Ultima oră

Eurosatele Vrancei fara drumuri si curent electric

Doina Ganea
9 iun 2009 947 vizualizări
Pe ulitele prafuite oamenii au pus stampila la fel ca la locale

Locuitorii satelor au votat ieri in numar mai mare decit cei ai oraselor. Poate ca oamenii de la tara sint mai constiinciosi decit fii lor de la oras. Poate doar mai increzatori in Dumnezeu, si-au pus din nou sperantele intr-o viata mai buna. In eurosatele Vrancei, oamenii au pasit pragul sectiilor de votare dupa ce au venit de la biserica. Pentru cei mai multi, alegerile de ieri au reprezentat o necunoscuta din toate punctele de vedere. Chiar daca partidele s-au inghesuit sa-si lanseze eurocandidatii, in mitinguri, cu baloane si confetti, oamenii simpli au fost in deriva totala in privinta acestui subiect. Pina la urma, este pusa in discutie si legitimitatea celor pe care-i trimitem in Parlamentul European, de vreme ce alegatorii nu-i cunosc pe candidati, intentiile acestora, dar nici atributiile acestui organism. Oamenii de la tara nici nu dau prea mare importanta votului, mai ales ca, zic ei, oricum ar vota, tot nu se va schimba nimic.


In sate, pe marginea drumurilor proaste au «rasarit» panouri care anunta proiecte cu finantare europeana pentru refacerea de poduri si podete, alimentari cu apa si asfaltarea unor drumuri. Oamenii nu stiu decit ca primarul are tot meritul. In sectiile de votare atmosfera era calma, membrii comisiilor stau cu ochii pe usa sa vada daca intra vreun alegator. Din cind in cind presedintii raporteaza la BEJ prin telefoanele mobile puse la dispozitie de Prefectura. Sub ochii lor, la mai putin de 50 m distanta, fac bezele de pe afise candidatii. "Era dimineata. Nu le-am vazut! Da\' o sa le scoatem acuma!", ne-a declarat un sef de sectie de la Cotesti. La Bordesti doua cupluri de pensionari intra in sectia mica amenjata intr-o sala de clasa. Unul dintre soti, un tir de om, cu miinile roase de munca, ii explica nevestei unde sa puna stampila: «Cum deschizi pagina, in stinga se imparte in doua. Ei, pe prima pui!». Putin jenata femeia priveste in jur si ii spune sotului sa taca. Convins ca nu a reusit sa o faca sa inteleaga sotul insistent o urmeaza in cabina de vot sa-i arate mai bine. Presedinta sectiei se uita in alta parte.


Micul transport local


La tara presiunile asupra alegatorilor indecisi sint mari, cumpararea voturilor este deja o metoda electorala uzuala. Grupurile de presiune si de mobilizare pe care primarii le controleaza sint prezente in ziua alegerilor. La Dumitresti, in jurul orelor 18.00, in mijlocul comunei isi face aparitia fostul primar Petrica Dogaru cu un Opel de culoare visinie, VN16DOG. Ex-primarul transporta doua «matusi» la postul de politie. Le asteapta, timp in care schimba doua vorbe cu unul dintre agentii care spargeau seminte. Dupa 5 minute le imbarca din nou pe cele doua femei si se face nevazut. Peste alte 10 minute apare iar, din alta directie, cu alta femeie in masina. Da indicatii unui grup: «Sa-i spui sa-l caute pe taica-su si sa-l trimita la votare!» La Vintileasca, mama Stanica a votat cu cel care "a facut tot ce se vede in sat si ne-a scos la lumina». Aici, drumurile sint proaste, iar in unele catune nu-i lumina. Unii sateni au tinut sa coboare calare pe cal in centru, pentru vot, sau poate pentru tirgul de Rusalii. Plictisiti, stau in preajma sectiilor si politistii comunitari. Sub ochii lor, oamenii stau la birturi, beau bere si fac politica. Cu gindul mai mult la ploile din ultima vreme, oamenii isi fac planuri pentru recolta si se gindesc la cit de mare va fi seceta. Recoltele sint mai importante, la fel si faptul ca toate s-au scumpit, «pensiile is mici si banii putini». Pe ulite, europarlamentarele care s-au incheiat ieri sint o poveste din alt film. (Doina GANEA)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.