Ultima oră

Ministri in catunul intunericului

Iulia Crețu
25 mai 2009 2247 vizualizări
S-au luminat asupra cazului, in urma ramine tot bezna! Cele doua fetite de la Piscul Reghiului i-au adus in secolul 19 pe ministrul scolilor Ecaterina Andronescu, secretarul de stat Iulian Matache, subprefectul Sorin Hornea si pe inspectorul scolar Danut Popoiu u campania media despre Romania din trecut a smuls promisiuni fara optimism de la mai marii zilei, care au urcat ieri in catunul uitat de lume pentru a aparea la televizor u Maricela si Mihaela au primit de la ministrul Educatiei cite un ghiozdan u din toamna li s-a promis internat in comuna si burse de studiu chiar de catre ministrul greselilor la teze u pentru ca micutele sa aiba televizor e nevoie de trei bugete ale comunei special pentru casa lor u 500 de familii de vrinceni stau in bezna

Mihaela si Maricela Labunt, doua fetite din catunul Piscul Reghiului, in aparenta cu nimic deosebite de celelalte pustoaice de virsta lor, au avut ieri puterea. Pentru o zi, poienita de unde casuta familiei lor contempleaza dealurile satucului a fost centrul universului. Campania Realitatea TV, "Strada, scoala si spital" s-a oprit la cazul lor si a reusit sa aduca un ministru, dar si pe mai marii zilei din Vrancea intr-un colt de lume uitat, acolo unde satenii inca se mai lauda cu un vizitator de vaza in persoana unui ostas neamt, pierdut dupa cel de-al doilea razboi mondial. Kilometrii parcursi pe jos de cele doua gigilici pentru a invata, dar si faptul ca temele si le fac de multe ori la lumina palida a luminarii, au mobilizat lumea civilizata. Care s-a urcat in masini 4X4 si s-a minunat de cum mai traiesc vrincenii in secolul 21. S-a minunat si doamna ministru de la Educatie, Ecaterina Andronescu, oficialitate care s-a aflat in patria unde si-a avut front de lupta Armata a II-a, blestemul echipelor de specialisti de la tezele de istorie, care a venit la Marcela si Mihaela cu doua ghiozdane pline cu rechizite. Asemeni ei, uimite au fost si autoritatile judetene. Cele care au indraznit sa vina, pentru ca presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, sau prefectul care nu rateaza nici o inaugurare politicianista de scoli din comunele care trebuie, Raluca Dan, au preferat o zi libera. La inaintare au fost trimisi subprefectul Sorin Hornea si secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Iulian Matache. De altfel, subprefectul a recunoscut ca nu a pus niciodata in viata lui piciorul in Piscul Reghiului. Norocul lui a fost ca are o masina 4X4.


De trei ori bugetul comunei, pentru 14 familii


Toata pleiada de primari, subsecretari de stat, sefi ai deconcentratelor sau inspectori scolari a promis ca pentru familia Labunt se va ivi un crimpei de lumina. La fel si pentru celelalte 13 familii care isi duc traiul pe dealurile Reghiului. Toti s-au grabit sa vorbeasca frumos, la televizor, despre un viitor, adevarat foarte indepartat, in care in camerele casutei verzi de pe colina se va aprinde in zilele scurte de iarna un bec, iar dintr-o odaie va rasuna poate un aparat radio. 10 miliarde de lei vechi. Cam de atit ar fi nevoie pentru un licar de optimism, in conditiile in care bugetul pe un an de zile al comunei Reghiu, de care apartine si catunul fetitelor emblema a campaniei despre Romania reala, este de 2,7 miliarde de lei vechi. Primarul Raduta Macovei a explicat ca ar fi pe la primarie un proiect de fezabilitate redactat undeva prin anii 2000, ale carui previziuni financiare sint depasite. De ce nu s-a facut un nou proiect? Nu a fost timp, iar conotatia politica inchide usile pe la Consiliu si ministere. De altfel, secretarul de stat Iulian Matache a spus ca s-ar fi electrificat catunul, "dar n-am avut solicitare", cu aluzie la noul primar liberal. Dupa live-ul din poienita, moderat de Mihai Tatulici, autoritatile comunale s-au angajat sa puna mina pe scris proiecte. Edilul chiar a promis ca, daca nu se poate cu bani de la centru, va face pe cheltuiala sa.


Sanse mici pentru un bec sa lumineze in Valea Boului


Iulian Matache, subsecretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, ca de altfel si colegul sau de la Ministerul Administratiei si Internelor, Catalin Vrabie, au mentionat ca Programul de electrificare 2007-2009 demarat de Guvernul Tariceanu a avut 0 rezultate. Aceeasi cifra se prognozeaza si pentru acest an, din cauza insuficientei fondurilor. "Pentru 2009 ne-au fost alocate 7,2 milioane de lei, in conditiile in care am cerut 101 milioane lei. Avem depuse 280 de proiecte care insumeaza 200 milioane de lei. Prin acest program, electrificarea in Piscul Reghiului are sanse foarte mici de reusita. Ar mai fi o oportunitate ca Electrica sa finanteze lucrarea. Sint 500 de familii in bezna in Vrancea", a declarat secretarul de stat in MAI, Catalin Vrabie. Care ar fi sansa la egalitate pentru cele doua fetite, a caror fotografie a ajuns si in mina presedintelui Traian Basescu? Stramutarea "" solutie declinata de familie, care-si are in catun casa, pamintul si sensul vietii, sau mutarea fetitelor, fie la bunici in Reghiu, fie la o matusa in Focsani, fie la internat. Inspectorul general al ISJ, Danut Popoiu, a declarat ca nu ar fi de acord cu despartirea micutelor de mama, acesta declarindu-se pentru reabilitarea internatului din centrul comunei Reghiu, care este inchis de citiva ani.

La aceeasi concluzie a ajuns si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, care a inspectat caminul-internat unde acum locuiesc muncitorii de la Vega, cei care lucreaza la refacerea infrastructurii in zona. Desi in contrast total cu scoala recent modernizata, internatul ar trebui sa fie functional, potrivit promisiunilor de la Bucuresti, pina la inceperea noului an scolar din toamna acestui an. "Comunele care au avut internate si cantine pot rezolva aceste probleme", a opinat Popoiu, aducind in discutie si rezolvarile din Elvetia, acolo unde raspindirea demografica este asemeni satelor de munte de la noi. Ecaterina Andronescu a specificat ca din septembrie internatul va fi gata, iar cele doua fetite, Maricela si Mihaela, vor primi si doua burse, dat fiind ca au rezultate bune la invatatura. Mihaela, de 9 ani, i-a prezentat primului dascal al tarii si carnetul ei de note. Sperantele celor doua fetite sint mari, vor sa devina invatatoare sau doctorite. Dar nu la tara, le-ar placea la oras. Pina cind visurile se vor implini, Marcela, cea mai mica dintre surori, va continua sa invete poeziile pentru gradinita impreuna cu colega ei de la vale, pe aceeasi cerga asezata in soarele care scalda ograda bunicului din Valea Boului. Masinile 4X4 care au venit ieri sa ii aduca pe cei motivati de o campanile media sa se faca a munci pentru "binele oamenilor" au nevoie sa defileze prin Focsani si Bucuresti. Cui ii pasa de 28 de voturi de la Piscul Reghiului? Cei de acolo nu au bec in casa sa le citeasca promisiunile "¦ Oare "domnul presedinte", prefectul, domnul deputat ales in colegiul 3 Dumitresti sau secretarii de stat ar putea trai fara electricitate? (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.