Ultima oră

SOS! Vrinceni disparuti in neant

Raluca Manolache
23 mai 2009 3762 vizualizări
Mai multi copii si adulti din Vrancea s-au evaporat pur si simplu de ani de zile u daca sint vii sau morti, nimeni nu poate sti cu exactitate, insa sperantele nu trebuie sa moara niciodata u politistii vrinceni au reusit in acest an sa dea de urma unui vrincean care a fost dat disparut in 1990, dupa ce acesta a fost implicat intr-un scandal, intr-un judet vecin u in dosare au ramas insa alte zeci de persoane de care nu se mai stie nimic

Mult mediatizatul caz al avocatei Elodia Ghinescu din Brasov nu este singular in Romania. La nivelul judetului Vrancea, zeci de persoane au ajuns in atentia politistilor de la Compartimentul Urmariri pentru ca nimeni nu mai poate spune daca mai traiesc sau au ajuns in lumea celor drepti. Chiar daca politistii au incercat sa afle pe unde isi duc veacul, in unele cazuri nu s-a putut afla nimic, in ciuda faptului ca disparitia persoanelor a fost semnalata inca din 1993. In cele mai multe cazuri este vorba de persoane bolnave psihic, care ajung sa fie internate in spitale ca si persoane cu identitate necunoscuta, sau minori, pe care parca i-a inghitit pamintul. La un astfel de dosar se poate lucra si 30 de ani, fara sa apara vreun indiciu cu privire la locul in care se afla persoana cautata.

Zeci de vrinceni intra anual in evidenta ca disparuti la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Vrancea. Unele persoane sint gasite dupa mai multe luni de cautari, altele se intorc singure fara sa dea vreo explicatie pentru gestul lor. Mai sint insa si cazurile care le dau batai de cap oamenilor legii, in care persoanele disparute isi pierd urma, fie pentru ca nu vor sa mai fie gasite, fie pentru ca nu isi dau seama de ceea ce fac, pentru ca au diferite probleme psihice. 46 de persoane din judet ii au pe urme pe politistii de la Compartimentul Urmariri, din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, care incearca sa afle unde s-au "ascuns" si de ce. Cele mai multe dintre aceste cazuri le au in vizor pe tinerele cu virste intre 14 si 18 ani care pleaca pentru a trai cu iubitii, fara sa se gindeasca la repercusiuni. Altele fug de acasa in cautarea unei vieti mai bune. Mai sint insa si persoane luate in evidenta cu diferite afectiuni psihice, care pleaca de acasa pentru ca nu sint supravegheate si ingrijite corespunzator. "Cam 90% din persoanele disparute, ma refer la minori, sint fete cu virste cuprinse intre 11 si 16 ani care pleaca de la domiciliu in scop aventurist, traind in concubinaj cu diferite persoane majore. Unele dintre ele nu mai vor sa vina acasa, lasa scoala si accepta un stil de viata la marginea societatii. 90% din cazurile de disparitii pe care le avem in lucru se refera la minori. Mai sint insa si persoane majore care dispar de la domiciliu pentru ca sint bolnave psihic", ne-a spus agentul sef principal Marius Trofin, de la Compartimentul Urmariri. De cele mai multe, rudele sesizeaza imediat disparitia, dar mai sint si cazuri in care cei apropiati vin la politie dupa citiva ani pentru ca vor sa puna mina pe vreun petec de pamint. In aceste situatii, munca politistilor este mai greoaie, iar sansele de izbinda sint destul de mici. "Sint cazuri in care rudele apropriate vin si sesizeaza organele de politie despre persoanele care au disparut dupa doi, trei ani din varii motive. Noi speram intotdeauna sa fie sanse si sa ii gasim in viata. Mare parte dintre ei sint bolnavi psihic care au probleme grave si au nevoie de insotitori, dar raminind singuri si neingrijiti o parte dintre ei sfirsesc prin a fi gasiti prin spitale de psihiatrie ca si persoane cu identitate necunoscuta si o parte ca si cadavre cu identitate necunoscuta", a mai spus Marius Trofin.

Un disparut, un dosar stufos in lucru

De cele mai multe ori, persoanele care sufera de diferite afectiuni psihice au fost gasite in unitati spitalicesti de profil, unde au fost internate desi medicii nu le stiau identitatea. Norocul politistilor a fost faptul ca acestea mai stiau cum ii cheama sau stiau sa scrie. De altfel, oamenii legii nu renunta pina nu afla ce s-a intimplat cu persoana disparuta, daca este in viata sau nu. "Mapele de caz sint asimilate dosarelor penale aflate in lucru. Se fac verificari complexe, planuri de lucru, adrese, procese verbale de cautare, iar uneori, cind sint suspiciuni de omor, se apeleaza si la specialistii de la poligraf. Indiferent daca se gasesc sau nu indicii, verificarile se fac continuu, pina cind se clarifica situatia persoanei disparute", a mentionat Marius Trofin. Politistii tin in lucru si 30 de ani un dosar daca este nevoie.

