Ultima oră

Meseriasii care ne scapa de bombele de pe ogoare

Raluca Manolache
1 iun 2009 1337 vizualizări
In Vrancea, anual, sute de elemente de munitie sint scoase la lumina si pun viata in pericol, mai ales pe cea a inconstientilor u pe parcursul anilor, zeci de persoane s-au jucat cu proiectilele si au ramas schilodite pe viata sau chiar mai rau, au murit u cei mai multi sateni care descopera bombele , anunta pirotehnistii dupa ce ajung acasa cu proiectilul in caruta u au fost si cazuri cind corpurile explozibile au fost folosite la batut coasa sau vindute ca fier vechi u Nu ai voie sa gresesti decit o singura data, pentru ca pe a doua nu o mai prinzi , spune locotenent colonelul Jenica Lazar, ofiter specialist in cadrul Serviciului de Protectie Civila

Terenuri "minate" in Vrancea. Aceasta este o situatie deja cunoscuta, mai ales ca de-a lungul anilor pe teritoriul judetului s-au descoperit de la proiectile de avion de 500 kg, pina la cartuse de pusca mitraliera, munitie ramasa amorsata din timpul celei de-a doua conflagratii mondiale. Exista insa si oameni care intervin zi de zi pentru a ne scapa de pericolul ingropat cu ani in urma in pamint. Este vorba de echipa pirotehnica din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta care se "joaca" cu elementele de munitie pentru a impiedica o eventuala tragedie. Cu mare atentie, cei patru pirotehnisti, condusi de locotenent colonelul Jenica Lazar, ofiter specialist in cadrul Serviciului de Protectie Civila, se ocupa de ridicarea, transportarea si depozitarea munitiei neexplodate, dar si de distrugerea acesteia. "Cu toate ca aceste elemente de munitie sint foarte vechi, ele fiind folosite in primul si al doilea razboi mondial pe teritoriul judetului nostru, pentru ca au stat ingropate s-au conservat foarte bine. Ele sint in perfecta stare de functionare, mai ales cele care nu au fost trecute prin gura de foc, nu au fost trase", spune Jenica Lazar. La aceste misiuni, pirotehnistii trebuie sa intervina foarte rapid, chiar daca de cele mai multe ori persoanele care dau peste astfel de elemente nu se sinchisesc sa apeleze numarul 112 foarte urgent. Este vorba in special de taranii care pun mina pe telefon dupa ce isi termina treaba la cimp si ajung acasa cu proiectilul in caruta, care poate exploda in orice secunda. "In ultima perioada se simte o tendinta in sensul ca munitia este descoperita in timpul saptaminii, in timpul lucrarilor agricole si noi sintem anuntati simbata si duminica. Au o conceptie gresita ca i-am opri noi din lucru. Noi ne deplasam imediat ce primim apelul pe 112, facem asanarea, verificam zona sa nu mai fie si alte elemente dupa care o transportam in vederea distrugerii", a mai spus Jenica Lazar. De asemenea, pirotehnistii atrag atentia ca activitatile de asanare se executa numai pe timp de zi deoarece nu au voie sa lucreze noaptea. Acestia isi fac munca cu ajutorul celor doua detectoare de metal, unul dintre acestea fiind eficient si pina la 3 m sub nivelul pamintului.


Schiloditi pe viata


Nu de putine ori membrii echipei pirotehnice au fost martori la adevarate tragedii. Vrincenii care nu au crezut de cuviinta sa anunte descoperirea unor proiectile si s-au "jucat" cu acestea au avut mai tirziu de suferit. Exemple sint multe. Toate exploziile s-au produs din cauza inconstientei. Astfel, un barbat din Bolotesti a ramas fara casa dupa ce a bagat in foc un proiectil, pe care il folosea la batut coasa, un zilier a fost aruncat in aer dupa ce un coleg i-a pus sub perna un proiectil gasit pe cimp, iar un copil din Soveja s-a ales cu rani grave dupa ce a bagat o grenada in foc. Si un angajat de la Remat SA Vrancea a sarit in aer dupa ce a dat de un proiectil. "Cu ani in urma am avut un caz deosebit la Remat Vrancea. S-a primit o cantitate mare de fier si printre fier au fost si elemente de munitie. Lucratorii de la Remat cu sudura taiau un metal, sub metalul respectiv se afla un proiectil care a bubuit", povesteste Jenica Lazar. Ultimul caz de acest gen s-a petrecut in comuna Sihlea, unde doi barbati, tata si fiu, s-au ales cu rani usoare dupa ce au folosit o lovitura de aruncator grenada drept nicovala. Proiectilul a fost gasit linga poligonul de tragere al Armatei. De asemenea, pirotehnistii mai au probleme si cu rromii din Slobozia Bradului care nu inteleg cit sint de periculoase sint elementele de munitie si vor sa le vinda la fier vechi ca sa cistige ceva bani. Cu ceva timp in urma, pirotehnistii au avut surpriza sa gaseasca in casa unui cetatean din comuna 41 de proiectile pe care acesta dorea sa le vinda.


O simpla greseala ii poate costa viata


Pirotehnistii se supun unui risc major mai ales ca trebuie sa minuiasca cu o foarte mare finete elementele de munitie. O simpla greseala si totul poate sari in aer. "In aceasta activitate nu se poate vorbi de greseala. Nu ai voie sa gresesti decit o singura data, pentru ca pe a doua nu o mai prinzi", mentioneaza Jenica Lazar. De la inceputul anului, pirotehnistii au realizat mai multe explozii controlate pentru distrugerea munitiei neexplodate. Au fost aruncate in aer 33 proiectile de diferite dimensiuni, patru grenade de mina, 257 de cartuse pentru armament. Pentru distrugerea acestora s-au folosit 76 kg de trotil, 32 m de fitil ordinar, capse dotonante si capse electrice. "In conformitate cu instructiunile in vigoare un element de munitie nu ai voie sa il tii mai mult de cinci zile. La cele mai periculoase se poate lua masura sa fie distrus in locul gasit", a spus liderul echipei.


Reguli de aur


Vrincenii trebuie sa fie foarte atenti in momentul in care dau peste elemente de munitie. "Sint niste reguli stricte care trebuie respectate. In momentul gasirii elementului de munitie nu trebuie atins si de urgenta trebuie sunat la postul de politie din localitate, dar cel mai repede la 112 pentru ca este telefon netaxabil si nimeni nu poate sa invoce faptul ca nu a avut bani", recomanda Jenica Lazar. De asemenea, nu trebuie sa atingem elementele, sa le lovim sau sa le miscam. In zonele unde se presupune ca ar exista munitii neexplodate nu trebuie sa se execute lucrari de imbunatatiri funciare, sapaturi manuale, sa se aprinda focul si trebuie interzisa circulatia vehiculelor si oamenilor. Totusi, cind se executa sapaturi si se depisteaza munitii neexplodate se sisteaza imediat lucrarile, se indeparteaza intregul personal din zona periculoasa si se anunta organele de interventie. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 1 ora, 26 minute, 26 secunde
red sea
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.