Ultima oră

Raluca Dan a desecretizat raportul in ultima zi de campanie

Mihaela Beșleagă
6 iun 2009 1310 vizualizări
Raluca Dan a incercat ieri sa le mai aplice o lovitura partidelor concurente, aratind cu degetul activitatea fostilor prefecti u Ion Oprea, Dragos Mircea, Manole Merchea si Mioara Flenchea vor intra in colimatorul comisiei de disciplina pentru inaltii functionari publici, in urma unei sesizari facuta de Raluca Dan u prefectul a declasificat ieri, chiar in ultima zi de campanie, o parte din secretele de serviciu din raportul Corpului de control u printre deficiente se numara urmarirea artificiala a legalitatii actelor si sute de acte de proprietate anulate

Vineri, in prag de alegeri, prefectul Raluca Dan a decis sa scoata din dulapul cu schelete raportul intocmit de Corpul de Control, dupa ce, in repetate rinduri, au fost solicitate aceste date, iar raspunsul primit a fost: "raportul este secret". Cei aratati cu degetul sint, asa cum se stie, fostii prefecti si subprefecti din perioada 2005-2008. In cadrul unei intilniri cu presa, aceasta a dezvaluit fragmente din raportul Corpului de Control al ministrului Administratiei si Internelor, adaugind ca a sesizat comisia de disciplina privind activitatea fostilor prefecti Ion Oprea (PD-L) si Dragos Mircea (PNL), precum si a ex-subprefectilor Manole Merchea si Mioara Flenchea. Cauza: gestionarea inundatiilor 2005-2007 si edificarea caselor pentru sinistrati cu materiale de la Guvern. "Ca urmare a celor constatate de catre membrii Corpului de Control, am sesizat comisia de disciplina pentru inaltii functionari publici referitor la persoanele care au detinut aceste functii, si comisia de disciplina a Institutiei Prefectului cu privire la salariatii care au fost prevazuti cu atributii in acea perioada", a declarat presei Raluca Dan. Actualul subprefect Ion Oprea, vizat de raport, declara ca, atit timp cit s-a aflat in fruntea Prefecturii a actionat in conditii de legalitate si se mira cum de raportul a fost facut public tocmai ieri, in ultima zi de campanie. "Este o noutate pentru mine, nu stiam de acest aspect. Din cite cunosc, raportul a fost incheiat de mult. Daca se vrea sa se ajunga la comisie nu-mi fac probleme, se vor prezenta argumente solide", a raspuns actualul subprefect.


Raluca zice ca juristii au taiat frunza la ciini


Raluca Dan a spicuit ieri din cele 65 de pagini ale raportului care a verificat activitatea Prefecturii, in perioada 24 februarie-7 martie 2009, apoi si-a prezentat si propriul raport de activitate pentru primele patru luni de cind se afla in functie. Chiar daca a dezvaluit esentialul, aceasta a precizat ca va prezenta doar note din raport, cu caracter general, care pot fi facute publice, intrucit documentul este clasat in continuare ca "secret de serviciu". Raportul arata ca in perioada 2005-2008, verificarea legalitatii actelor administrative emise de CJ, consilii locale sau primari a fost realizata in mod artificial. Raportul constata ca nereguli faptul ca la nivelul serviciului de verificare a legalitatii nu exista o evidenta din care sa rezulte daca CL au tinut sedinte ordinare lunar, daca au adoptat hotariri sau secretarii au primit in termenul prevazut de lege actele de la Prefect pentru verificare. Pe actele controlate juristii nu au aplicat viza de legalitate si semnatura, pentru a se confirma daca acestea au fost intr-adevar verificate. "In 2005, 2006 si o parte din 2007 activitatea de verificare a legalitatii actelor emise de autoritatile locale nu a constituit o prioritate a Prefecturii, juristii fiind folositi in alte activitati. In perioada mentionata activitatea de reprezentare in instanta s-a realizat aleatoriu", a declarat Raluca Dan. Inspectorii au constatat ca nu existau registre de evidente a dosarelor si a cauzelor in care institutia era parte. "Raportul evidentiaza ca o gravitate maxima faptul ca unele dosare care erau in registrul general nu existau in fizic la Institutia Prefectului. Fac precizarea ca pina in ianuarie 2009 Prefectul a fost reprezentat in instantele judecatoresti doar de catre doi juristi. Concluzia raportului: neimplicarea prefectilor, subprefectilor si a sefului de serviciu in organizarea, urmarirea si gestionarea intregii problematici la nivelul institutiei, ceea ce a determinat raportarea unei activitati necorespunzatoare, cu atit mai mult cu cit verificarea actelor administrative este una dintre principalele atributii ale prefectului", a mai specificat Raluca Dan. De asemenea, aceasta a adaugat ca, fara a face o evaluare a juristilor, Prefectura a acordat calificative maxime acestora, in contradictie cu activitatea lor reala. La acest moment, Prefectura este reprezentata in instanta de 12 juristi. Institutia are de gestionat in prezent 1.052 dosare aflate pe rol. Circa 90% reprezinta spete ce tin de aplicarea legilor fondului funciar.


