Ultima oră

Lista lui Richter din Vrancea

Ziarul de Vrancea
11 mai 2009 8569 vizualizări
Tribunalul are bulina rosie, iar alte 23 de blocuri din Focsani sint incadrate in clasele de risc seismic II si III. Pentru 2009, 17 blocuri din Focsani, Odobesti, Panciu si Marasesti sint propuse pentru expertizare, cu bani de la Guvern. Statul plateste expertiza, dar locatarii trebuie sa achite consolidarea.Modificarile neautorizate in apartamente pot fi platite scump in cazul unui seism. In cel de-al 12-lea ceas, seful Serviciului Control Calitate Lucrari de Constructii sfatuieste oamenii sa refaca elementele de rezistenta distruse. Daca lucrarile de consolidare nu se fac la timp sau au ca efecte ulterioare pierderi de vieti omenesti, proprietarii pot infunda puscaria. Cele mai vechi blocuri de locuinte din Focsani dateaza din anii "60, pe Str. Stefan cel Mare si in zona Garii

Recentul seism care i-a cutremurat mai ales pe vrinceni, aflati in zona epicentrala, a readus in prim-plan problema rezistentei si stabilitatii blocurilor "cutii de chibrituri", multe vechi de peste 30 de ani. Sute de blocuri au inceput sa imbatrineasca, in interior structurile de rezistenta sint slabite, instalatiile au obosit, atit din cauza trecerii anilor, cit si, deseori, din cauza interventiei proprietarilor asupra structurii de rezistenta. Unele dintre aceste imobile au fost afectate de cutremurul care s-a produs in seara zilei de simbata, 25 aprilie. Desi este cea mai importanta zona seismica a tarii, in Vrancea nu exista oficial nici o cladire de locuinte marcata cu "bulina rosie", singurul imobil incadrat in clasa de risc seismic I fiind Tribunalul. In schimb, sint destule cladiri incadrate in clasele de grad seismic II si III, ale caror preturi au scazut si pe piata imobiliara. "In Focsani, 6 blocuri sint incadrate la II si 17 la gradul III, insa nici una nu prezinta urgenta", a precizat ing. Dragos Micu, seful Serviciului Control Calitate Lucrari de Constructii (SCCLC) Vrancea, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Constructii Sud-Est. La acestea din urma, in cazul unui cutremur mai mare de 4 grade pe scara Richter, cum a fost cel de acum doua saptamini, de 5,3 grade, riscul de a trece mai repede in clasele superioare de risc seismic si de a suferi avarii importante este insemnat. Conform specialistilor in constructii, riscul seismic exista tot timpul, la toate cladirile, manifestarile tectonice avind efecte neprevazute.


17 blocuri propuse la Minister pentru expertizare


Expertii impart in doua categorii blocurile de locuinte, in functie de perioada in care au fost construite. Punctul de referinta este cutremurul devastator din 1977, care a avut o intensitate 7,2 grade pe scara Richter. Dupa acest an au fost schimbate normativele in domeniu si s-au luat masuri suplimentare la structura de rezistenta a blocurilor noi construite, proiectate sa reziste mai bine. Conform datelor SCCLC, in perioada 1993-2007 au fost expertizate numai 24 de cladiri, dintre care 23 de blocuri de locuinte din Focsani, cu 1.465 de apartamente/garsoniere, si imobilul Tribunalului. Noutatea este ca pentru anul 2009, 17 blocuri din Vrancea sint propuse pentru expertizare. In acest sens, a fost intocmita o lista de propuneri privind expertizarea cu finantare de la bugetul de stat a 17 blocuri cu 452 apartamente/garsoniere, construite intre anii 1975-1977. Pe lista figureaza: 1 bloc din Focsani, 4 blocuri Panciu, 7 blocuri Odobesti si 5 blocuri din Marasesti. Lista a fost transmisa deja Ministerului Dezvoltarii Regionale si a Locuintei, autoritatile locale asteptind un raspuns in privinta finantarii.


