Ultima oră

Alegerile europene au debutat cu absenteism

Ziarul de Vrancea
6 iun 2009 1159 vizualizări
Pina la ora 10.00 au votat doar 4,66 % dintre vrinceni, judetul nostru fiind pe locul 11 la nivel national u in afara de absenteism, cea mai mare problema din sectii a venit de la stampile, care sint de proasta calitate si consuma mult tus u politicienii au venit de dimineata la urne si s-au declarat ingrijorati de lipsa de interes a cetatenilor pentru alegerea Parlamentului European

Alegerile europarlamentare au inceput la ora 7.00, asa ca primii votanti, putini, ce-i drept, au profitat de racoare pentru a-si exercita dreptul constitutional. Acestia au fost in general persoane in virsta, trecute de 50 de ani. Steagurile europene arborate in sectiile de votare sint parca singurele care le amintesc vrincenilor ca fac parte din Uniunea Europeana. Cei mai harnici au fost ca de obicei politicienii, dar si vrincenii care se afla in arest preventiv ori ispasesc pedepse lipsite de libertate. De dimineata au votat si cei internati in spitale, cu urna mobila. Din sectiile de votare s-a reclamat tusul de proasta calitate, dar si numeroasele cereri pentru urna mobila in mai multe localitati.


Ora 10.00: 4% dintre vrinceni au votat dimineata


Vrincenii nu s-au grabit spre urne pentru a alege reprezentantii in Parlamentul European. La ora 10.00 votasera doar 4,66% dintre cetatenii cu drept de vot din judet, putin peste media nationala, de 4%. Cu toate acestea, Vrancea se claseaza la aceasta ora printre judetele fruntase la capitolul prezenta la vot, ocupind locul 11 la nivel national. In mediul urban se votase in procent de 3,26%, in schimb satenii au fost mai harnici la urne, vrincenii din mediul rural votind la primele ore ale diminetii in proportie de 5,53%. Cel mai mare procent s-a inregistrat in judetul Teleorman, de 9%, iar cea mai scazuta prezenta la vot a fost raportata in Maramures, de doar 2,29%. (M. B.)


Ora 13.00: Prezenta la urne in Vrancea, putin peste media nationala


La ora 13.00, 11,10% dintre vrincenii cu drept de vot trecusera pragul sectiilor de votare, cu putin peste media nationala, care la orele prinzului era de 10,24%. Vrancea se claseaza astfel pe locul 14 in topul national. Cum era de asteptat, procentul de participare la vot este mai ridicat in mediul rural, de 13,17%, in timp ce la orase votasera doar 7,8% dintre alegatori. Judetele fruntase ca procente de prezenta erau la ora 13.00 Teleorman "" 19,19%, Mehedinti "" 17,11% si Harghita - 16,46%. Judetele codase sint Maramures - 6,84%, Timis - 7,83% si Suceava "" 8,04%. (M. B.)



Prefectul: "Stampilele sint rigide si tusul nu tine"


Prefectul Raluca Dan si-a exercitat dreptul la vot inca de dimineata. La ora 9.30, aceasta si-a facut prezenta, neinsotita, la sectia nr. 2 din incinta Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia". Dupa iesirea din cabina de vot, prefectul si-a exprimat increderea intr-un viitor european."Am votat cu un mare sentiment de incredere. Inainte de a fi prefect la Consiliul Judetean"¦pardon, inainte de a fi secretarul judetului am condus Directia de Relatii Interne si Internationale si am fost in contact poate mai mult decit alti functionari cu tot ceea ce tine de Uniunea Europeana", a spus Raluca Dan. Prefectul a semnalat si prima problema a acestor alegeri europarlamentare, calitatea proasta a stampilelor de vot si a tusului. "Stampilele sint destul de rigide si tusul nu tine foarte bine, asta este"¦ Stampilele au fost facute la Sibiu, comanda a fost a Ministerului Administratiei si Internelor. Se va consuma foarte mult tus, fiind cauciucul foarte rigid", a spus prefectul. Imediat dupa ce aceasta si-a exprimat optiunea de vot, in sectie si-a facut prezenta si Mircea Diaconu, vicepresedintele Consiliului Judetean. (M. B.)


Primarul Bacinchi spera o prezenta de 30% in Focsani


Edilul Focsaniului, Decebal Bacinschi, a votat, insotit de sotie, la sectia din incinta Teatrului Municipal, de la ora 10.00. Primarul a facut un apel la locuitorii din municipiu sa se prezinte intr-un numar cit mai mare la urne. "Am votat pentru ca in acest Parlament sa ne reprezinte oameni de valoare, prin votul nostru ne-am dori ca grupul parlamentar ce ne reprezinta sa fie cit mai consistent, pentru a putea sa ne sustina problemele pe care le avem in PE. Mi-as dori ca cetatenii din municipiul Focsani sa inteleaga importanta acestui moment si pina la ora 21.00 sa vina la sectiile de votare", a declarat primarul Bacinschi. Acesta si-a exprimat speranta ca in Focsani procentul de prezenta la vot sa fie de peste 30%. (M. B.)


