Ultima oră

Focsanean amendat pentru intins mina in fiecare zi a lunii

Iulia Crețu
14 mai 2009 1220 vizualizări
Aproape jumatate dintre contribuabili au scapat de taxele pe casa, masina sau terenuri u Primaria se teme ca efectele crizei vor afecta vistieria in a doua jumatate a anului u in aprilie s-au dat 500 de amenzi, cele mai multe de circulatie, dar si pentru prostitutie u un cersetor a primit nu mai putin de 25 de amenzi u municipalitatea crede ca banii acestia intra intr-o gaura neagra fiind greu de recuperat

Am bani de dat, am datorii la stat! Cam asta au fredonat si focsanenii in primele luni ale anului, care si-au achitat taxele si impozitele locale intr-o proportie mai mare decit cea din perioada similara a anului 2008. Deocamdata, efectele crizei nu se simt in vistieria municipalitatii care si-a "rasplatit" cetatenii model cu bonificatii de 5% pentru patroni si 10% pentru simplii oraseni. Potrivit declaratiilor oferite de Melus Naziru, seful Serviciului de Impozite si Taxe din cadrul Primariei municipiului Focsani, 45% dintre cetateni si-au achitat taxele pe apartamente si masini, in timp ce 38% dintre agentii economici au platit impozitele datorate la bugetul local. Astfel, este vorba despre 3,7 milioane lei de la persoane fizice si alti 6,5 milioane lei de la persoanele juridice care au intrat in vistieria municipalitatii. In ciuda acestor cifre, reprezentantii Primariei se pling de incapacitatea de a colecta banii pe autoturismele luate in leasing, cei din amenzile de circulatie sau pe cei din sanctiunile pentru prostitutie ori cersetorie. "Unele surse de venit sint sub incasarile din anii precedenti. Este vorba despre impozitul pe mijloacele de transport, in special pentru masinile achizitionate de societati in leasing. Le tin un an-doi, nu platesc impozit, apoi firma le retrage si noi raminem fara impozite. Aici avem o hiba in legislatie. Avem, de asemenea, 8.557 de procese verbale a 1,7 milioane lei, din care am incasat numai 439.995 lei, adica 25%, mult sub ceea ce am incasat in anii din urma", a precizat Melus Naziru, omul care stringe banii la Primaria Focsani. Numai in luna trecuta, focsanenii au primit 500 de procese verbale de contraventie in valoare de 700.000 lei (7 miliarde lei vechi), dintre care 25 de chitante sint date "fetitelor" de pe centura, iar alte 26 de "pedepse" sint pentru cersetorie, pentru o singura persoana, Dumitru Laudaru. Nu doar cei care incalca legea sint datori la Primarie, ci si unitatile economice aflate in lichidare. "Avem 59 de unitati pe care le executam silit pentru 220.400 lei, am pus sechestru la sase unitati, iar inca patru societati au intrat in faliment pentru datorii de peste 150 milioane lei vechi la noi. Este vorba de firmele Roconfex, Dacheconf, Mariben si Diversis. Administratorii se pling ca nu mai au bani, dar figureaza cu impozite neplatite de 3 - 4 ani. La unii este vorba de rea vointa", a completat directorul Melus Naziru. Municipalitatea nu isi pune prea mare baza nici pe datoriile din anii trecuti, sume greu de colectat. De asemenea, autoritatile locale nu au nici cadrul legal pentru a impune munca in folosul comunitatii in schimbul datoriilor neachitate de oraseni. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.