Ultima oră

Primii 15 proprietari de la Mera vor fi pusi in posesie

Ziarul de Vrancea
3 iun 2009 1461 vizualizări
La Mera vor fi rediscutate retrocedarile dupa alegeri u prefectul Raluca Dan a convocat, ieri, o noua sedinta a Comisiei Locale de Fond Funciar u primii 15 proprietari din comuna au fost convocati pe 11 iunie pentru confruntarea schitelor cu hartile cadastrale

Prefectul judetului a mers ieri la Primaria Mera, unde a incercat sa determine comisia locala de fond funciar sa puna in posesie aproximativ 160 de sateni care au obtinut, in instanta, dreptul de reconstituire a proprietatii. Problema retrocedarilor a fost din nou discutata, dupa ce saptamina trecuta mai multi localnici au fost la Prefectura suparati ca nu sint pusi in posesie. Primarul Ion Sticlaru (PNL), care este si presedintele comisiei locale de fond funciar, se teme sa ii improprietareasca pe oameni, deoarece acestia, impreuna cu actuala si fosta conducere a Primariei, sint anchetati de Parchet, in urma unor plingeri in care sint reclamate nereguli legate de retrocedari. In acest context si ca urmare a faptului ca multi membri din Comisia Locala de Fond funciar au demisionat luna trecuta, declarind ca se simt amenintati si supusi unor presiuni fara egal, prefectul a dispus, prin ordin, schimbarea componentei comisiei locale si completarea acesteia cu alti patru reprezentanti ai proprietarilor. Aspect cu care primarul Ion Sticlaru nu a fost de acord, sustinind ca respectivii au comportament recalcitrant si sint din tabara politica adversa. Primii 15 proprietari de la Mera au fost convocati pe 11 iunie la Comisia Locala pentru confruntarea schitelor cu hartile cadastrale. La sedinta a venit si fostul primar Gheorghe Sararu care s-a erijat in aparator al drepturilor de proprietate ale merenilor.


Cercetarea penala baga spaime


Prefectul Raluca Dan l-a acuzat ieri pe primar de rea credinta, pentru ca intirzie punerea in posesie pentru 160 de mereni. In replica, edilul a spus ca nu poate face acest lucru intrucit toate actele sint la Parchet, procurorii avind in desfasurare o ancheta penala. "Voi respecta si pune in aplicare prevederile Legii 247/2005", a incercat sa se scuze primarul, lucru cu care prefectul nu a fost de acord. Temerile primarului apar ca urmare a faptului ca toti cei implicati in cistigarea proceselor de retrocedare sint in prezent cercetati penal, tocmai pentru ca anterioarele comisii, atit cea locala condusa de fostul primar Gheorghe Sararu, cit si cea judeteana din vremea prefectului Ion Oprea au fost de acord, in 2006, cu reconstituirea dreptului de proprietate doar pe baza de martori, din care foarte putini au putut face dovada cu acte si titluri de proprietate. Majoritatea acestora au la rindul lor declaratii ale vecinilor si schite intocmite ulterior. "Ce se va intimpla daca aceste cercetari vor confirma ca s-a gresit? Cine va raspunde? Pina la solutionarea definitiva a instantei poate dura ani buni. Intre timp, padurile vor fi vindute, taiate si vor ajunge poate la al treilea vinzator", a spus primarul. Raluca Dan i-a recomandat edilului sa treaca imediat la respectarea hotaririlor judecatoresti, la punerile in posesie si ulterior, daca se va dovedi ca s-a incalcat legea, justitia va fi cea care va face dreptate. "Aceasta hotarire a instantei trebuie respectata. Noi nu judecam aici daca e buna sau rea, corecta sau nu. Eu spun ca nu voi fi de acord cu punerea in posesie pentru cei care nu au acte si vin doar pe baza unor simple declaratii de martori, nesustinute la rindul lor de acte", a precizat Raluca Dan si pentru urechile celorlalti mereni care inca mai cred ca vor fi pusi in posesie doar cu declaratiile vecinilor. Prefectul i-a mai amintit primarului ca la inceputul anului, el a fost cel care i-a cerut sprijinul in rezolvarea problemelor cu terenurile de la Mera.