Placinta ii indeamna pe vrinceni sa vina la vot


Senatorul PD-L Sorina Placinta a votat la ora 9.00, la sectia nr. 53 din cartierul SUD, din incinta Gradinitei nr. 13. Placinta a venit la vot insotita de sora sa, Madalina, care asteapta un copil. Inainte de a primi buletinul de vot, sora Sorinei Placinta declara ca alegerile europarlamentare au reprezentat un motiv in plus pentru ea sa intre intr-o gradinita, sa vada conditiile pentru ingrijirea viitorului bebelus. Senatorul Sorina Placinta a declarat ca principala problema a acestor alegeri o reprezinta prezenta scazuta la urne. "Va fi un rezultat asteptat, mai important e ca lumea sa vina la vot. Cred ca e o problema cu care se confrunta toata Europa, nu numai Romania. Noi am incercat sa aratam cit de important e sa avem alesi in Uniunea Europeana. Sintem in Vrancea, dar sintem in Romania si sintem in Europa. E foarte important ca cei 33 de reprezentanti ai nostri sa spuna ce este important pentru noi si rezolutiile sa ne aduca foloase. Sintem totusi a 7-a tara ca marime", a declarat Placinta la iesirea de la vot.


Trasculescu a votat in Marasesti


La ora 10.00 a pus stampila si deputatul Razvan Mustea Serban, acesta votind la sectia amenajata la Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu". Acesta a venit singur la vot, amintind ca sotia sa este insarcinata si ca va merge la urne in Bucuresti. Deputatul PD-L a reclamat la rindul sau prezenta modesta la urne a vrincenilor. La aceeasi ora era asteptat la sectia de votare din Gara Focsani si presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, insa pina la urma acesta si-a schimbat programul. Deputatul PD-L Alin Trasculescu a votat in colegiul unde a fost ales, la Marasesti. Acesta a venit la ora 11.00, insotit de presedintele PD-L din oras, Valeriu Chitic. Alin Trasculescu a votat pe listele suplimentare. Acesat a reclamat o serie de nereguli la vot petrecute in comunele Cirligele sau Nistoresti. La ora 11.00, prezenta la vot era putin peste 4%. "Am votat cu sentiment de incredere si speranta, pentru o provincie europeana intr-adevar. Trebuie sa traim ca in Uniunea Europeana si cred ca singura modalitate pentru a face acest lucru este sa votam corespunzator", a declarat Trasculescu. Acesta a amintit ca la Cirligele sint suspiciuni asupra cererilor folosirii urnei mobile. Presedintele PD-L afirma ca ar fi vorba de o singura persoana care ar fi falsificat aproape 200 de semnaturi pentru solicitarea acestei urnei. Atit in sectiile din Focsani, cit si in cele din judet, membrii sectiilor au reclamat calitatea slaba a tusului pentru stampila. (Iulia CRETU)


Romanii se tem de Europa


Mesajele inregistrate de cetatenii romani adresate Parlamentului European prin intermediul Cabinei Multimedia arata ca multi dintre ei sint preocupati de teme de interes european, dar mai ales de impactul politicilor europene asupra vietii lor de zi cu zi. Multi dintre ei au dorit sa-si faca cunoscute punctele de vedere in legatura cu prioritatile pe care ar dori ca Uniunea Europeana sa le urmeze. Temele la care s-au referit au fost: crearea de locuri de munca, necesitatea sprijinirii agriculturii din Romania, protectia mediului, sursele de energie, respectarea drepturilor omului si necesitatea punerii in aplicare a politicilor anti-discriminare, politici pentru o protectie sociala mai buna, inclusiv pentru pensionarii din Uniunea Europeana, politici europene pentru tineret (sprijinirea tinerilor prin acordarea de burse de studii, corelarea mai buna a sistemului de invatamant romanesc cu nevoile la nivel european). Mesajele vor fi transmise viitorilor parlamentari europeni si vor fi de asemenea postate pe pagina de web a Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania. Lansata la Bruxelles, campania de informare desfasurata de Parlamentul European pentru alegerile europene din 7 iunie 2009 a inclus instalarea in mai multe orase europene a unei Cabine Multimedia, prin intermediul careia cetatenii europeni sa-si poata exprima dorintele pentru Europa, prin intermediul inregistrarii unor mesaje video care vor fi transmise Parlamentului European, pentru a fi analizate si, in functie de oportunitatea si relevanta lor, pentru a fi date in lucru.




Pagina de web a alegerilor europene:


Pagina de web a Televiziunii online a Parlamentului European:


Pagina de web a Biroului Parlamentului European in Romania


Pagina de web a Biroului Electoral Central


Stire actualizata la ora 12.00.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.