Ultima oră

Ne/realizarile lui Bacinschi, mai de interes decit cele ale lui Oprisan

Iulia Crețu
9 iun 2009 1099 vizualizări
Romanii sint mai interesati ca primarul sa-si respecte promisiunile de campanie decit de activitatea presedintelui, a Guvernului sau a Consiliului Judetean ori a Prefecturii u 49% dintre cei chestionati vor sa stie cum sint cheltuiti banii publici de catre autoritati u majoritatea intervievatilor este de parere ca informatiile provenite de la institutiile publice sint insuficiente

Focsanenii sint mai degraba interesati de ceea ce face primarul Decebal Bacinschi decit de activitatea presedintelui Consiliului Judetean Marian Oprisan sau de cea a prefectului Raluca Dan. Acest lucru a reiesit dintr-un sondaj efectuat de Institutul pentru Politici Publice in luna aprilie. Potrivit studiului, la nivelul intregii tari, oamenii sint interesati in primul rind de eficacitatea pe post a primarului din localitatea in care traiesc. 52% dintre romani vor sa stie ce face edilul care-i gospodareste. Primarul e mai vizibil in ochii cetatenilor cind vine vorba de rezultatele muncii sale decit presedintele Traian Basescu. Numai 12% dintre romani sint interesati de activitatea Presedintiei. Nici Consiliile Locale nu sint foarte cunoscute de cetateni, numai 11 din 100 de romani fiind curiosi ce se intimpla la sedintele lunare ale alesilor sau de ce proiecte voteaza acestia. Interes slab spre deloc manifesta vrincenii, asemeni tuturor locuitorilor Romaniei, fata de obiectul de activitate al ministerelor. 10% dintre cei chestionati au spus ca vor sa stie ce fac ministrii Guvernului Boc. Cifre cu mult mai mici in topul de interes al romanului simplu au Parlamentul, de a carui activitate sint preocupati 7% dintre cetateni, Consiliul Judetean, care suscita interes doar pentru 2% din oameni, dar si Prefectura, cu abia 1% in sfera de atentie a oamenilor. Motivul pentru care vrincenii si, in general, romanii sint interesati de rezultatele primarilor lor, pare a fi indeplinirea programului de campanie a acestora. Altfel spus, 30% dintre cei chestionati sint interesati de respectarea promisiunilor electorale. Apoi, urmeaza interesul pentru activitatea institutionala, scandalurile de coruptie si informatii legate de viata personala. Sondajul IPP arata ca cetatenii vor sa stie mai multe despre capitolele administratiei locale care-i influenteaza in mod direct: ce taxe platesc, dar si cum sint distribuiti banii publici. Astfel, 50% dintre cei chestionati vor sa afle informatii despre taxe si impozite, 49% despre cheltuirea banilor publici, 34% sint interesati de legi, regulamente sau decizii luate de autoritati, in timp ce numai 5% vor sa afle de licitatiile publice.


Romanii reclama opacitatea institutiilor publice


Cetatenii dau si bile negre reprezentantilor institutiilor publice, 42% dintre respondenti afirmind ca institutiile sint opace si informatiile insuficiente. Numai pentru 11% dintre romani informatiile par a fi deajuns. Aproape 30% dintre cei care au participat la sondaj s-au declarat bine informati de activitatea primariei, a consiliului local, a Presedintiei, a Guvernului, Parlamentului, Consiliului Judetean si a Prefecturii. Insa, peste 33% dintre respondenti cred ca nu beneficiaza de informatii indeajuns. Romanii s-au declarat cel mai interesati de activitatea Primariei - 42%, de cea a Consiliului Local - 41%, a Executivului - 40%, a Parlamentului - 39%, a Consiliului Judetean si a Presedintiei - 39%, fiecare, si in procent de 36% - de activitatea Prefecturii. Potrivit sondajului Institutului de Politici Publice, accesul la informatiile de interes public este dificil pentru 41% dintre respondenti, usor pentru 24%, foarte dificil pentru 13% si foarte usor doar pentru 5%. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.