva zeci de milioane de euro", au tinut sa adauge reprezentantii companiei, care s-a transformat brusc din lupul cel rau in oaia cea blinda si nevinovata, dar continua sa sustina ca lucrarile in zona nu vor fi oprite. Ramine de vazut la ce concluzii se va ajunge in cazul ariei protejate Magura Odobesti. Deocamdata, vrincenii si multe alte persoane din toate colturile tarii pledeaza pentru salvarea zonei protejate, semnind petitia publica lansata pe internet la adresa http://www.petitieonline.ro/petitie-p23073044.html. Pina acum s-au strins aproape 700 de semnaturi. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 19 ore, 19 minute, 35 secunde
Cosmote a amplasat un releu pe un teren al carui proprietar este altul decat cel care a dat acordul . Ce se poate face ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.