Ultima oră

Tata si fiu, aruncati in aer de un proiectil al Armatei

Ziarul de Vrancea
16 mai 2009 3135 vizualizări
Doi barbati din Sihlea au scapat cu viata ca prin minune dupa ce au folosit drept nicovala un proiectil ramas dupa tragerile militarilor u elementul de munitie a fost gasit in afara spatiului de siguranta de la poligonul Bogza si putea genera o tragedie u oficialii militari spun ca elementul de munitie a ajuns acolo in urma unui ricoseu u ancheta ar putea scoate la iveala o neglijenta a militarilor u unul dintre barbati se afla in spital

Un tinar si tatal sau au tras o sperietura sora cu moartea dupa ce un fragment dintr-un proiectil folosit de militarii focsaneni la trageri le-a explodat in fata. Elementul de munitie ar fi putut genera o adevarata tragedie. Accidentul s-a produs ieri, in jurul orelor 12.00, din neglijenta celor doi barbati din comuna Sihlea, care au mers sa coseasca iarba pe cimp. Marius Posirca, 21 ani, si tatal sau Dumitru Posirca, 60 ani, s-au oprit in drumul lor linga poligonul de tragere folosit de militarii din Garnizoana Focsani, unde au gasit un fragment dintr-o "azvirlitura", munitie folosita la tragatorul antitanc AG7. Acestia au pus munitia in caruta fara sa tina seama ca aceasta ar putea exploda in orice clipa, cu gindul de a merge la un centru de colectare a fierului vechi pentru a cistiga ceva bani. Cum s-a rupt coada la coasa, pe cimp, cei doi au folosit proiectilul drept nicovala, moment in care acesta a explodat. "Dupa aproximativ 1,5 km, cei doi s-au oprit pentru a cosi iarba si, pentru ca s-a rupt coada de la coasa, au folosit proiectilul drept nicovala, acesta explodind", a precizat comisarul sef Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al Politiei. In urma exploziei, tinarul a fost transportat cu ambulanta la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani pentru ca starea sa necesita ingrijiri medicale imediate. Omul a avut insa mare noroc. "Avea mai multe plagi la nivelul membrelor inferioare, fara interesare osoasa. Nu a suferit fracturi osoase", ne-a declarat dr. Vitalie Betisor de la Ambulanta. De asemenea, tatal sau a fost ranit usor, dar nu a avut nevoie de tratament medical.

Proiectil ricosat de la tragerile Armatei

In urma incidentului, la fata locului s-a deplasat imediat echipa pirotehnica, dar si politistii de la IPJ Vrancea, care au demarat o ancheta. "IPJ a fost sesizata cu privire la accidentarea a doua persoane din comuna Sihlea pe fondul folosirii ilegale a unui proiectil. Cu ocazia cercetarilor s-a stabilit ca persoanele in cauza au suferit leziuni usoare la nivelul membrelor inferioare cauzate de schijele proiectilului", ne-a declarat comisarul Vasile Ochean, seful Biroului Arme, Explozibili si Substante Toxice. La fata locului a ajuns si seful Protectiei Civile, care a concluzionat ca "proiectilul este unul nou, care a fost gasit in afara poligonului de tragere, din Bogza". "Acesta nu avea ce cauta acolo", a adaugat colonelul Ninel Bajenaru. Din comisia de ancheta face parte si un reprezentant al Garnizoanei Focsani, in conditiile in care proiectilul a fost "uitat" acolo de militari, cel mai probabil in timpul unui exercitiu de tragere. Plt. Alina Raicu, ofiterul de relatii publice de la Unitatea Militara 01270 Focsani, spune ca urmeaza sa se stabileaca in urma carei trageri a ramas fragmentul in poligon. "Era doar un fragment din azvirlitura. Daca era intreg, explozia era mai mare. Ancheta este in curs de desfasurare", a precizat oficialul militar. Un astfel de incident s-a produs si in 2005 cind un copil de 9 ani din Nanesti a fost ranit grav dupa ce o grenada defensiva a explodat in apropierea sa. Detonarea s-a produs dupa ce mai multi copii s-au jucat cu o bomba gasita pe cimp.

Bombe aruncate in aer

Chiar daca pompierii au atras atentia in nenumarate rinduri ca nu e de joaca deloc cu aceste proiectile, se pare ca vrincenii nu inteleg la ce pericol se expun in momentul in care ating munitiile folosite in razboi. Pirotehnistii vrinceni au aruncat in aer anul trecut sute de proiectile, bombe, grenade si mine marine. Acestia au realizat explozii controlate pentru distrugerea a 297 de proiectile, cinci grenade ofensive, 10 grenade defensive, patru bombe de aviatie, 17 bombe artilerie, sase mine antitanc, cinci aruncatoare de grenade si 357 elemente munitie de infanterie. Cele mai multe au fost gasite de tarani, pe cimp. "Desi unele munitii neexplodate provin din timpul razboiului, unele fiind descoperite in stare avansata de deteriorare, ele pot fi inca active si pot provoca importante pagube materiale sau pierderi de vieti omenesti", avertizeaza pirotehnistii. Pompierii spun ca persoanele care descopera munitie neexplodata nu trebuie sa atinga elementele, sa le loveasca si sa le miste, sa le introduca in foc sau sa le demonteze. De asemenea, in zonele unde se presupune ca ar exista astfel de elemente nu trebuie sa se execute lucrari de imbunatatiri funciare si sapaturi manuale. Totusi, cind se executa sapaturi si se depisteaza munitii neexplodate se sisteaza imediat lucrarile, se indeparteaza intregul personal din zona periculoasa si se anunta autoritatile. (Raluca MANOLACHE, Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.