Ultima oră

Ce parale ascund buzunarele sefilor din Prefectura!

Mihaela Beșleagă
15 mai 2009 3016 vizualizări
Cel mai avut pare sa fie subprefectul Sorin Hornea, care detine o casa de vacanta la Gresu, dar si actiuni de 150.000 lei la firma sa, conform declaratiei de avere. Fostul democrat liberal a plecat de la un salariu de 900 de lei la firma sa, la o leafa de peste 4.000 de lei la stat. Celalalt subprefect, Ion Oprea, si-a mai luat un teren la Vinatori, pe linga cel de la Soveja. Prefectul Raluca Dan, adevaratul sef din Prefectura, pozeaza cu o avere subtirica, in ciuda faptului ca sotul ei este un avocat bine cotat. Raluca Dan spune insa ca veniturile sotului sint confidentiale. In rindul simplilor angajati, Catalin Dragulescu are in garaj un Oltcit din 1990

Declaratiile de avere ale functionarilor din cadrul Institutiei Prefectului Vrancea cuprind case, terenuri, masini scumpe, depozite bancare, dividente, cam ceea ce constituie avutia majoritatii angajatilor din institutie. Multi dintre acestia insa sint inglodati si in datorii pe la banci, dar mai exista si functionari care pun bani deoparte pentru vremuri mai grele. Prefectul judetului, Raluca Dan, detine un teren intravilan de 570 mp in Focsani, cumparat de la parinti in anul 1999, dar si un apartament, achizitionat in 2004. Din declaratia de avere reiese faptul ca prefectul judetului nu are masina, cu toate ca a declarat recent ca este dispusa sa foloseasca masina personala in locul masinii de serviciu. In schimb, datoriile catre doua banci se ridica la 70.000 lei, pe 20 ani. Veniturile de anul trecut ale Ralucai Dan, pe cind era secretar al Consiliului Judetean, au fost de 97.429 lei, plus alte drepturi salariale conform contractului colectiv de munca, de aproape 10.000 lei, ca membru in diverse comisii si consilii. Averea prefectului nu pare sa-ti ia ochii in ciuda faptului ca sotul ei este un avocat bine cotat, cu trecere in lumea politica si juridica a judetului. In declaratia de interese, Raluca Dan spune insa ca veniturile sotului din activitatea sa de avocat sint ... confidentiale. In declaratia sa de avere nu au fost trecute veniturile de anul acesta, care se ridica la peste 6.000 de lei lunar, in calitatea sa de prefect.


Sorin Hornea, de la patron la stat


Cea mai consistenta declaratie de avere pare a fi cea a subprefectului Sorin Hornea, om de afaceri, a carei firma a avut in ultimii ani un rulaj de citeva milioane de euro. Sorin Hornea declara ca are doua terenuri intravilane, unul la Gresu, in Tulnici, dobindit in 2005 si unul la Garoafa, cumparat acum doi ani. La Gresu detine si o casa de vacanta, cumparata in 2005, iar in Focsani un apartament. Sorin Hornea a cumparat in 2001 si un teren agricol in Garoafa, unde locuiesc socrii sai. Plasamentele si investitiile insumeaza 150.000 lei in actiuni la SC SIF Computers SRL, firma pe care a infiintat-o in urma cu citiva ani cu sotia, iar 106.000 lei sint imprumuturi acordate in nume personal. Dar subprefectul are si datorii la doua banci, credite de aproape 100.000 euro, in total. La capitolul venituri, salariul net de la firma, in 2008, a fost de 11.346 lei, adica in jur de 1.000 de lei pe luna, in comparatie cu cei peste 4.000 de lei pe luna pe care ii incaseaza in calitate de subprefect. Hornea a declarat inclusiv indemnizatia de crestere a copilului, de 9.600 lei anual. La acestea se adauga veniturile din investitii, dividentele incasate in 2008 insumind aproape 110.000 lei. Anul trecut, Sorin Hornea si-a rotunjit veniturile si din indemnizatia de consilier judetean PD-L, de 4.312 lei. Si subprefectul Ion Oprea, in declaratia de avere din 2008, are doua terenuri intravilane, unul la Soveja si unul achizitionat recent la Vinatori, un autoturism Skoda Octavia dobindit in 2005, prin leasing. Oprea are contractat si un credit pe 20 de ani, in valoare de 70.000 euro. Singurele venituri declarate sint salariul de la Prefectura, de aproape 80.000 lei anual si cel al sotiei, angajata a unei banci comerciale, de 40.000 lei.


Bani albi in conturi pentru zile de criza


Jurnalistul Traian Negulescu, purtatorul de cuvint al prefectului Raluca Dan, pina de curind corespondent la Agentia Nationala de Stiri Agerpres, are un teren intravilan si o casa de locuit in Focsani, pe soseaua Vrancei si doua autoturisme Ford, ultimul cumparat in 2008. Veniturile de anul trecut au fost salariul de la Agerpres, de 35.000 lei, plus inca 6.000 lei drepturi de autor. La acestea se adauga veniturile sotiei, angajata a Consiliului Judetean, de 21.700 lei. Unii functionari pun bani deoparte pentru zile negre, de criza, cum este cazul Cameliei Cotun, sef Serviciu afaceri europene, care are depozite bancare si conturi de economii de peste 25.000 lei. Si consilierul Catalin Dragulescu detine un cont de 30.000 lei, dar se poate lauda ca are in garaj si un Oltcit, cumparat in 1990, care ar putea deveni in curind piesa de muzeu. Alti functionari insa par saraci lipiti pamintului, daca este sa ne luam dupa declaratiile de avere, nedetinind nici casa, nici masina, dar nici credite. De pilda, expertul Eduard Balanescu, de la Serviciul de verificare a legalitatii si contencios administrativ, a carui declaratie dateaza din 9 iunie 2008, a "taiat" toate casutele din declaratie, cu exceptia capitolului venituri, unde este trecut salariul de 16.300 lei incasat in 2007 la Prefectura. Aparatul de lucru al institutiei care reprezinta Guvernul in teritoriu numara 39 de angajati, la care se adauga alti 15 la Serviciul de Pasapoarte si 12 la Serviciul de Permise. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 2 ore, 37 minute, 27 secunde
Pentru necunoscatori domnisorul este sotiorul lui surioara lui parlamentaru' Angel Talvar. Asta da cumetrie. Si Ralucutza prietena buna a lu' Danutza Talvar care pe vremuri beau cafele impreuna la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.