Ultima oră

153 de vrinceni stau la coada pentru interferon

Raluca Manolache
20 mai 2009 1169 vizualizări
Numarul bolnavilor de hepatita C aflati pe listele de asteptare pentru interferon creste de la luna la luna.

Deoarece medicatia este foarte scumpa, iar bolnavii nu au cum sa suporte costul acesteia din propriul buzunar, pacientii sint obligati sa astepte chiar ani de zile pentru a primi aprobarea autoritatilor sanitare astfel incit sa primeasca tratamentul care sa le mentina ficatul in parametri optimi. Recent, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a decis sa modifice criteriile de acordare a interferonului, bolnavii cu vechime pe listele de asteptare avind acum prioritate. "De la 1 mai criteriul de prioritizate este data depunerii dosarului la casa de asigurari de sanatate. Pina acum dosarele erau evaluate la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si pacientii primeau tratament in functie de punctajul obtinut", a declarat Mihai Copaci, presedintele director general al Casei de Asigurari de Sanatate. La nivelul judetului 114 persoane se afla in tratament cu interferon in acest moment, iar altele 153 asteapta sa beneficieze de acesta. Evidentele institutiei din sanatate arata ca sint persoane care asteapta din 2007 sa primeasca interferon. Acest medicament se administreaza persoanelor suferinde de hepatita C si costa in jur de 6.000 lei. Interferonul este o proteina sintetizata in mod normal in unele celule din organism, avind rolul in special in apararea impotriva infectiilor bacteriene, virale si parazitare. De altfel acesta nu are actiune directa, de omorire a virusurilor, ci de blocare a inmultirii lor. In acest fel, virusurile deja existente in organism sint omorite de mijloacele de aparare a organismului, si altele noi nu se mai produc, infectia fiind rezolvata. (Raluca MANOLACHE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 20 ore, 55 minute, 30 secunde
Directoarea medicala a Spitalului Judetean, mai mult se duce in deplasare decat sa se ocupe de cei bolnavi. Ce_i pasa de cei care sufera, daca ea prospera zilnic.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.