PE da voie taranilor sa taie porcul traditional, numai la Craciun
Parlamentul European revine asupra deciziei si da voie taranilor romani sa taie porcul si mielul dupa vechile traditii, dar numai de Craciun si de Paste. Miercuri, in plenul PE, s-au adoptat noi reguli, in special dupa protestul oamenilor din satul romanesc, dar si dupa ce autoritatile si-au cam dat seama ca nu pot controla ca fiecare animal sa nu moara in chinuri groaznice pentru scopuri gastronomice de Ignat sau pentru protapul sarbatorilor pascale. Mieii si porcii din gospodariile din Vrancea, si din toata tara, vor putea asadar sa fie sacrificati dupa metoda bunicilor, insa numai cu zece zile inainte de Paste si de Craciun. Europenii au decis ca, in afara acestor sarbatori, satenii sa foloseasca metoda asomarii inainte de taiere, o metoda care sa asigure moartea animalelor fara chinuri. Potrivit unei statistici efectuate de autoritatile vrincene, in preajma acestui Paste, pe mesele oamenilor au ajuns doar 6.500 de miei sacrificati in abatoare specializate. In plus, in gospodariile vrincenilor se estimeaza ca s-au mai sacrificat inca 22.000 de miei. La nivel national, de Paste romanii maninca 3,5 milioane de miei, iar de Craciun se indoapa cu patru milioane de porci. (I. CRETU)