Ultima oră

Grefierii au intrat in greva de avertisment

Nicoleta Cristea
12 mai 2009 1224 vizualizări
Ministerul i-a chemat pe grefieri la concilieri taman in ziua grevei, cu jumatate de ora inainte de a incepe protestele anuntate saptamina trecuta

Personalul auxiliar al instantelor a intrat ieri in greva de avertisment, protestul fiind sustinut de toti grefierii din judet, intre orele 10.00 - 12.00. Aceasta dupa ce, dupa cum arata grefierii, protestele lor spontane, dar si revendicarile nu au fost ascultate de catre autoritati. Pentru ca nu au fost luati in seama, grefierii au trecut la pasul urmator si au anuntat Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, dar si instantele din tara, ca in 48 de ore vor fi demarate protestele. "Protestele care au avut loc timp de doua luni nu au fost organizate de federatie (Projust "" n. r.), ci de salariati. Ceea ce s-a intimplat astazi (ieri "" n. r.) imbraca forma legala pe legea sindicatelor si de organizare de federatie. Urmare a tuturor adreselor si instiintarilor de pina acum, vineri, Ministerul Muncii ne-a transmis o invitatie la discutie, cu mult peste termenul legal, care era pe 6 mai, pentru 11 mai, la 9.30, la conciliere. Adica cu o jumatate de ora inainte de a demara greva noastra anuntata. Ulterior s-a solicitat schimbarea orei pentru 12.00", a aratat grefierul statistician Cristi Duna, liderul sindical la Sindicatul Dreptatea Vrancea si vicepresedinte al Federatiei Nationale Projust. De doua luni, personalul auxiliar a incercat sa faca autoritatile sa le ia in seama nemultumirile. Tot ce au primit in schimb au fost insa promisiuni desarte, dar, spun ei, multe dintre acestea au fost minciuni. Un exemplu elocvent il reprezinta promisiunea Ministerului Justitiei de a debloca posturile de grefier. Ulterior, la scurt timp, cu promisiunea inca pe buze, acelasi organism a trimis adrese curtilor de apel sa sisteze orice examen care privea angajari prin concurs in acest sens. "Ministerul Justitiei minte astfel reprezentantii personalului din justitie, incercind sa ii faca sa opreasca protestele din tara, iar pe ascuns trimite indicatii contrare curtilor de apel!", se arata pe site-ul oficial al federatiei. Alte nemultumiri sint legate de conditiile de munca, de faptul ca sint facute ore in plus peste programul stabilit prin contractul de munca, ore care nu sint platite, dar si salarizarea efectiva. Totul se leaga de bugetul insuficient cu care s-au ales anul acesta instantele din tara, in conditiile in care si pina acum pe acest sector au fost conditii de austeritate. De mentionat ca pentru anumite sporuri personalul auxiliar are hotariri cistigate in instanta, insa acestea se aplica selectiv. Culmea este ca sistemul judiciar a dat dreptate celorlalte categorii de bugetari care au actionat in instanta ministerele de care apartin, insa tocmai justitia este cea pentru care deciziile definitive nu se aplica. "Nu e vorba neaparat de plata unor drepturi salariale, ci de modul defectuos in care se aplica legea", a tinut sa atraga atentia liderul sindical de la Dreptatea. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 14 ore, 52 minute, 36 secunde
Sa le fie RUSINEEEE.....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.