Expertizarea este gratuita, dar consolidarea costa


Conform legislatiei in vigoare, administratorii blocurilor construite inainte de 1978 sint obligati sa solicite expertizarea tehnica. Expertiza cladirii si proiectarea se suporta de la bugetul de stat, iar sumele privind executia lucrarilor trebuie asigurate de proprietari. Desi numarul cladirilor subrede este mare, multi proprietari evita sau intirzie demararea lucrarilor de reabilitare, in principal din cauza costurilor exorbitante pe care sint nevoiti sa le acopere. Astfel, foarte putini sint cei care cer astfel de expertize. Trebuie subliniat faptul ca expertiza poate fi efectuata gratuit daca imobilul este considerat a fi cu risc seismic de grad I, sau contra cost, daca acesta nu este in pericol de prabusire, conform Ordonantei 20/1994. In acest caz, preturile percepute de experti urca de la 2-5 euro/mp construit. La un imobil de citeva mii de metri patrati, numai expertiza ar trebui sa scoata din buzunarul locatarilor sume considerabile. Potrivit art. 25 din Legea nr.10/1995 privind calitatea in constructii, proprietarii au, printre altele, obligatiile: "efectuarea la timp a lucrarilor de intretinere si de reparatii care le revin (...), efectuarea de lucrari de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala, precum si de lucrari de reparatii ale constructiei numai pe baza de proiecte intocmite de catre persoane fizice sau persoane juridice autorizate". Ceea ce nu stiu multi proprietari, administratori sau utilizatori de imobile este faptul ca pot fi pasibili de pedeapsa cu inchisoarea daca lucrarile nu tin cont de normele legislatiei in vigoare sau daca intirzierea lucrarilor are ca efect pierderi de vieti omenesti, vatamare grava a integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totala sau partiala a constructiei, conform Legii nr.10/18 ianuarie 1995 privind calitatea in constructii.


Spargerea peretilor de rezistenta, o inconstienta


In dorinta de a transforma si a redecora apartamentul intr-unul la moda, sau pentru a mai largi spatiul functional, tot mai multi focsaneni sparg peretii locuintelor, de multe ori fara a avea nici un fel de autorizatie. Si in multe cazuri, astfel de modificari includ peretii de rezistenta ai cladirilor, care odata darimati cresc riscul de prabusire. Serviciul Control Calitate Lucrari de Constructii Vrancea, din cadrul Inspectoratului Teritorial in Constructii Sud-Est, care raspunde la nivel judetean de disciplina in constructii, poate amenda proprietarii care aduc astfel de modificari ilegale locuintelor cu sanctiuni cuprinse intre 1.000 - 100.000 lei. "Poate acum, in cel de-al 12-lea ceas, cei care au avut inconstienta sa faca modificari la structura de rezistenta vor incerca sa repare ceea ce au facut si sa intre in legalitate, pentru ca efectele pot fi grave. De-a lungul timpului, am fost sesizati ca se fac interventii, unii locatari de exemplu au reclamat zgomotul, pentru ca ulterior sa descoperim ce se intimpla acolo, interventii la structurile de rezistenta, la stilpi, la grinzi. De multe ori am intervenit la timp, acolo unde au fost sesizari, i-am amendat si am dispus refacerea elementelor afectate", ne-a declarat ing. Dragos Micu, seful SCCLC Vrancea. Pentru modificari, care sa nu afecteze, desigur, elemente de rezistenta, este necesar un raport de expertiza, dar nu si in cazul unor lucrari de intretinere precum refacerea parchetului sau a pardoselilor, inlocuirea timplariei, a tencuielii, reparatii curente, sau zugraviri. (Mihaela BESLEAGA)


Lista blocurilor subrede


Cele mai vechi blocuri de locuinte din Focsani dateaza din anii "â„¢60 si se afla pe Str. Stefan cel Mare (BA3), dar si in zona Garii. Mai jos va prezentam lista blocurilor din Focsani care au fost expertizate si incadrate in clase de risc seismic, conform datelor din 2007:


