Ultima oră

Magistratii nu se mai baga in mocirla alegerilor

Nicoleta Cristea
29 mai 2009 1428 vizualizări
Nici un judecator sau procuror nu s-a inscris pentru functiile din sectiile de votare. Este o manifestare a dezamagirii profunde , a explicat seful Tribunalului gestul colegilor. Cei mai multi dintre presedinti si loctiitori au fost desemnati in urma alegerii lor de catre prefectul Raluca Dan

Presedintii si loctiitorii sectiilor de votare pentru alegerile din Parlamentul European au fost alesi ieri, insa nici un magistrat nu a mai vrut sa se inscrie pentru tragerile la sorti. Conform legii, pentru desemnarea presedintilor si loctiitorilor acestora trebuie intocmite trei liste. Prima este compusa de regula din magistratii care s-au aratat interesati de aceste functii, fiind avizata de presedintele Tribunalului, iar a doua, formata din juristi, avizata de acelasi presedinte si de prefect. Cea de-a treia lista este intocmita in ideea ca primele doua liste nu pot asigura necesarul de oameni. Aceasta din urma este formata din persoane desemnate de prefect, care au o buna reputatie si sint apolitice, lista fiind avizata de Autoritatea Electorala Permanenta. Cum primele doua liste din judet au fost total insuficiente, persoanele care vor veghea asupra alegerilor se numara in marea lor majoritate din vrinceni de pe lista a treia, selectati politic. O alta consecinta a faptului ca listele au fost destul de sarace este aceea ca nu vor putea fi asigurate eventualele inlocuiri, in cazul in care unii dintre presedinti sau loctiitori se vor retrage. "Rezerva noastra pentru Focsani este de doar trei persoane", a aratat presedintele Tribunalului, judecatorul Adrian Toni Neacsu.

"Oameni sint, dar nu mai vor sa fie implicati"

Ieri, presedintele Tribunalului a tras la sorti presedintii si loctiitorii din cele 62 de sectii de votare din Focsani, din totalul de 360 din tot judetul. Din acestea, doar in cazul a 25 presedintii si loctiitorii au studii de drept, listele fiind saracite de magistrati, care au refuzat sa faca parte din "circ". De altfel, nici juristii nu s-au aratat prea interesati de functii, astfel incit numarul lor nu a putut sustine nici macar jumatate din sectiile de votare din Focsani. Cum legea prevede ca 10% din persoanele care s-au inscris pe liste ar trebui sa reprezinte o eventuala rezerva in cazul in care unul dintre capii sectiilor de votare vor sa se retraga, autoritatile par sa aiba o problema. In anii trecuti, au fost multi presedinti si loctiitori care s-au retras. Anul acesta, luxul retragerii va insemna acte si hirtii in plus. Astfel, in cazul in care va exista o a patra cerere de inlocuire, automat va trebui sa se vina si cu persoana care va suplini lipsa. Persoana desemnata tot de prefect, cu acelasi aviz al Autoritatii Electorale Permanente. "Conform legii ar trebui sa existe 72 de persoane ca rezerva, intrucit avem un necesar de 720 de persoane la toate sectiile de votare. Rezerva noastra pe Focsani este doar de trei persoane. Oameni sint, dar nu mai vor sa fie implicati. A fost o problema sa se intocmeasca aceste liste", a precizat Neacsu. Mai mult, se pare ca la nivel central magistratii iau in calcul varianta boicotarii alegerilor. "Faptul ca judecatorii si procurorii nu au dorit sa participe la alegeri este o manifestare a dezamagirii profunde fata de denaturarea dezbaterilor publice si politice in privinta sigurantei si stabilitatii statutului", a atras atentia judecatorul Neacsu. Acesta a facut referire la presiunile create prin bugetul insuficient alocat instantelor, dar si la "otravirea opiniei publice" in legatura cu salarizarea magistratilor. De la pozitia 26 si pina la 62, cite sectii de votare are Focsaniul, au fost desemnate persoanele din cele alese "pe sprinceana" de prefectul Raluca Dan. Acelasi lucru se va intimpla si in cazul sefilor din sectiile de votare din restul judetului. (Nicoleta CRISTEA)

CASETA:

Judecatorii vrinceni, pe picior de plecare

Judecatorul Adrian Toni Neacsu a atras atentia ca in perioada urmatoare ne putem astepta la o plecare in masa a judecatorilor din cadrul Tribunalului: "In tribunal vom ramine eu, Costica Dita, Viorica Neacsu si Romica Holbea, pentru ca sintem singurii care nu indeplinim conditiile de pensionare". Chiar daca multi judecatori nu au virsta de pensionare, indeplinesc conditiile legate de vechime. Si la sectia de contencios situatia ar putea fi aceeasi, dat fiind ca marea majoritate a judecatorilor de aici au peste 30 de ani de activitate ca juristi. Bugetul limitat si blamarea publica a magistratilor fac ca judecatorii sa se gindeasca tot mai serios la pensionare. Cireasa de pe tort a fost decizia Curtii Constitutionale de miercuri prin care s-a stabilit ca judecatorii nu mai pot da hotariri referitoare la sporurile salariale. Desi decizia CC i-a privit exclusiv pe magistrati in prima faza, hotarirea ar putea deveni general valabila pentru toate categoriile de functionari publici. Pe scurt, daca acestia constata ca au dreptul prin lege la anumite sporuri care in practica nu le primesc, nu vor mai putea obtine aceste drepturi in instanta. "Ne este luata puterea de a judeca. Se pare ca vom putea constata incalcarea unui drept, dar atit", a comentat seful Tribunalului. (N. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 10 ore, 49 minute, 50 secunde
De ce stai bre in locuintele pentru saraci oferite de Primaria PSD daca ti-e sila ??? De ce ati permis ca in BEJ sa se prezinte doar 3 judecatori PSD-isti astfel incat PSD sa se asigure ca poate citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.