Acte de fond funciar anulate in instanta


In ceea ce priveste activitatea comisiei judetene de fond funciar, raportul arata ca la cele 63 de sedinte covocate in perioada 2005-2008, prefectul, presedintele de drept al comisiei, a participat in etapa 2005 "" august 2007 doar in proportie de 4% (Ion Oprea), iar in etapa august 2007 "" 2008 in proportie de 77% (Dragos Mircea). De asemenea, hotaririle au fost semnate de subrefecti si nu de prefect, fapt ce contravine legii. Pe de alta parte, subprefectul Ion Oprea afirma ca lipsa din anumite comisii este justificata. "Nu puteam sa fiu in mai multe locuri o data, de aceea exista delegarea responsabilitatilor. Prioritar era sa scoatem judetul de sub apa", a afirmat fostul prefect. Stadiul aplicarii legii 247/2005 la data controlului era de 51,3%, iar la finele anului 2008 ramasesera de emis 1.320 de acte de titluri de proprietate pentru 12.282 ha de teren. Pe parcursul perioadei verificate s-a constatat ca 1.150 de acte de proprietate au fost anulate de instante. "O concluzie a raportului este lipsa de implicare a prefectului pentru stabilirea dreptului de proprietate. In ceea ce priveste aplicarea Legii 10/2001, in perioada martie 2008- ianuarie 2009, prefectul nu a mai efectuat nici un demers in calitate de presedinte al comisiei judetene pentru aplicarea Legii 10 pentru restituirea propriietatilor", a declarat Dan. Nici in privinta monitorizarii serviciilor publice deconcentrate (SPD) Prefectura din mandatul 2005-2008 nu a iesit prea bine in raport. Astfel, in 2006, din 42 de SPD-uri au prezentat rapoarte de activitate doar 12, in 2007 din 40 de institutii doar 13 au inaintat rapoarte, iar in 2008, din 40 deconcentrate rapoarte au trimis catre Prefectura doar 5. In plus, nu s-a dat acordul consultativ al Prefectului pe nici un proiect de buget al vreunei institutii.


Prefectura nu mai are datorii


Daca tot a criticat activitatea predecesorilor, Raluca Dan si-a prezentat ieri si propriul raport, subliniind, desigur, lucrurile bune. Printre realizarile cu care se lauda noul prefect se numara: reorganizarea institutiei, printr-o noua organigrama, un nou site, reconstituirea dosarelor in care institutia este parte, verificarea actelor administrative emise, refacerea arhivei, controale privind activitatea secretarilor din comune. De asemenea, prefectul a punctat ca plus si faptul ca a redus cheltuielile, prin economii inclusiv la telefoanele mobile de serviciu. Din cele 20 existente la venirea sa in institutie, in prezent au ramas doar cinci. "Am reusit sa achitam si datoriile", a adaugat ea. Cit despre rezolvarea spetelor pe fond funciar, pina in prezent s-au emis 64 de hotariri si au fost analizate 559 de dosare. Raluca Dan s-a laudat si ca a atacat in instanta 18 hotariri adoptate de CL Focsani, pentru ca nu au fost revocate, la recomandarea institutiei. (Mihaela BESLEAGA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 2 ore, 28 minute, 22 secunde
Asta in orice poza trebuie sa aiba cate-o hartie in mana. Asa era si pe vremea comunistilor, nu conta ca freci menta, daca aveai o hartie in mana era OK.
, acum 739393 zile, 2 ore, 28 minute, 22 secunde
prefecta face jocurile lui mandrila. acum 'conserva' are prilejul sa se razbune pe toti dusmanii lui -mai mult inchipuiti caci omul e bolnav la mansarda- prin cea care cica ii este cumatra, dar toti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.