Ultima oră

Grefierii vor un organism care sa ii protejeze

Nicoleta Cristea
23 mai 2009 797 vizualizări
Ordinul Grefierilor se vrea CSM-ul magistratilor

Personalul auxiliar al instantelor solicita infiintarea unui for superior, care sa le reprezinte interesele, dar care trebuie sa se si ocupe de pregatirea profesionala a grefierilor. Ordinul Grefierilor a fost adus spre discutie autoritatilor judiciare inca de anul trecut, dat fiind ca personalul auxiliar nu are un for superior specializat care sa apere drepturile membrilor sai si sa ii protejeze de orice masura abuziva sau nelegala. Aceasta initiativa a personalului auxiliar a fost depusa in septembrie 2008 pe masa Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, si desi atit acesta, cit si Consiliul Superior al Magistraturii, care a luat la cunostinta despre propunere, au fost de acord, in principiu, nu s-a discutat nimic concret. Grefierii spun ca la fiecare intilnire cu reprezentantii ministerului, de cind au fost declansate protestele, au reiterat necesitatea unui Ordin al Grefierilor, insa fara nici un ecou. Singura solutie concreta propusa de MJLC a fost aceea de a constitui un grup de lucru, insa fara a fi stabilite termene pentru aceasta. "Ar fi un mare pas, pentru ca vom putea avea un organism superior pentru profesia de grefier", a aratat si Cristi Duna, grefier statistician in cadrul Tribunalului Vrancea. O data cu infiintarea acestui ordin, procedurile privind activitatea grefierilor vor fi si ele simplificate. Spre exemplu, in acest moment, MJLC deroga hotaririle privind soarta grefierilor catre CSM, si invers, cu toate ca nu exista atributii stabilite in acest sens pentru nici unul dintre forurile superioare din justitie. De asemenea, si recunoasterea unor drepturi, cum ar fi promovarea conform studiilor, se face tot incrucisat. Procedura in acest caz dureaza minim 6 luni, pentru ca, dupa ce actele privind pregatirea profesionala a grefierilor se aduce la cunostinta curtilor de apel, de aici pleaca la MJLC, apoi la CSM, care ia act de schimbari in sedinta, apoi documentele se intorc pe acelasi traseu pe care au venit. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.