Culoarea politica intretine zizania


Discutiile de la Mera au capatat ieri si inevitabile tente politice, aceasta dupa ce prefectul i-a reprosat primarului ca petitionarii veniti saptamina trecuta la Prefectura s-au plins ca primarul a conditionat retrocedarea suprafetelor de padure de inscrierea in PNL. Primarul liberal a negat acest lucru si, emotionat, a uitat chiar din ce partid face parte. "Eu n-am spus nimanui sa intre in PD-L", a precizat Ion Sticlaru. Ca ultim argument, prefectul i-a mai aratat si "expozitia" de pliante electorale cu PNL realizata in holul Primariei. Dupa plecarea prefectului, membrii noii comisii locale s-au intrunit intr-o sedinta, supervizata de subprefectul Sorin Hornea, in care au hotarit ca saptamina viitoare sa se intruneasca din nou si sa fie invitati, cu actele pe care le detin, si primii 15 solicitanti de retrocedare, pentru ca impreuna sa stabileasca terenurile pe care le au de primit. "Comisia de Fond Funciar isi va relua activitatea saptamina viitoare si speram sa putem pune in posesie primii 15 proprietari", a declarat subprefectul Sorin Hornea, cel care este secretarul Comisiei Judetene de Fond Funciar de pe linga Institutia Prefectului.


Edilul liberal si-a anuntat abtinerea


Primarul Ion Sticlaru s-a abtinut de la vot, considerind noua comisie ilegal constituita. "Eu nu stiu daca cei patru inscrisi pe aceasta lista au fost agreati de toti proprietarii si chiar ii reprezinta pe cei care isi cer paminturile. Ei sint niste persoane care in general intretin starile conflictuale in comuna", s-a justificat Sticlaru. De altfel, edilul a mai anuntat ca va contesta ordinul prefectului de modificare a comisiei locale si a mai spus ca se abtine de la vot la toate sedintele care au pe ordinea de zi retrocedarile celor 160 de solicitanti. "Eu as vrea ca toata lumea sa-si primeasca padurile, nu numai unii", a sustinut Ion Sticlaru. Satenii de la Mera ar urma sa primeasca aproximativ 500 de hectare, suprafete pe care le-au obtinut, in instanta, in urma unor declaratii de martori. La Comisia Locala mai exista si alte cereri de restituire a proprietatii pe baza de declaratii de martori, care nu au fost solutionate, inca. Situatia proprietarilor de la Mera treneaza de ani de zile. în luna martie, Comisia Judeteana de Fond Funciar a dispus improprietarirea celor 160 de sateni. Deoarece au refuzat punerea in posesie in termen, primarul si secretarul comunei au fost sanctionati, la inceputul lunii mai, cu 15.000 lei. (Doina GANEA)


"Tringhiul Verde al Bermudelor" din padurile de la Mera


Prefectul Raluca Dan a ajuns ieri dimineata pe plaiurile unde povestile cu disparitii misterioase de paduri capata forme reale. Padurile de la Mera sint un fel de "Triunghi Verde al Bermudelor". Oamenii nemultumiti asteptau de mult un functionar care sa imparta dreptatea, numai ca de acesta data nu a fost cazul. Dupa ce s-a contrazis mai bine de o ora cu primarul Sticlaru, prefectul l-a lasat sef pe subprefectul Sorin Hornea si a plecat. Cit oficialii se contrau in Primarie, afara oamenii erau suparati ca, pina vor intra ei in posesia terenurilor, nu vor mai avea ce paduri sa administreze, acestea fiind defrisate fara jena de diferite persoane, cu complicitatea silvicultorilor. Afara o asteptau pe Raluca Dan mai multi cetateni nemultumiti. Multi dintre ei aveau sacose pline cu acte pentru a demonstra unde au copaci de luat. "Va rog sa va uitati pe actele astea. O sa vedeti acolo cel mai bine!", i-a spus un mocan prefectului in timp ce ii inmina actele. Nici fostul primar cercetat penal Gheorghe Sararu (PSD) nu a scapat-o din ochi pe Raluca Dan pina la plecare. Cu putin inainte ca aceasta sa urce in masina, Sararu a "periat-o" putin si au schimbat citeva cuvinte in soapta. (D. GIRLEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.