Blocuri expertizate


1. Zona Gara: Bl. I1; H2; H8; H9; H10 - clasa III risc seismic

Bl. H5; H7; H1; H4 - clasa III spre II

2. Zona Sud: Bl. D - clasa III risc seismic

3. Str. Stefan cel Mare: Bl. C1 si C2 - clasa III

4. B-dul. Unirii: Bl. G1 si G2; Bl. 39; B1; B2; B4; A; C2; D - clasa III

5. Str. Birsei: Bl. L plus comert - clasa III

6. Bloc Romarta - clasa III


Blocuri propuse spre expertizare


Zona Sud:


- str. Revolutiei - bl. C1 - C4

- Al. 1 Iunie - bl. C1 - C2

- str. Constructorului - bl. F1 - F6

- Al. Echitatii - bl. M3 - M8

- Al. Caminului - bl. A1

- Al. Caminului - bl. B2

- Al. Caminului - bl. C1


Ce inseamna clasele de risc seismic?


Clasa I de risc seismic. Imobilele incadrate in aceasta clasa prezinta pericol major de prabusire in cazul unui sesim cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. Aici intra cladirile construite inainte de 1940.

Clasa II de risc seismic. Este vorba despre imobilele pentru care posibilitatea de prabusire in caz de cutremur este mica. Cu toate acestea, un seism major poate afecta elementele de compartimentare, scarile, fara a pune insa in pericol structura de rezistenta.

Clasa III de risc seismic. In aceasta categorie intra cladirile care pot suferi avarii minore in cazul unui seism. Astfel, poate cadea tencuiala, pot aparea fisuri si crapaturi la pereti, fara ca viata locatarilor sa fie pusa in pericol.


Ce facem in caz de cutremur?


Cutremurele nu se pot prevedea nicaieri in lume. Nici macar in Japonia, unde se produce aproape zilnic cite un seism, specialistii nu au gasit metode de predictie. Specialistii avertizeaza populatia sa isi ia o serie de masuri pentru prevenirea pagubelor si pierderilor de vieti omenesti. Astfel, se recomanda ca piesele de mobilier si obiectele grele sa fie asigurate prin prinderea de un perete, grinda solida, mai ales la etajele superioare si in locurile unde stau copii. Acestea nu trebuiesc asezate in vecinatatea iesirilor din camere sau coridoare, pentru a nu le bloca, prin deplasari, la seisme. Populatia este sfatuita sa verifice periodic tavanele, podul, acoperisul, balcoanele, cornisele astfel incit in caz de cutremur sa nu cada caramizi, placaje, tencuieli, ornamente sau tigle asupra intrarilor, strazilor sau aleilor. Se recomanda ca usile dulapurilor sa fie prevazute cu incuietori eficiente astfel incit vesela depozitata sa nu produca accidente. In cazul producerii unui cutremur de o magnitudine de peste 6 grade pe scara Richter, populatia este sfatuita sa-si pastreze calmul si sa-i protejeze in special copiii, batrinii si femeile. Preveniti intentia de a parasi incaperea in care va aflati pentru ca riscati sa fiti surprinsi pe scari, in aglomeratie si panica, care pot conduce la accidente nedorite. Daca va aflati in apropierea cladirilor, ramineti departe de acestea pentru a putea evita obiectele care pot cadea de la inaltime. Persoanele aflate in interior trebuie sa se adaposteasca sub o grinda, toc de usa, birou sau masa, care sint destul de solide pentru a va feri de caderea unor obiecte. Populatia este sfatuita sa nu fuga pe usa, sa sara pe fereastra, sa nu utilizeze liftul, iar daca seismul va surprinde in masina, opriti autoturismul cit puteti de repede, intr-un loc cit mai departat de cladiri. Dupa terminarea seimului populatia trebuie sa acorde primul ajutor celor raniti, sau prinsi sub mobilier sau darimaturi, fara insa a le pune in pericol viata. Verificati starea instalatilor de gaz, de electricitate si de apa si nu folositi telefoanele decit pentru apeluri de urgenta, pentru a nu bloca reteaua, asa cum s-a intimplat la ultimul cutremur. Parasiti cladirile ordonat si evitati aglomeratiile. Nu va apropiati de cladirile grav avariate. La parasirea acestora, dati intiietate celor raniti, femeilor si copiilor. Nu ascultati decit de sfaturile echipelor de salvare. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.