Gasit dupa 19 ani de la disparitie

Si norocul joaca un rol important pentru gasirea persoanelor disparute. Oamenii legii au avut sansa sa dea de urma unui vrincean al carui dosar a fost intocmit inca din 1990. Descoperirea a fost facuta in luna februarie a acestui an, dupa ce barbatul cautat a fost implicat intr-un scandal. Este vorba de Vasile Ploscaru, care a plecat voluntar de la domiciliu in 1990, in urma unor situatii conflictuale din familie. "Membrii familiei s-au adresat politiei si, cu toate verificarile pe care le-am efectuat noi si ceilalti colegi din tara, nu a putut fi gasit pentru ca a muncit ca zilier, nu a savirsit nici un fel de infractiune si nu a intrat in atentia politistilor cu nici un fel de fapta. In cele din urma a fost gasit in Fetesti, judetul Ialomita, in urma unui scandal" a precizat Marius Trofin.

Disparuti de pe fata pamintului

Sint insa si cazuri care se pare ca nu au rezolvare. In urmatoarele rinduri va vom prezenta situatia a sase vrinceni, care nu au mai dat nici un semn de viata dupa ce au disparut de la domiciliu.

- Costel Mitrea, din Andreiasu, a fost dat disparut in 1993 pe cind avea doar sase ani. Acesta a fost vazut ultima data plecind cu un autobuz care facea cursa Andreiasu - Focsani. Baiatul, care ar avea acum 22 ani, este bolnav psihic. La data disparitiei avea asupra lui o sacosa de plastic, alba, in care erau o pereche de pijamale si un bidon de plastic alb, de trei litri. Semnalmentele acestuia erau inaltime 1.00 m, par saten, drept, tuns scurt, ochi caprui si avea pe el un pulover rosu cu dunga alba pe diagonala, pantaloni stofa maro si pantofi sport din pinza, roz.


- Milea Fanel, din Cirligele, a fost dat disparut in 1995 pe cind avea 26 de ani. Acesta a fost dat in urmarire nationala dupa ce nu a mai ajuns la serviciu. De asemenea s-a stabilit faptul ca, anterior disparitiei, acesta si-a exprimat nemultumirea fata de mijloacele materiale obtinute in tara, precizind ca ar cistiga mai multi bani daca ar pleca sa munceasca in Italia sau Germania. Semnalmentele acestuia erau inaltime 1.70 m, constitutie astenica, par negru, ondulat, ochi caprui si avea mustata.


- Maria Frunza, din Boghesti, a disparut in 1999, cind avea 56 ani. Aceasta avea diagnosticul de schizofrenie, dar stia sa-si scrie numele si sa-l pronunte. Semnalmentele acesteia erau inaltime 1.60 - 1.65 m, fata ovala si par grizonat.


- Erbaru Alexandru, din Focsani, a fost dat disparut in 1996, cind avea 57 de ani. Acesta este bolnav psihic, consuma frecvent bauturi alcoolice si obisnuia sa doarma in statiile CFR, in vagoanele de marfa. Disparitia acestuia a fost sesizata la doi ani de la data evenimentului de fosta sotie. Semnalmentele acestuia sint inaltime 1.70 m, constitutie astenica, par grizonat si ochi caprui.


- Elena Maria, din Valea Sarii, a disparut in 2001, pe cind avea 57 ani. Aceasta a disparut de pe raza comunei Naruja, in conditii suspecte. Femeia este bolnava psihic si se deplaseaza greu din cauza unei semipareze pe partea dreapta. Semnalmentele acesteia erau inaltime 1,60 - 1,65 m, astenica, par grizonat, ochi caprui, fata ovala.


- Nastasia Caramalau, din Nanesti, a disparut in 2001. Aceasta a fost diagnosticata cu o boala psihica, avea pierderi sporadice de memorie si orientare si urma sa fie internata intr-o sectie de psihiatrie. Semnalmentele acesteia erau inaltime 1,60 m, constitutie slaba, ochi caprui si par grizonat, tuns scurt. (Raluca MANOLACHE)


CASETA

Copii imbatriniti pe calculator

Pozele copiilor disparuti de mai multi ani vor putea fi "imbatrinite" cu ajutorul unui program de grafica foto. Astfel, politistii vor putea reflecta mai fidel infatisarea actuala a copilului disparut de mai multi ani. Programul este pus la dispozitie de Centrul Roman pentru Copii Disparuti Focus de aproximativ o luna. îmbatrinirea se va putea realiza printr-un program de manipulare grafica foto si se bazeaza pe anumite caracteristici ale fizionomiei copilului, foarte utile fiind fotografiile parintilor la virsta lui. Deocamdata, politistii din Vrancea nu au folosit acest program brevetat de americani. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 18 ore, 6 minute, 45 secunde
Pe data de 13-06-2009 o fata de 15 ani a disparut de acasa fara motiv si a fost luata cu masina de un traficant de carne vie din judetul ialomita(fetesti) fata a plecat de acasa duminica seara.FATA citeste integral
, acum 739392 zile, 18 ore, 6 minute, 45 secunde
am un frate disparut din 2004 e dat disparut international ce putem face daca stie cineva ceva sa sune la nr0721215419
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.