Ultima oră

Sanctiuni la magazinele etnobotanice din Focsani

Nicoleta Cristea
20 mai 2009 1016 vizualizări
Comisarii de la Protectia Consumatorilor au gasit in magazine produse pe care erau inscriptionate atentionari privind faptul ca pilulele nu sint destinate consumului uman, alaturi de indicatii privind modul de administrare u ambele magazine euforice s-au ales cu sanctiuni

Doua magazine din Focsani care isi vind produsele "halucinogene" celor doritori de senzatii tari au fost verificate de comisarii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor. In urma controalelor s-a dovedit ca nici unul dintre acestea nu erau tocmai in legalitate, intrucit nu ofereau toate informatiile consumatorilor care le cumparau produsele, plecind de la ingrediente, termene de valabilitate, si chiar pina la o avertizare privind posibilele efecte secundare. Potrivit celor constatate de comisari la fata locului, unul dintre magazine apartine unei firme din Bacau, insa acesta se deschidea doar la cerere, dupa ce tinerii dornici de senzatii tari apelau numarul ce se afla pe usa de la intrare cu specificatia "Numai pentru cunoscatori!". "S-au constatat deficiente de informare-etichetare ca lipsa denumire tara de origine, distribuitor sau ambalator, avertizari incomplete sau avertizari care se contrazic, cum ar fi: "produsele nu sint destinate consumului uman", dar "sint destinate aromaterapiei", sau "produsul este recomandat exclusiv studiului etnobotanic sau colectionarilor privati" si "nu incurajam practicarea de obiceiuri negative de genul fumatului". Se comercializau produse preambalate chiar de operatorul economic, in plicuri de 250 mg etichetate necorespunzator", au detaliat comisarii citeva dintre deficientele constatate. Operatorul economic a si fost sanctionat de altfel cu amenda de 10.000 lei, dispunindu-se oprirea temporara de la comercializare a 36 g produse etnobotanice in valoare de 3.600 lei, iar CJPC Bacau a fost avertizat de probleme, pentru continuarea actiunii la sediul declarat al operatorului eocnomic. Ce de-al doilea magazin intrat in vizorul comisarilor s-a dovedit si el a fi al unei firme straine de judetul nostru, sediul societatii fiind declarat in Galati. Si aici au fost gasite nereguli, cum ar fi produse fara informatii privind importatorii, lotul de fabricatie, termene de valabilitate, avertizari privind efectele consumului uman si informatii privind primul ajutor in cazul unor efecte nedorite. "Pentru abaterile constatate, operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala de 20.000 lei, dispunindu-se oprirea temporara de la comercializare a 66,5 g produse etnobotanice in valoare de 5.200 lei pina la remedierea deficientei", au aratat comisarii CJPC. Si aici au fost gasite sfaturi contradictorii, de genul "Interzis consumului uman" , alaturi de mentiunea "Se iau 1 - 2 pastile ... nu mai mult de 4 pe zi...", existind indicatii ca pilulele au efecte relaxante, sedative si euforice. (Nicoleta CRISTEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.