Ultima oră

Exercitii de alarmare imediat dupa cutremurul de ieri

Raluca Manolache
28 mai 2009 1109 vizualizări
In Vrancea s-a produs ieri un cutremur de 4 grade pe scara Richter u in urma unui asa zis cutremur de 7,2 grade, reclama publicitara din fata hipermarketului Carrefour a strivit o masina si s-au produs mai multe incendii si explozii care ar fi putut atenta la viata angajatilor si clientilor

Supermarketul Carrefour s-a "zguduit" ieri pentru citeva minute in aceeasi zi in care un cutremur de 4 grade pe scara Richter a avut loc in Vrancea. Seismul, care s-a simtit pina la Bucuresti, s-a produs la ora 6.13, la o adincime de 130 de kilometri. Acesta a avut intensitatea III pe scara Mercalli in zona epicentrala. Acesta este cel de-al doilea cutremur produs in Vrancea in luna mai. Astfel, exercitiul derulat de pompierii din Focsani a picat exact cind trebuia, scopul acestuia fiind limitarea si inlaturarea urmarilor produse de un seism cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, la o adincime de 120 km. Aplicatia a fost organizata la supermarketul Carrefour de pe soseaua de centura, in cooperare cu politistii, jandarmii, cadrele de la Ambulanta si voluntarii de Cruce Rosie. Astfel, la ora 8,30 cei 80 de angajati au fost alarmati sa paraseasca incinta din motive de securitate. De asemenea, un apel la 112 anunta faptul ca stilpul aflat in fata obiectivului, pe care erau amplasate reclame publicitare, s-a prabusit peste un autoturism aflat in trafic, o persoana raminind incarcerata. Masina "imprumutata" de la centrul de rable de la Remat a fost demontata in numai citeva minute pentru ca "victima" sa fie scoasa. De asemenea, pompierii au intervenit pentru salvarea unor persoane blocate in zona depozitelor de materiale electrocasnice, dar si pentru stingerea a doua incendii care s-au produs dupa ce centrala termica a explodat si marfa din depozit a loc foc in uma unui scurtcircuit. "Am testat si instalatiile speciale de semnalizare si stingere cu care este dotat acest magazin si modul in care salariatii cunosc obligatiile pe care le au si felul cum trebuie sa se comporte in cazul aparitiei unui cutremur", a spus inspectorul sef al ISU, col. ing. Paul Rotaru. In tot acest timp politistii au interzis accesul autoturismelor dinspre soseaua E 85 spre Carrefour. In urma acestui exercitiu, Ionut Dobrica, responsabil cu securitatea la Carrefour, a spus ca oamenii sai au actionat in conformitate cu instructiunile primite. "In cazul in care avem o situatie reala avem oameni care intervin din partea magazinului, angajati special pregatiti", a spus Ionut Dobrica. La Carrefour exista 16 usi de evacuare in caz de pericol. (Raluca MANOLACHE)


CASETA

Strazile din Marasesti, ca dupa "razboi"

Fum, explozii si masini busite. Toate aceste aspecte s-au petrecut ieri la Marasesti, unde autoritatile locale au pus la punct o simulare de cutremur, actiune menita sa ii invete pe cetatenii orasului ce trebuie sa faca in cazul unui eveniment real. Pompierii, politistii, medicii de la spital si de la ambulanta s-au mobilizat si au creat o "poveste" privind pagubele ce s-ar putea produce in cazul unui cutremur mare si cit de rapid ar interveni in sprijinul victimelor. In urma cutremurului de 7,2 pe scara Richter, elevii de liceu si profesorii au fost evacuati din unitatea de invatamint, o victima a fost salvata de sub daramaturi, simulindu-se distrugerea unei constructii, iar un barbat a fost salvat de la moarte dupa ce a intrat cu masina intr-un pom. In aceasta situatie, echipa de descarcerare a intervenit rapid, fiind nevoita sa taie masina pentru a scoate victima. Toate victimele au primit asistenta medicala necesara. "A fost o actiune reusita la care au participat institutiile abilitate: politie, pompieri, spital, ambulanta. Toate au conclucrat la acest scenariu. Sa dea Dumnezeu sa nu avem situatii reale de interventie", ne-a spus primarul Constantin Vlase. Acesta mai spune ca orasul a dat dovada ca are puterea si dotarea necesara sa intervina in astfel de evenimente. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.